Gaia își încheie misiunea! Sonda europeană care a rescris harta galaxiei noastre
Gaia își încheie misiunea! Sonda europeană care a rescris harta galaxiei noastre- Sonda spațială europeană Gaia își încheie activitatea miercuri după o perioadă de funcționare de peste 10 ani, în cadrul căreia a revoluționat modul în care oamenii înțeleg galaxia noastră, Calea Lactee.
Sonda spațială europeană Gaia își încheie activitatea miercuri după o perioadă de funcționare de peste 10 ani, în cadrul căreia a revoluționat modul în care oamenii înțeleg galaxia noastră, Calea Lactee, informează DPA, conform Agerpres.
„Ziua de astăzi marchează sfârșitul observațiilor sale științifice și noi celebrăm această misiune incredibilă, care a depășit deja toate așteptările noastre, având o durată de aproape două ori mai mare decât perioada sa prevăzută de funcționare”, a declarat directoarea departamentului de știință din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), Carole Mundell, într-un mesaj publicat miercuri pe rețeaua de socializare X.
De la jumătatea anului 2014, această sondă spațială a efectuat 3 trilioane de observații și a creat cea mai amplă și mai exactă hartă a galaxiei noastre.
Directorul ESA, Josef Aschbacher, a declarat că sonda Gaia „a răsturnat chiar și cele mai elementare concepte pe care oamenii le aveau despre axul central și brațele spiralate ale galaxiei noastre”.
Deși sonda a încetat să mai facă fotografii, informațiile pe care le-a înregistrat deja vor continua să vină spre Terra și vor fi evaluate de specialiștii de la ESA, al cărei sediu general se află la Paris.
Două seturi mari de date sunt programate să fie date publicității în 2026 și spre sfârșitul acestui deceniu.
Obiectivul sondei Gaia, care a fost lansată în spațiu la sfârșitul anului 2013, a fost acela de a capta pozițiile, deplasările, distanțele și strălucirea a aproape 2 miliarde de corpuri cerești.
Ele echivalează cu aproximativ 1% din galaxia noastră. Primele două cataloage stelare alcătuite cu ajutorul sondei Gaia au fost prezentate în 2016 și 2018.
Observațiile efectuate de Gaia le-au permis, de asemenea, oamenilor de știință să facă numeroase descoperiri despre găurile negre și despre posibile luni ale unor asteroizi.
Sonda europeană va fi plasată pe o așa-numită 'orbită de pensionare', departe de influența gravitațională a Terrei. Funcționarea ei va fi oprită complet la sfârșitul lunii martie.
Citește și:
Când este Lună Plină în 2025?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp