Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Galerie foto și video Grigore Comănescu, acționarul majoritar al grupului Somaco Construct SRL, a vorbit despre procesul cu Primăria Năvodari (document)

ro

30 Oct, 2019 00:00 4944 Marime text

Pe 21 octombrie, o decizie de impunere fiscală a Primăriei Năvodari, în valoare de două milioane de euro, a fost desființată definitiv de Tribunalul Constanța. Hotărârea este favorabilă companiei locale Somaco Construct SRL, față de care Primăria Năvodari a întreprins demersuri de executare începând cu anul 2015. Timp de aproape cinci ani, compania a avut sechestru pe conturile bancare și pe clădiri, fiind astfel nevoită să își restrângă activitatea și să nu mai participe la licitațiile publice.
În urma deciziei, Grigore Comănescu, om de afaceri și acționarul majoritar al grupului Somaco a susținut o conferință de presă, marți, 29 octombrie, chiar la complexul Verona, teren care a fost parte din litigiul menționat.
Ca noutate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României, a întocmit un raport final la începutul lunii septembrie 2019, prin care a prezentat exact situația dintre UAT Năvodari și Somaco Construct SRL. Raportul poate fi consultat integral în secțiunea ”Documente”.
„Aș vrea să prezint o situație în care pare totul incredibil, dar adevărat. Este ceva mai deosebit. De asta am vrut să fac conferință de presă. Dar aici mi s-a părut ceva mai deosebit. Șapte ani m-am chinuit ca să îmi caut dreptatea și iată că a venit și această frumoasă zi, nu că nu speram, mereu am crezut în dreptate și cred în Dumnezeu și în adevăr. M-au învățat părinții că greșala pe care o recunoști este pe jumătate iertată. Așa voi merge până voi pleca de pe acest pământ. Suntem în incinta proprietății Somaco, complex Verona, unde sunt construite 8 vile, 48 de garsoniere, un hotel de patru stele - cred că este foarte bine cotat, din ce m-am documentat – și toată lumea este mulțumită. În această zonă, se putea construi, se putea investi, dar datorită Primăriei Năvodari, nu am mai putut să investesc nimic aici. Am 300 de metri liniari unde puteam să fac ceva extraordinar de frumos. Am vrut să fac un port, pentru vase, pentru agrement, să fac un club frumos pe apă. Mi-a luat elanul taxa. În 2007, am cumpărat 8.000 de metri pătrați de teren de la privat. Am dat în jur de 2 milioane de euro și m-am apucat de investiții. Am luat 8 vile cu proiect, iar primele patru vile aveau deja fundația. M-am apucat de lucru și vreau să vă spun că nici nu a trecut o lună de zile că m-am trezit că a corodat apa pământul. Am fost la Apele Române să explic. Oamenii de bună credință au înțeles, însă mi-au spus că nu au bani să mă ajute. Exista un proiect, dar nu știau în ce viitor se va întâmpla. M-am apucat, le-am cerut permisiunea să consolidez. Știau că dețin cariere și că am putere economică și că sunt constructor. Am făcut lucrarea, am făcut și adresă la primărie să nu deranjez, să fie conform legii. Nu am primit răspuns. Știam că este o lucrare hidrotehnică, că nu am voie să construiesc pe ea, că acel teren aparține Statului. I-am anunțat și pe cei de la Apele Române că e gata și pot prelua terenul. Nu m-a băgat nimeni în seamă pentru că dacă îl intabulau pe al meu, trebuia să intabuleze și terenurile celorlalți, ceea ce era grav. Toți își doreau să aibă teren. ABDL ne-a dat acord scris. Totdeauna a existat în instanțe, la toate anchetările, copii și înscrisuri. Am o fire corectă, cinstită și deschisă. Nu o să bat vreodată la o ușă a vreunei instituției statului să cer ceva”, a spus Grigore Comănescu.
A urmat venirea marii taxe de 8.474.304 lei, cu titlul de „taxă zilnică pentru utilizarea temporară a locurilor publice”, de la UAT Năvodari.
„M-am trezit cu o taxă, o amendă de 40.000 de lei, în 2012, că am pe teren construcții grămezi de materiale. Construcții nu am, vedeți că terenul este liber. Cum să eliberez tot terenul? Să iau piatra din apă? Ar fi trebuit să mă oblige Apele Române. Am câștigat în instanță. A rămas o amendă de 1.000 de lei. Pentru aia am fost pedepsit că am tras un robinet de apă. În 2012, la nici o săptămână, prin septembrie mă trezesc cu o amendă de 8.474.000 de lei. Mă uitam la virgule, nu existau virgule. Pentru grămadă de materiale de construcții în infrastructura terenului. Adică pot să spun că autostrada este o grămadă de materiale de construcții. Am zis că este o glumă. Am vorbit la primărie cu ăla, cu ăla. Și am apelat la instanță. Am câștigat aici, totul era ok, toată lumea a înțeles, o hotărâre foarte bine structurată. Au făcut contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde crezi că după Dumnezeu, vin sfinții ăștia ai noștri. Este de plâns în țara asta, nu doar de râs. Ne trezim cu un expert care a spus că există grămadă de materiale de construcții în infrastructura terenului. Expertul desemnat de instanță a spus foarte clar că este construcție hidrotehnică și că este bine făcută. Eu i-am pus deasupra nisip pentru întreținere, pentru că se dă cu ierbicid și se eliberează de toată mizeria. Am făcut toate etapele posibile să pară curat, ordonat, să vadă clientul că mai poate să fie și locuri frumoase. Ei au spus că am făcut plajă. Cum să faci plajă aici că toată lumea se duce la mare, nu la ghiol. La ÎCCJ, ca printr-o minune, a fost numai avocatul, nu am fost și eu, trei judecători – trei Dumnezei, au aprobat taxa respectivă. A luat ca exemplu expertul parte, nu cel desemnat de ÎCCJ, pentru prima oară în justiție. Nici măcar nu s-a uitat la taxă. Nu a luat în considerare nimic. Am crezut că nu mai există stat de drept în România. Știam că lovitura cea mai puternică se dă la ÎCCJ, căci am mai avut și alte cazuri - oamenii care aduc și dau pentru țara asta impozite și taxe”, a adăugat omul de afaceri.
La Constanța, taxa a fost desființată definitiv prin decizia finală a Curții de Apel Constanța.
„Mie mi-au luat 3 lei pe zi, încă din 2012, când nu era intabulat terenul încă. Vecinul lua 0,85 lei pe an, eu 3 lei pe zi. Eu nu puteam să fac nimic – nici să construiesc, nimic, dar să plătesc taxă 2 milioane de euro. Nu am înțeles ce au vrut să facă... Dar au urmat anchete peste anchete, procurori, judecători. Mă înclin în fața celor care au reușit, în final să facă dreptate. Mă înclin în fața lor. Am patru nepoți. Vreau să îi văd că rămân în România și că dezvoltă măcar cât am dezvoltat eu. Nu vreau să le luăm speranța copiilor, nepoțiilor. Să nu ne mai plece să lucreze în altă parte. La Constanța, la Curtea de Apel Constanța, taxa a fost anulată, pe penal”, a mai spus Grigore Comănescu.

Iată decizia instanței


”În baza art. 549/1 alin. 7 lit.a Cod proc.pen: Respinge ca inadmisibile contestatiile formulate de contestatoarele Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice reprezentat de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati prin AJFP Constanta precum si Administratia Nationala ,, Apele Române,, (A.N.A.R.) împotriva încheierii penale 1005/13.06.2019 pronuntata de Judecatoria Constanta în dosar penal 23061/212/2018*. În baza art. 549/1 alin. 4,5,7 lit.b Cod proc.pen: Admite ca fondata contestatia formulata de contestatoarea SOMACO CONSTRUCT Constanta împotriva încheierii penale 1005/13.06.2019 pronuntata de Judecatoria Constanta în dosar penal 23061/212/2018*. Desfiinteaza încheierea penala contestata si rejudecând dispune : In baza art. 549/1 od proc.pen., admite ca întemeiata sesizarea formulata de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Constanta si dispune desfiintarea deciziei de impunere din data de 14.08.2012 prin care UAT NAVODARI- Serviciul de Taxe si Impozite Locale a stabilit în sarcina SC SOMACO CONSTRUCT SRL a obligatiei de plata a sumei de 8.474.304 lei. Înlatura dispozitiile contrare privind respingerea sesizarii. Mentine celelalte dispozitii. În baza art. 275 alin. 2,3 Cod proc.pen.: Obliga pe contestatoarele Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice si Administratia Nationala ,, Apele Române,, (A.N.A.R.) la câte 200 lei, cu titlul de cheltueili judiciare catre stat. Restul Cheltuielilor ramân în sarcina statului. Pronuntata în sedinta publica, azi 21 octombrie 2019”, se arată în minuta instanței.
 

Poziția Primăriei Năvodari


Primăria Orașului Năvodari a luat act de hotărârea instanței de judecată privind desființarea deciziei de impunere din data de 14.08.2012 în ceea ce privește societatea comercială Somaco Construct SRL. Primăria Năvodari așteaptă motivarea sentinței și dă asigurări că va respecta întocmai hotărârile judecătorești.
„Ne dorim o relație de normalitate cu toți agenții economici din Năvodari, nu doar cu SC Somaco. De când sunt primar al orașului, Primăria a avut o abordare deschisă față de mediul de afaceri. În ultimii trei ani, Primăria Năvodari a căutat tot timpul soluțiile amiabile și totodată legale pentru rezolvarea litigiilor cu agenții economici”, a declarat primarul Florin Chelaru.
Nota redacției: În clipul video atașat acestui material, puteți vizualiza integral conferința de presă susținută de către Grigore Comănescu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii