Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:33 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Dinca a fost sechestrat si batut de doua ori pentru un apartament

ro

16 Aug, 2004 00:00 2260 Marime text

Cine n-are batrani, sa-si cumpere

In urma cu o luna, un batran de 85 de ani a fost batut de fiul sau vitreg care ii cerea sa evacueze apartamentul defunctei si a-i permite intrarea in posesie * Batranul a reclamat cazul politistilor, iar pe numele agresorului a fost deschis un dosar de urmarire penala pentru agresiune fizica * Victima se afla la a doua intamplare de acest gen, dupa ce in anul 1996 a fost sechestrata si i s-a sustras prin violenta un certificat olograf de mostenitor

Situatia batranilor fara sprijin, abandonati de rudele apropiate si chiar de propriii copii, tinde de multe ori sa-i expuna pe acestia la diverse abuzuri, pentru indreptarea carora autoritatile nu gasesc nici timpul, nici motivatia necesara. Pe fondul acestei stari de lucruri, au aparut in ultima perioada cazuri flagrante in care mostenitorii legali, dupa ce nu au miscat nici un deget in timpul vietii defunctilor, sunt capabili sa recurga la violenta pentru a intra in posesia mult ravnitei mosteniri. Un astfel de caz a intrat recent in atentia organelor de cercetare. Personajul central al acestei povesti este Gheorghe Dinca, un batran de 85 de ani, care locuieste in zona Farului din Constanta. In anul 1997, Dinca s-a cunoscut cu o vecina de-a sa, pe nume Elena Mihalache. In scurt timp, intre cei doi s-a creat o legatura speciala, ambii fiind in varsta si neavand sprijinul moral si material al copiilor si nepotilor. Din anul 1999, cei doi batrani au inceput sa locuiasca impreuna, desi apartamentele lor se aflau pe acelasi palier al blocului, la distanta de cateva usi. O vreme, Dinca nici nu a avut cunostinta de rudele concubinei sale, insa cu ocazia onomasticii acesteia din anul 2000, i-a cunoscut fiul, Eugen Mihalache, care venise sa-i aduca flori mamei sale. In urmatorii doi ani, spune Dinca, Eugen nu a mai trecut niciodata pe la casa batranei sale mame. Intre timp, starea de sanatate a acesteia s-a inrautatit foarte mult, batrana avand o paralizie partiala pe partea dreapta a corpului. Mai mult, medicii i-au prescris o medicamentatie consistenta si o alimentatie ca la carte. Cum cei doi batrani se intretineau din pensiile lor modice, au gasit ca singura solutie pentru respectarea prescriptiilor medicilor ar fi aceea de a vinde unul din apartamente. In aceste conditii, Dinca a vandut apartamentul sau si a incheiat un al doilea contract de vanzare, de data aceasta cu clauza de intretinere, cu Elena Mihalache, angajandu-se ca aceasta sa beneficieze de tot necesarul, in vederea ameliorarii starii de sanatate.

Batut la mormantul sotiei decedate

Anii au trecut greu, batrana a fost ingrijita cu atentie, insa in luna iulie a acestui an a decedat, in urma unei comotii cerebrale. Dinca s-a ingrijit si de inmormantare, a gasit loc de veci si a achizitionat toate cele necesare de la pompele funebre. Pentru a indeplini dorintele defunctei, Dinca a publicat un anunt intr-un cotidian local, prin care invita rudele si cunostintele Elenei Mihalache la inmormantare. Surpriza sa cea mare a fost aceea de a se trezi luat la bataie, la mormantul defunctei, de catre fiul acesteia, de fata cu aproximativ zece persoane care au participat la inmormantare. Eugen Mihalache i-a pus in vedere batranului sa paraseasca apartamentul defunctei si sa-i predea cat mai repede posibil cheile de la intrare, pe motiv ca totul i se cuvine lui si numai lui. Asadar, dupa ce in timpul vietii a vizitat-o la intervale de ani de zile, fara a o ajuta cu nimic, fiul netrebnic, dupa cum il catalogheaza Dinca, a venit sa-si ceara drepturile. Octogenarul a facut reclamatie la Politie si astfel a aflat si agresorul sau ca apartamentul in cauza se afla, la momentul de fata, in proprietatea batranului. Din nefericire, Dinca nu a gasit martori pentru a-si sustine reclamatia, fiind un batran singur si neajutorat. Singurul sau sprijin din ultimii ani fusese mama agresorului sau. Cat despre acesta din urma, ultimul sau mesaj catre batran a fost acela ca il va tari prin tribunale pana il va lasa pe strada.

Sechestrat si batut in propria casa pentru un testament de mostenitor

In anul 1996, Gheorghe Dinca a trecut printr-o experienta similara, dupa ce prima sa sotie, Margareta Dinca, fosta Pigui, a decedat. Batranul povesteste ca relatia dintre ei era deteriorata, datorita interventiei repetate a rudelor sotiei in problemele lor de casnicie. Ca urmare a acestui fapt, in anul 1991 cei doi au divortat. La acea vreme, Dinca era pensionar, insa se ocupa cu cresterea albinelor, activitate care i-a permis ulterior sa-si achizitioneze un alt apartament. In aceste conditii, a decis sa nu solicite partajul bunurilor comune, lasandu-i Margaretei apartamentul achizitionat in comun. In anul 1995, Margareta s-a imbolnavit grav. Pentru a beneficia de ingrijirea unor persoane in putere, femeia a incheiat un contract de vanzare cu clauza de intretinere cu familia Axente Cornelia si Octavian. Cum acestia nu au ingrijit-o corespunzator, Margareta i-a actionat in instanta pentru anularea contractului. Greutatile vietii au determinat-o sa solicite sprijinul fostului sot, caruia, in schimbul ingrijirii, i-a intocmit un testament olograf de mostenitor, mai ales ca partajul bunurilor comune nu avusese loc niciodata. Batrana s-a stins pe 19 aprilie 1996, iar in ziua inmormantarii, rudele sale, care nu avusesera habar de ea pe timpul cat a fost bolnava, au venit sa inventarieze bunurile din apartament. Dinca locuia aici de aproape doi ani, insa acest fapt nu i-a facut pe mostenitori sa se jeneze catusi de putin. Necunoscand situatia aranjamentului dintre batrana si familia Axente, mostenitorii au crezut ca vor avea castig de cauza. Pe fondul acestei convingeri, ei s-au intors la apartament la parastasul de noua zile, au fortat usa de la intrare, l-au sechestrat pe batran, l-au legat prin forta si agresiune si au sustras actele pe care acesta le avea intr-o servieta, inclusiv testamentul olograf. Desi avea numar de inregistrare de la Oficiul Starii Civile, testamentul nu a mai putut fi invocat in instanta, astfel incat Dinca nu a putut face dovada indreptatirii legitime de a interveni in procesul deschis de defuncta familiei Axente. Timp de trei ani, batranul a batut la portile tuturor instantelor din Romania, insa faptul era consumat. Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva mostenitorilor care l-au agresat si i-au sustras documentele, din lipsa de probe. Batut de doua ori de mostenitorii avizi dupa averea rudelor decedate, batranul spera sa-si gaseasca tihna pe care oricine o merita la 85 de ani. Din nefericire, nimeni nu mai are timp pentru acesti batrani, care au ajuns tinta unor abuzuri greu de suportat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii