Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinite de lux in Medgidia

ro

13 Jun, 2008 00:00 811 Marime text

Locurile insuficiente din unitatile de invatamant prescolar au determinat Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) sa ia, rapid, atitudine, pentru a opri lamentarile mamicilor. Solutia a fost gasita si va fi aplicata la nivel national, pentru ca macar o parte din copii sa poata fi inscrisi la o gradinita din vecinatatea locuintei.

Rascumpararea cladirilor, in care functioneaza unitati scolare, de la proprietari a fost primul pas pe care l-a facut MECT. Propunerea lui Cristian Adomnitei nu a ramas fara ecou, iar Guvernul a aprobat, pe 11 iunie, alocarea sumei de 31.656 mii lei pentru achizitionarea a 44 de imobile. "O buna parte a cladirilor in care aveam gradinite, scoli generale si licee au apartinut altor proprietari. Ele au fost confiscate de regimul totalitar si retrocedate, apoi, acestora", a declarat ministrul. De gestionarea banilor se vor ocupa inspectoratele scolare, urmand ca sumele sa fie suplimentate din bugetele locale. Cei 544.000 de lei, alocati judetului Constanta, vor fi utilizati doar pentru rascumpararea unei cladiri din Medgidia.

Sabia lui Damocles, peste capetele micutilor

Imobilul apartine companiei Lafarge din Medgidia. Situata in zona centrala a orasului, cladirea era utilizata, si inainte de recenta Hotarare de Guvern, ca si gradinita cu orar prelungit. Insa, spune Marian Sarbu, inspector scolar general, exista mereu posibilitatea ca patronii companiei sa ia hotararea de a-i da afara pe copii. Asadar, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a luat decizia de a utiliza toti banii alocati de minister, pentru a rascumpara unitatea din Medgidia. Prof. Sarbu are destule exemple pentru a dovedi ca investitia merita miliardele care s-au acordat intregului judet. "Gradinita este accesibila, situata in centrul orasului. Are sase camere si curte", explica acesta. De astfel de conditii vor beneficia circa 130 de copii, ai caror parinti nu vor mai fi nevoiti sa faca nopti albe pentru a-si vedea odorul inscris la o gradinita de renume. Tot inspectorul scolar general vorbeste despre o initiativa a proaspat-alesului primar al orasului, Marian Iordache. Prof. Sarbu spune ca edilul are in plan sa cada de acord cu reprezentantii companiei Lafarge si sa obtina consimtamantul lor de a investi banii primiti de la Guvern in alte obiective culturale.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii