George Bacovia s-a născut într-o zi de 4 septembrie. De unde a pornit ideea poeziei „Plumb“
George Bacovia s-a născut într-o zi de 4 septembrie. De unde a pornit ideea poeziei „Plumb“
04 Sep, 2021 12:09
ZIUA de Constanta
4860
Marime text
- La data de 4 septembrie 1881 (stil vechi), se năştea George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, dar şi unul dintre cei mai influenţi poeţi din poezia română modernă.
- Poemul "Plumb", unul dintre cele mai importante volume ale sale, a fost inspirat de o vizită la un cavou din cimitirul din Bacău.
Criticii interbelici au văzut în Bacovia un neosimbolist (George Călinescu) sau "o bisericuță dintr-un lemn" (E. Lovinescu), un poet cu o materie poetică insuficientă, conform Wikipedia.
Abia după cel de-al Doilea Război Mondial, poezia sa este afiliată curentelor de gândire mai noi, fiind pusă în paralel cu teatrul absurdului (M. Petroveanu), cu anumite curente ale modernismului poetic, cu suprarealismul, dicteul automat, imagismul sau chiar expresionismul dar și cu școli filozofice cum ar fi existențialismul (Ion Caraion).
Numele său real este George Andone Vasiliu, pseudonimul Bacovia putând avea legătură cu oraşul lui natal, Bacău. La doar şase ani, începe să studieze limba germană. Era bun la desen, caligrafie, muzică şi gimnastică. Bacovia a dirijat orchestra liceului din care făcea parte şi s-a dedicat scrierii poeziilor.
S-a înscris la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar, din cauza unui examen pe care nu l-a luat, i se anulează anul precedent de studii. Decide să se retragă din facultate. Ulterior, îşi ia licenţa în Drept, dar la facultatea din Iaşi. Deşi era licenţiat în Drept, Bacovia a predat desen şi caligrafie. A mai fost bibliotecar, copist şi şef de birou clasa a III-a la Ministerul Muncii.
În timpul vieţii, a fost distins cu numeroase premii pentru calităţile sale literare, dintre care amintim premiul pentru volumul "Plumb" din partea Ministerului Artelor şi premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români.
Din cauza stărilor depresive, Bacovia a fost internat de două ori la sanatoriul de boli nervoase din Bucureşti. Ultima parte a vieţii o petrece ca pensionar, la Bucureşti.
A murit în anul 1957 şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Pe mormântul lui se poate citi: "Ascultă cum din adâncuri / Pământul la dânsul ne chiamă".
De-a lungul anilor, poeziile lui Bacovia au fost puse pe muzică şi interpretate de numeroşi artişti, precum Nicu Alifantis şi Tudor Gheorghe.
Despre poezia „Plumb“
Poemul "Plumb", unul dintre cele mai importante volume ale sale, a fost inspirat de o vizită la un cavou din cimitirul din Bacău.
Poezia a fost scrisă pentru prima dată în 1900. La vremea aceea, poetul, în vârstă de 19-20 de ani, era în cursul de a aplica la Școala Militară din Iași, de unde se retrase după un trimestru. Un an mai târziu se înscrise la gimnaziul din Bacău. Acesta luă cunoștința cu Alexandru Macedonski în 1902 și se formă artistic între anii 1903–1904 în mediul simbolist, frecventând cenaclul poetului. Rezultatul, volumul de poezii Plumb (1916), reprezintă rodul selecții dintre 50 de poeme, selecție determinată de o anumită fizionomie poetică care coincidea, în mare măsură, cu norma estetică dominantă la începutul secolului XX. George Bacovia dorise să devină un simbolist, un urmaș al lui Macedonski și al lui Tradem (pseudonimul lui Traian Demetrescu) și un emul al lui Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire, Paul Verlaine și Maurice Rollinat.
Poezia Plumb a fost primită călduros în cadrul cenaclului și dădu ulterior titlul volumului de versuri publicat de Bacovia, trimis la tipar în 1914 și apărut în luna iulie 1916. Pentru acest volum Bacovia a fost premiat de Ministerul Artelor în 1923.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii