Gigantul EDF preia business-ul nuclear românesc al americanilor de la General Electric
Gigantul EDF preia business-ul nuclear românesc al americanilor de la General Electric
03 Aug, 2024 11:13
ZIUA de Constanta
1169
Marime text
Gigantul energetic francez de stat Electricite de France (EDF), cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu un portofoliu total de 73 de reactoare structurate în 27 de centrale de profil, a preluat operațiunile legate de turbine cu abur pentru unități nucleare din Europa, inclusiv pe cele din România, ale americanilor de la GE Vernova, furnizorul de echipamente și servicii energetice desprins în toamna lui 2021 din colosul General Electric (GE), relevă datele analizate de Profit.ro.
General Electric este furnizor de echipamente și servicii pentru centrala nucleară Cernavodă încă din anii 80, de dinainte de punerea în funcțiune a primului reactor, când americanii chiar au concurat cu francezii, iar colaborarea cu Nuclearelectrica, operatorul centralei, continuă și în prezent. Odată cu anunțul inițial de spin-off global, din noiembrie 2021, americanii au înființat în România o firmă, Powerstatic Solutions Bucharest SRL, fără activitate timp de circa 2 ani. Înainte de tranzacția de acum cu EDF, firma era controlată direct de GE Power Infrastructure Romania SRL, una din diviziile românești ale GE, cu rulaj anual de peste 100 milioane lei.
În octombrie 2023, GE Power Infrastructure Romania a transferat către Powerstatic Solutions Bucharest întreaga activitate legată de sectorul nuclear, ″împreună cu toate elementele asociate acesteia, constând în active, drepturi, salariați, contracte, datorii, pasive, obligații etc″, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
Acum, Power Static Solutions a fost preluată integral de către Arabelle Solutions din Franța, companie deținută 100% de EDF. Denumirea societății românești a fost de asemenea modificată, devenind Arabelle Solutions Romania SRL. CITEȘTE ȘI Corespondență din Viena - Noul CEO Erste: Ne vom implica în achiziții în România doar dacă va exista voință a autorităților să accepte bănci străine pentru investiții viitoare Tranzacția a făcut parte din deal-ul mai larg dintre EDF, prin Arabelle Solutions, și GE Vernova, prin care francezii au cumpărat operațiunile europene legate de turbine cu abur ale companiei americane. ″Achiziția va permite grupului EDF să obțină acces la tehnologii și competențe esențiale pentru industria nucleară și pentru securitatea energetică a Europei. Aceste activități, în care sunt angrenați circa 3.300 de angajați, vor fi administrate de către Arabelle Solutions, subsidiară controlată 100% de către EDF. Arabelle Solutions va furniza echipamente pentru centrale nucleare noi și, totodată, va asigura retehnologizarea și mentenanța celor din centralele aflate în funcțiune″, este calculul celor de la EDF.
Citește și
Nuclearelectrica SA va construi blocuri noi pentru angajații CNE Cernavodă. APM Constanța va evalua impactul asupra mediului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii