Grădinița Baby Genius - primul deceniu
Grădinița Baby Genius - primul deceniu
26 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4442
Marime text
Se spune că după primii 10 ani poți să știi ce presupune afacerea pe care ai inițiat-o. Grădinița cu program prelungit Baby Genius din Constanța a împlinit de “Buna Vestire” 10 ani de când a fost deschisă. Pentru a înțelege ce a presupus acest prim deceniu am stat de vorbă cu Liliana Naclad fondatorul și managerul grădiniței.
.
Este adevărat că e necesar să treacă 10 ani pentru a desluși tainele unui business?
Liliana Naclad: Depinde de business…sunt domenii unde schimbările au loc mult mai rapid decât capacitatea de organizare a unei companii. Așa că periodic sunt necesare update-uri. Plus schimbările care se produc actualmente în socitate, necesită un răspuns și o adaptare rapidă. Iată, în cazul educației, trecerea de la sistemul de învățământ clasic la cel online a bulversat sistemul din temelii. Ca să nu mai aducem vorbire despre schimbările legislative care se petrec, la noi cel puțin, de pe o zi pe alta. Este adevărat că în primii 10 ani îți exersezi capacitatea de supraviețuire pe piață.
Pentru că ați vorbit despre învățământul online, ce părere aveți, mai cu seamă că predați și la Universitatea “Ovidius” este sau nu unul viabil?
Liliana Naclad: Învățământul online, poate fi practicat fără efecte abia după absolvirea liceului. Depinde, desigur, de profil. A nu se înțelege că damnez sistemul în sine, dar este de condamnat folosirea lui irațională. Eu sper să nu se mai revină la online, deși, trăim într-o lume pur mercantilă, iar sistemul online, din acest punct de vedere este unul care poate aduce profit. Un profesor plătit pentru o grupă de 20 de studenți care plătesc o taxă, poate primi în sistem online la curs 120 de studenți, iar salariul lui să fie același. Dar va lipsi interacțiunea și evaluarea obiectivă a cunoștințelor, elemente esențiale în educație. Apoi din punctul meu de vedere până la 12 ani copilul trebuie să descopere etapizat natura, societatea și abia apoi tehnologia. Doar că lucrurile se petrec pe dos pentru că tehnologia a devenit parte din natura umană. Copilul nu o mai vede pe mamă citind sau pe bunică tricotând, ci din primele ore de după naștere vede telefonul, apoi aude notificările și sunetul tik-tok ului, scrol –ul neobosit dopaminergic de care membri familiei nu se pot dezlipi, iar cel mic, deși vrea să lovaescă cu lingurile prin oale sau să rupă caietul fratelui este și el inițiat prin intermediul unei tablete în primele taine ce îl vor conduce inevitabil către metavers. Va ajunge un copil cu deficiențe de concentrare și atenție, fără pic de răbdare incapabil să relaționeze și se va încuia în lumea lui, o lume ireală pe care o va accede mai târziu pentru că nu se va mai simți confortabil în lumea reală. Va trăi, dar mort.
În cei 10 ani de Baby Genius ați văzut schimbări în comportamentul celor mici datorat tehnologiei?
Liliana Naclad: O, da! Și nu doar în comportamentul celor mici, ci și al celor mari. Primele generații de părinți geniali încă se mai întâlnesc, mai socializează, cei de acum, deși îmi sunt la fel de dragi, nu mai găsesc preocupări comune. Între timp a intervenit și distanțarea forțată dată de pandemie. Tehnologia duce la crearea propriului univers în care relațiile sociale directe nu mai funcționează. Copiii cresc într-o lume în care le este mai ușor să scrie un mesaj decât să audă vocea mamei. E o adevărată nebunie, iar dacă nu ești așa, cel nebun pari tu. Pe de altă parte percepția este clar afectată din lipsa elementelor obiective, atenția este mult diminuată, concentrarea la fel. Cei mici nu mai au răbdare să le spui povestea până la sfârșit. Te întrerup și întreabă cum se sfârșește, iar dacă nu le răspunzi, își caută altă preocupare. Este o prioritate a sistemului educațional actual să găsească alternative în vederea opririi demenței digitale spre care ne îndreptăm cu pași repezi.
Baby Genius oferă alternative în acest sens?
Liliana Naclad: Nu doar Baby Genius, ci toate grădinițle sunt alternative la folosirea tehnologiei de către antepreșcolari și preșcolari. Dacă cel mic stă acasă cu o bunică sau bonă care nu își dă seama cât de toxic este un telefon mobil pentru copil, atunci, lucrurile scapă de sub control. Dacă, în schimb, este integrat într-un sistem educațional responsabil nu va avea acces la tehnologie. Nu discut viziunea celor care au în dotare table digitale sau televizoare în sălile de curs ale grădinițelor. E opțiunea echipei manageriale și, desigur a părinților care aleg acele grădinițe. Noi nu. Am combinat sisteme educaționale, ghidați după programa românească astfel încât copilul să crească în armonie cu sine și cu lumea. De 2 ani îmi structurez un nou proiect care să vină în continuarea și completarea Baby Genius. Este vorba despre sistemul “learning outside” și punerea lui în aplicare într-un spațiu rural la Gura Dobrogei, în apropierea Rezervației, un spațiu larg în care să descopere natura și beneficiile ei. Sper să devină funcțional de anul acesta.
Un gând după un prim deceniu de „Baby Genius”?
Liliana Naclad: Recunoștință. Este un singur gând îndreptat în mai multe direcții. O primă direcție este verticală – Dumnezeu, Cel care mi-a fost mereu alături și fără de care nimic nu se petrece, oricât de mult efort am depune. Apoi, desigur, recunoștință față de fetele mele pentru care Baby Genius este un frate mai mic. Teo, cea mare, vara ne mai ajută la adaptări și i se lipește sufletul de câte un micuț pe care ulterior îl vizitează periodic cu câte o surpriză...Ștefi, cea care a fost și primul copil crescut în sistem, mă face mândră de cum evoluează la școală, deși are colegi cu 2 ani mai mari. Recunoștința se îndreaptă, de asemenea, către toți actualii și foștii colaboratori. Deși ar merita mult mai mult decât salariul pe care îl primesc, le sunt recunoscătoare că au ales să îmi fie alături și să ofere iubire necondiționată și altor copii, nu doar copiilor lor. Iubirea acesta nu poate fi remunerată nici cu salariul, nici cu florile de mărțișor, este neprețuită. Apoi, dar nu în ultimul rând recunoștința se îndreaptă către părinții geniali care ne-au ales. Știu că nu este un sistem perfect, dar îi asigur că este perfectibil și că au în mine în primul rând un părinte și apoi un manager al grădiniței pe care au ales-o pentru micuții lor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii