Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Glontul care l-a ucis pe Catargiu nu a fost gasit

ro

08 Sep, 2004 00:00 1578 Marime text

Suicid cu prea multe necunoscute

Sinuciderea agentului principal de politie Daniel Catargiu ramane un mister * Glontul care l-a ucis nu a fost gasit, desi ar fi trebuit sa fie infipt in tetiera masinii * Procurorii afirma ca agentul de politie s-a sinucis in timp ce portiera era deschisa, dar vantul a inchis-o * Potrivit procurorilor, glontul s-a pierdut in lanul de floarea-soarelui sau a fost ingropat de ploaie

La aproape doua saptamani de la nefericitul incident, sinuciderea agentului principal de politie Mihai Daniel Catargiu continua sa ramana un mister. Dincolo de comportamentul ciudat al acestuia cu o ora inainte de a se sinucide (si-a mintit varul ca a fost intr-o misiune in Baneasa, desi era evident ca un politist de la Sectia 5 nu are ce sa caute acolo), dincolo de faptul ca in ziua cu pricina si-a efectuat in mod obisnuit serviciul de patrulare, fara a da nici un semn ca ar avea de gand sa-si zboare creierii, anchetatorii nu au reusit sa gaseasca glontul care l-a ucis pe Catargiu. Echipa de cercetare condusa de Zafer Sadac, procuror criminalist in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, a gasit pe scaunul masinii cartusele cu cele 11 gloante, cel de-al douasprezecelea, care a fost tras, lipsind.

Lipsa glontului a fost descoperita abia la autopsie

"Concluzia trasa din primele cercetari la fata locului a fost aceea ca glontul care perforase tampla dreapta a ramas in cutia craniana. Dar la autopsie s-a constatat ca, de fapt, acesta iesise prin zona cefei, traiectoria fiind oarecum oblica", precizeaza procurorul criminalist. Putin ciudat, daca stai sa te gandesti ca, in mod obisnuit, in 99% din cazurile de sinucidere glontul patrunde printr-o tampla si iese prin cealalta, sau, ca sa fie sigur ca moare, sinucigasul trage direct in gura. Ca urmare, la doua zile de la nefericitul incident anchetatorii s-au intors la Cobadin, luand din nou la puricat masina in care s-a sinucis agentul de politie si care apartinea fratelui sau. Glontul ucigas nu a fost nici de aceasta data gasit. Mai mult, nu exista nici o urma ca acesta ar fi fost tras in interiorul autoturismului. Tetiera scaunului, unde in mod normal s-ar fi infipt glontul, nu era perforata si nu exista nici o alta urma ca glontul s-ar fi izbit in portiera, geam sau de o alta componenta a interiorului masinii. Singura ipoteza formulata de anchetatori in cazul sinuciderii politistului, asupra careia oricum planeaza un semn de intrebare, este aceea ca s-a sinucis avand portiera deschisa. "Singura explicatie este aceea ca s-a urcat in masina, a lasat portiera deschisa si a tras. Mai tarziu, vantul a inchis portiera", precizeaza Zafer Sadac. La intrebarea cat de plauzibila este o asemenea explicatie raspund tot anchetatorii. Sinucigasii au un comportament oricum iesit din tipare, asa ca nu poti sti ce a fost in mintea lui Catargiu atunci cand si-a zburat creierii cu portiera deschisa. Datele de pana acum nu lasa nici un semn de indoiala asupra sinuciderii, spun anchetatorii. Comportamentul sau dinainte, faptul ca nu s-a prezentat la serviciu pentru a preda arma, ca nu a raspuns la telefon in momentul in care a fost sunat de colegi denota intentia de a-si pune capat zilelor. De ce s-a sinucis tocmai la Cobadin? Pentru ca este tipic pentru sinucigasi sa-si ia ramas bun de la o persoana apropiata, in speta varul sau. Pe de alta parte, pe mana dreapta (cu degetul mare intepenit pe tragaci) erau vizibile urmele de praf de pusca. Crima a fost exclusa din start si datorita pozitiei cadavrului, sprijinit de portiera. Procurorii afirma ca nu este posibil sa fi fost ucis in alta parte, teorie care te duce cu gandul la faptul ca glontul nu a fost gasit. Si asta pentru ca toate probele de la fata locului indica faptul ca moartea agentului principal de politie a avut loc in masina, si nu in alta parte. Probabil ca glontul s-a pierdut in lanul de floarea-soarelui din apropiere sau a fost ingropat in noroi, pentru ca in noaptea cu pricina si in ziua urmatoare ploile au inecat Constanta. Rezultatul expertizei balistice, asteptat sa soseasca in cel mult doua saptamani, va fi acela care va clasa dosarul sinuciderii lui Daniel Catargiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii