Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda de Coastă. Cooperare româno-bulgară pentru frontiere mai sigure!

ro

12 Jul, 2024 16:11 556 Marime text

În contextul eliminării controalelor la frontierele maritime şi aeriene ca urmare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, Polițiile de Frontieră din România și din Bulgaria au intensificat acțiunile de cooperare la granița comună.

În ultima perioadă, în cooperare directă cu polițiștii de frontieră Bulgari, au fost constatate mai multe fapte de natură penală și contravențională, atât în punctele de trecere cât și în zona de frontieră de pe teritoriul ambelor state, fapte precum migrație ilegală, descoperirea de bunuri contrafăcute ori a produselor din tutun peste limita legală admisă, pe care o reiterăm ca fiind de 40 de pachete de țigări/persoană, informează Garda de Coastă. 

O parte din măsurile care fac obiectul intensificării cooperării între cele două state sunt: schimbul de informații constant între polițiile de frontieră ale celor două state, echipe comune de supraveghere a frontierei de stat pe teritoriile celor două state, supraveghere aeriana intensificată din elicopter precum și cu ajutorul dronelor din dotare;  o informare publică transparentă și punctuală în ceea ce privește rezultatele comune.

Frontiera româno-bulgară de pe teritoriul județului Constanța, între Ostrov și Vama Veche este singura porțiune de frontieră terestră între cele două state care nu este constituită pe fluviul Dunărea. 

Potrivit sursei citate, în punctele de frontieră cu R. Bulgaria, în mod special în P.T.F. Vama Veche, cel mai tranzitat punct din zona de competență a Gărzii de Coastă, au loc acțiuni în scopul combaterii traficului de migranţi, de bunuri contrafăcute şi a contrabandei cu tutun, pentru realizarea acestora fiind suplimentat personalul din ambele țări. Polițiștii de frontieră verifică mijloacele de transport marfă, în special compartimentele destinate mărfurilor, în acest scop fiind folosite echipamente mobile de control și echipaje canine.

De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul colegilor de la Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă a  Gărzii de Coastă, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.

Aceste acțiuni se materializează și prin misiuni de supraveghere pe Marea Neagră, care se desfășoară atât în marea teritorială cât și în zona economică exclusivă a celor două state, cu scopul de a interveni în cazul unor ambarcațiuni suspecte.- mai transmit reprezentanții Gărzii de Coastă. 


Acțiunile în comun la frontieră au la bază realizarea unui schimb de informații între instituțiile celor două state și contribuie la realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat și la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului,  cu respectarea regimului juridic al frontierei de stat.




Citește și:

Garda de CoastăZeci de persoane salvate de polițiștii de frontieră români aflați în misiune Frontex pe Marea Mediterană (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii