Grădinița „Curcubeul Magic” din Constanța, amendată pentru nereguli grave! Ce spune Inspectorul general al ISJ
Grădinița „Curcubeul Magic” din Constanța, amendată pentru nereguli grave! Ce spune Inspectorul general
28 Mar, 2025 15:06
ZIUA de Constanta
507
Marime text



Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța (CJPCC) a descoperit grave nereguli la grădinița „Curcubeul Magic” din Constanța, după o acțiune de control efectuată ca urmare a unei sesizări.
Verificările au relevat porții alimentare subdimensionate, unele chiar de până la trei ori mai mici decât cele prevăzute în rețetă, iar meniul zilnic nu era avizat de personalul medical. În plus, grădinița depășea capacitatea autorizată, iar condițiile igienico-sanitare erau necorespunzătoare.
Ca urmare, unitatea a primit sancțiuni financiare de 25.000 lei și a fost obligată să remedieze imediat deficiențele. De asemenea, unitatea de învățământ va fi închisă pe durata efectuării lucrărilor de remediere, în zonele afectate.
„Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a desfășurat o acțiune tematică de control la grădinița cu program prelungit „Curcubeul Magic” din municipiul Constanța, ca urmare a unei sesizări înregistrate și în cadrul verificării respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în unitățile de învățământ preșcolar, publice și private.
În urma verificărilor efectuate la punctul de lucru de pe Bulevardul 1 Mai, comisarii CJPC au constatat o serie de abateri grave, atât în privința alimentației furnizate copiilor, cât și a condițiilor igienico-sanitare din unitate.
Porții subdimensionate, meniu neavizat medical
La controlul alimentației oferite copiilor, s-a procedat la cântărirea a 10 porții reprezentative din meniul zilei (ciorbă de curcan și mămăliguță cu brânză și smântână). Față de gramajele menționate în rețetar (50 g carne/porție), s-a constatat că porțiile conțineau în medie doar 20 g carne, unele având chiar doar 6 g. În mod similar, mămăliguța cântărea sub 100 g în loc de 150 g, iar cantitatea totală de brânză și smântână era de aproximativ 30 g, față de cele 100 g prevăzute.
Prin urmare, copiilor le erau oferite porții substanțial diminuate față de cele asumate contractual și afișate la avizierul grădiniței, ceea ce constituie o practică comercială înșelătoare, sancționabilă conform Legii nr. 363/2007. Operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei (cu posibilitatea achitării a jumătate din minim în termen de 15 zile).
Totodată, meniul zilnic afișat nu era avizat de personalul medical.”, a precizat CJPCC.
Potrivit sursei, au fost aplicate următoarele amenzi:
1. Pentru porțiile subdimensionate și lipsa respectării rețetarelor (art. 15 alin. 1 lit. b din Legea 363/2007):
• Amendă contravențională în cuantum de 20.000 lei
• Cu posibilitatea de a achita jumătate din minim (10.000 lei) în termen de 15 zile.
2. Pentru lipsa avizării meniului zilnic de către personalul medical și conducerea unității:
• Această abatere este menționată ca parte a neconformităților dar nu este sancționată distinct, ci întărește gravitatea abaterii menționate anterior.
3. Pentru depășirea capacității autorizate (267 copii înscriși vs. 160 autorizați pentru program prelungit):
• Este considerată o gravă abatere, menționată în document, dar nu se precizează o sancțiune directă în această privință. Este însă integrată în ansamblul neregulilor care afectează condițiile de siguranță și igienă.
4. Pentru neasigurarea condițiilor igienice și nerespectarea normelor legale la prestarea serviciilor (art. 7 lit. c, OG 21/1992):
• Amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei
• Cu posibilitatea de a achita 1.000 lei în termen de 15 zile (jumătate din minimul legal).
De asemenea, măsurile care s-au dispuns sunt:
1. Remedierea cu celeritate a deficiențelor constatate, în baza art. 15 alin. 4 din OG 21/1992.
2. Interzicerea accesului în următoarele spații până la remedierea neconformităților:
• Sălile de curs,
• Băile,
• Dormitoarele care au saltele subdimensionate sau parchet deteriorat.
3. Măsură implicită (conform dispozițiilor legale):
• Închiderea unității pe durata efectuării lucrărilor de remediere, în zonele afectate.
4. Fixarea constatărilor prin fotografii.
Ce spune Inspectorul general al ISJ Constanța
În acest context, Inspectorul general al ISJ Constanța a precizat că, unitatea de învățământ nu s-a închis, ci va intra în reabilitare, pe tronsoane, astfel încât activitatea să continue.
Totodată, acesta a menționat că, în privința deficiențelor constatate de către CJPC Constanța, din ceea ce le-a comunicat directoarea grădiniței, s-a dat o amendă de 25000 de lei care poate fi plătită doar ca jumătate din sumă într-un anumit termen.
„I-am solicitat doamnei directoare să ia toate măsurile care se impun și, în acest sens, așteptăm de la managerul unității de învățământ o informare scrisă. În același timp, inspectorii școlari de sector vor monitoriza cu atenție, în perioada următoare, activitatea grădiniței.”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii