Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 12 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Green Fit for Danube”, proiectul prin care se va monitoriza poluarea cauzată de transportul fluvial pe Dunăre

ro

09 Oct, 2024 09:49 233 Marime text

ANR: Sursa foto: Autoritatea Navală Română

 
  • Obiectivul prioritar al Programului Interreg VI-A Romania – Bulgaria din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de a îmbunătăți protecția și conservarea naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi.
  • Valoarea totală a proiectului este de 3.233.777,62 EUR
  • Prioritatea Programului - “O regiune mai verde”
  • Perioada de implementare este de 36 de luni.

Proiectul „Romanian-Bulgarian Cooperation for Green Fit Danube System”, cofinanțat prin Programul Interreg VI-A Romania – Bulgaria din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) răspunde nevoilor populației și ale partenerilor de îmbunătățire a controlului pe căile navigabile interioare ale României și Bulgariei și va contribui la îmbunătățirea cooperării și a soluțiilor pentru protecția naturii.
  
Obiectivul specific prioritar al programului

Îmbunătățirea protecției și conservării naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane și reducerea tuturor formelor de poluare.

Îmbunătățirea siguranței transportului pe tronsonul comun româno-bulgar al fluviului Dunărea 

Obiectivul general al proiectului

Creșterea protecției și conservării ariilor naturale protejate din Regiunea transfrontalieră româno-bulgară, prin dezvoltarea unui sistem pilot de monitorizare, prevenirea și reacția la poluarea apei cauzată de navigația pe fluviul Dunărea.
Implementarea activităților proiectului va fi realizată în comun de către cei doi parteneri de pe ambele părți ale frontierei - Autoritatea Navală Română (ANR), acționând în calitate de Partener principal și Agenția Executivă pentru Administrația Maritimă (EAMA) în rolul de partener în proiect, au transmis reprezentanții ANR.

Alinierea politicilor: proiectul asigură alinierea politicilor între România și Bulgaria, într-un mod practic, o abordare a armonizării reglementărilor de mediu și a promovării cooperării transfrontaliere.

Accentul asupra durabilității: proiectul pune accent pe durabilitatea pe termen lung prin integrarea, monitorizarea, consolidarea capacităților și implicarea publicului pentru a asigura rezultate de durată.
Proiectul combină soluții inovatoare precum monitorizarea în timp real, avertizare timpurie, sisteme și protocoale de urgență transfrontalieră cu o colaborare transfrontalieră cuprinzătoare prin implicarea comunității și prin măsurile de durabilitate. Depășește practicile existente prin promovarea conservării bazate pe date, a cadrelor politice unificate și a colaborării transfrontaliere prin stabilirea unui nou standard pentru protecția mediului în țările participante, mai transmise sursa citată.

Green Fit for Danube are ca scop monitorizarea, prevenirea și răspunsul imediat la poluarea cauzată de activitatea de transport maritim în ariile protejate din tronsonul general româno-bulgar al fluviului Dunărea.

Proiectul reprezintă dezvoltarea ulterioară a rezultatelor obținute de cei doi parteneri de proiect, prin implementarea comună a proiectelor DANRiSS și DANUBE SAFETY NET, în special a dezvoltării și modernizării sistemelor integrate dezvoltate în cadrul proiectelor DANRiSS și Danube Safety Net, precum şi alte subiecte de interes comun pentru ambele instituții:
- Înființarea unui sistem pilot de monitorizare, prevenire si reacție la poluarea apei cauzată din transportul pe fluviul Dunărea.
- Instrumente de monitorizare, prevenire și reacție la poluarea apei, cauzată de transportul pe teritoriul fluviului Dunărea.
- Elaborarea unei proceduri pentru activități comune de monitorizare, prevenire și răspuns în cazul poluării fluviului Dunărea cauzată de transportul maritim.
 
Valoarea totală a proiectului este de 3.233.777,62 EUR din care: 2.587.022,09 EUR  din Fondul European de Dezvoltare Regională - FEDR,  582.079,98 EUR din contribuție națională și 64.675,55 EUR din contribuție ANR. 
Perioada de implementare este de 36 de luni, a încheiat sursa citată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii