Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021
Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021
05 Jun, 2021 11:30
ZIUA de Constanta
1843
Marime text
- În perioada 02 iunie - 04 iunie 2021, la Constanţa, în contextul operațiunii MMO Black Sea 2021, are loc un seminarul - SAR Workshop 2021 - privind operaţiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia a fost organizat un exercițiu complex.
Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral MAI 0201 "Ştefan cel Mare" precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția Europeană de Securitate Maritimă (EMSA).
În perioada 31 martie – 06 octombrie 2021, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, alături de omologii din R. Bulgaria, participă la operaţiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea - MMO Black Sea 2021”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfăşurată în zona de competenţă la Marea Neagră.
Obiectivul acestui tip de operaţiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu - combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum şi căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.
În perioada 02 iunie - 04 iunie 2021, la Constanţa are loc seminarul - SAR Workshop 2021 - privind operaţiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia s-au dezbătut și aspecte legate de prevenirea și combaterea migrației ilegale, poluării marine, pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și alte activități de aplicare a legii.
Astfel, în data de 04 iunie 2021, s-a desfășurat un exercițiu complex care a pus în practică subiectele abordate. Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral MAI 0201 “Ştefan cel Mare”, precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția EMSA.
La activitate a fost implicată o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din R. Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția Frontex şi mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. De asemenea, la exercițiu au participat și reprezentanți ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR, precum și ai Brigăzii Antiteroriste din SRI în baza protocoalelor de cooperare existente.
Activitățile din cadrul exerciţiului au constat în detecţia, identificarea şi reţinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcaţiuni care transporta la bord migranţi ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol, şi transportul acestora către o locaţie stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.
Exerciţiul a mai constat şi în acţiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare şi control a activităţilor de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.
Exerciţiul s-a desfășurat în prezența oficialilor din cadrul agenției Frontex, precum și a autorităților naționale de colaborare din cadrul Autorității Navale Române, Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Agenției Române de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare, Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Aeriene, ROMATSA R.A., Inspectoratul General al Poliției Române.
Pe lângă atingerea cu succes a scopului exercițiului și anume antrenarea forțelor pentru a dobândi o capacitate de răspuns la cele mai înalte standarde, activitatea a demonstrat totodata și flexibilitate în acțiune cât și o foarte bună cooperare între agențiile europene și autoritățile române cât și între forțele și capabilitățile autorităților statului român.
Menționăm faptul că „Operațiunea Comună Multipurpose Maritime Operaţion in Black Sea 2021”, la care au luat parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, în cooperare cu organismele europene EFCA şi EMSA, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii