Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:27 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei despre ajutoarele financiare pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale

ro

07 Oct, 2021 00:00 2211 Marime text
  • A fost adoptată o OUG în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale
  • George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat ce tip de compensări prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului
  • Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare
  • Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh

 
În ședința de guvern de la începutul acestei săptămâni a fost adoptată o OUG care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat ce tip de compensări prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului.
„Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale, în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022", spune Niculescu, astfel:

1. Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, nu se va face o compensare.Spre exemplu: dacă aveți un preț final al energiei electrice, în contract, de 0,92 lei/KWh după aplicarea compensării veți plăti 0,71 lei/KWh.

2. Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh. Mai simplu: dacă prețul gazului din contractul dvs. este de 225 lei/MWh, după aplicarea compensării veți plăti diferența, adică 168,75 lei/MWh.

„Având vedere cât de dinamică este această situație care afectează toate țările din Europa și dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului vom avea posibilitatea să intervenim prin hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica valoarea acestor compensări.
De menționat este și faptul că impactul bugetar al acestei scheme de compensare este de aproximativ 1,3 miliarde de lei", a conchis constănțeanul, George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Ajutoare pentru încălzire. Până când se pot depune cererile. Acte necesare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii