Garda de Mediu Constanța a aplicat în luna martie 30 de amenzi în valoare de 710.000 de lei. Ce nereguli au fost sesizate
Garda de Mediu Constanța a aplicat în luna martie 30 de amenzi în valoare de 710.000 de lei. Ce nereguli auI. Activitatea desfășurată :
În luna martie 2022 s-au efectuat 94 acțiuni de inspecție și control, din care 11 controale planificate și 83 inspecții neplanificate. Au fost aplicate 40 sancțiuni contravenționale principale (10 avertismente și 30 amenzi în valoare totală de 710.000 lei) și două sancțiuni complementare: suspendare de activitate și desființare lucrări. Activitatea s-a desfășurat cu un număr mediu de 9 comisari, respectiv 4 echipe.
Potrivit raportului Gărzii de Mediu Constanța, s-au realizat controale planificate la patru societăți incluse în Planul anual de controale și au fost verificați împreună cu ISU Dobrogea patru operatori care exploatează instalații clasificate SEVESO, în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.
S-a continuat controlul tematic privind calitatea aerului, realizându-se 24 de inspecții, din care 14 controale la șantiere de construcții din Municipiul Constanța, opt controale pentru verificarea petițiilor privind poluarea atmosferică și două controale pe amplasamente unde au avut loc incendii. Urmare a acestor controale s-au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale principale (șapte avertismente și 19 amenzi în valoare totală de 400.000 lei) și sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.
În luna martie s-au înregistrat 31 de petiții, acordându-se o atenție deosebită soluționării în termen a petițiilor adresate instituției. Cele mai multe reclamații au avut ca obiect deșeurile, poluarea aerului și disconfortul olfactiv.„În perioada 14.03-17.03.2022 s-a efectuat control tematic dispus de Comisariatul General la stații de distribuție carburanți. S-au controlat 15 stații de distribuție carburanți din Constanța, constatându-se că cele patru societăți care opereaza stațiile verificate dețin autorizații de mediu pentru activitățile desfășurate și respectă condițiile din actele de reglementare. S-au aplicat două sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 15.000 lei pentru neținerea evidenței gestiunii deșeurilor pentru toate tipurile de deșeuri.
În cursul lunii martie 2022, s-au efectuat 14 de acțiuni de inspecție și control privind transferul deșeurilor, la solicitarea Biroului Vamal de Fontieră Constanța Sud sau la solicitarea Poliției de Frontieră. Pentru înscrierea de date incorecte în documentul privind exportul deșeurilor de plastic (Anexa 7 la Regulamentul (CE) 1013/2006) și nerespectarea prevederilor HG 788/2007 privind transferul deșeurilor, o societate din Râmnicu Vâlcea a fost sancționată cu amendă de 50.000 lei.
Închiderea depozitului neconform de deșeuri din localitatea Tuzla a constituit o prioritate pentru Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu. Comisarul șef s-a implicat activ pentru urgentarea închiderii depozitului neconform de deșeuri municipale, acesta fâcând obiectul Cauzei C-109/22 (fosta cauza C-301/17) pentru care Comisia Europeană propune aplicarea de penalități României pentru întârzieri în închiderea celor 44 de depozite de deșeuri care nu sunt închise. Menționăm că în județul Constanța, depozitul de la Tuzla este singurul depozit inclus în această listă“ - au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
II. Programul principalelor acțiuni pentru luna următoare:
Conform Gărzii de Mediu Constanța, se vor realiza inspecţii planificate și neplanificate conform Planului anual de activitate și se va urmări modul de realizare a măsurilor stabilite prin actele de control încheiate anterior.
În cursul lunii aprilie se vor realiza controale tematice dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu: control tematic privind calitatea aerului și control tematic la șantierele de construcții, control tematic în baza Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, control în baza Protocolului de colaborare cu APIA și ISU la deținători/utilizatori de terenuri pe care s-au propagat incendii de miriști, resturi vegetale de pe terenuri arabile și de pe pajiști permanente, control tematic planificat privind verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a loalităților.
III. Probleme de interes general: Garda Națională de Mediu se implică în proiectul “Curățăm România” demarat de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor –campanie națională de responsabilizare desfășurată în perioada 4 aprilie-4 mai 2022.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp