Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda de Coastă, raport de activitate după şase luni! A primit cinci bodycam-uri de la Sindicatul Europol (galerie foto)

ro

24 Jul, 2018 00:00 2897 Marime text
Luni, 23 iulie, în Portul Constanţa, la bordul navei MAI 0201, a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia directorul împuternicit al Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu-Cristian Cicu, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în primul semestru al anului 2018.
 
Prima jumătate a anului 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române - controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
 
De asemenea, în a doua parte a evenimentului s-a desfăşurat un exerciţiu privind combaterea migraţiei ilegale la Marea Neagră, la care au participat alte două mijloace de mobilitate navală din dotarea Gărzii de Coastă.
 
Potrivit comisarului-şef Laurenţiu Cicu, în primele şase luni ale anului în curs, la punctele de trecere a frontierei s-au înregistrat următoarele valori în trafic: peste 1.000.000 de persoane, din care 700.000 de cetăţeni UE şi 300.000 de cetăţeni non-UE, au trecut graniţa prin 300.000 de mijloace de transport rutier. La frontieră, au fost constatate 383 de infracţiuni, aplicându-se 346 de contravenţii de peste 180.000 de lei.
 
„În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 11 cazuri de migraţie ilegală, la frontiera terestră în care au fost depistaţi 47 de cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 3 cazuri în care au fost implicaţi 12 facilitatori (9 Moldova, 2 Turcia şi unul din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 32 de migranţi“, a mai spus comisarul-şef.

Cinci cetăţeni sirieni, călăuziţi de un cetăţean turc, depistaţi la frontiera cu Bulgaria

În data de 18.04.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov, judeţul Constanţa, au depistat, în zona trecerii cu bacul din localitatea Ostrov, şase persoane care se deplasau pe jos spre interiorul ţării. 
 
Deoarece persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zonă, acestea au fost duse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov pentru continuarea cercetărilor. În cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că era vorba despre cetăţeanul turc B.I., în vârstă de 39 de ani, şi o persoană de sex feminin, cetăţeanul sirian R.Z., în vârstă de 36 de ani, cu cei patru copii ai săi, având vârste cuprinse între 1 şi 10 ani. De asemenea, s-a mai stabilit că cetăţeanul  turc, care a intrat legal în ţară, urma să-i călăuzească pe cetăţenii sirieni până într-un stat din vestul Europei. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţeanul sirian şi trafic de migranţi pentru cetăţeanul turc, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Totodată, în baza protocolului româno-bulgar, cetăţenii sirieni au fost predaţi către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.
 
„În perioada analizată au fost înregistrate 17 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 42 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 138.370 de pachete de ţigarete diferite mărci, în valoare de peste 1.370.000 de lei“, a mai transmis Laurenţiu Cicu.
 
Acţiunile de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip „search and rescue“) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă. În perioada menţionată s-au executat opt acţiuni SAR, dintre care cinci au fost desfăşurate la Dunăre şi trei la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Europol a semnat un protocol de colaborare cu Garda de Coastă

Valentina Martea, reprezentantul Europol invitat la conferinţa de presă a Gărzii de Coastă, a făcut un anunţ important pentru viitorul siguranţei poliţiştilor de frontieră. După ce, în anul 2017, sindicatul Europol a donat bodycam-uri pentru poliţiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, exemplul fiind urmat şi de alte instituţii, iată că s-a trecut la o altă structură. Sindicatul a donat cinci bodycam-uri pentru Garda de Coastă, fiind prima structură din cadrul Poliţiei de Frontieră care este dotată cu astfel de dispozitive.

 
Chiar dacă în alte ţări europene aceste dotări sunt obligatorii, în România abia ce au început să fie implementate. Laurenţiu Cicu a punctat faptul că ele vor fi folosite după ce se va pune la punct un protocol de utilizare, pentru a fi purtat în diverse operaţiuni care necesită înregistrarea celor petrecute din perspectiva poliţiştilor. Un astfel de dispozitiv costă 1.000 de lei, iar Valentina Martea face un apel către MAI pentru ca aceste dotări să devină un aspect normal în cadrul structurilor sale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii