Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Groapa de gunoi din strada Zefirului - Poarta 6 (galerie foto)

ro

11 Dec, 2009 01:19 5462 Marime text
cap3.jpgTerenul din faţa blocului FC 7, odată loc de joacă pentru copii s-a transformat, în ultimii cinci ani, într-o adevărată groapă de gunoi.

Vinovaţii sunt locuitorii din zonă, însă nici autorităţile nu au luat vreo măsură, chiar dacă s-au făcut reclamaţii.

Zilnic, locatarii blocului FC 7, de pe strada Zefirului, nr. 14 trebuie să facă slalom printre gunoaiele împrăştiate de câinii comunitari de pe terenul aflat în imediata vecinătate, împrejmuit ce-i drept, în mare măsură, cu scânduri şi plăci de beton.

Potrivit lui Ilie Budulan, care locuieşte în acest bloc de aproape 28 de ani, povestea a început în anul 2002, când terenul de aproximativ 1.100 de metri pătraţi a fost retrocedat. Abia după trei ani, în 2005, proprietarul a cerut celor trei persoane care aveau garaje construite să elibereze terenul. Acolo urma să se construiască o casă, P+1, doar că singura lucrare efectuată a fost turnarea unui soclu din ciment, de câţiva centimetri, pentru gard. Totuşi, şi acest gard este, la ora actuală, mai mult o improvizaţie de prost gust, chiar dacă, la un moment dat, se pare că lucrurile stăteau altfel. Acum, terenul este împrejmuit de scânduri neşlefuite, care şi acestea lipsesc în unele locuri. Aşadar, câinii comunitari, însă şi vântul, plimbă pungile cu resturi menajere şi pe aleile din jurul acestui teren.

gunoaie.jpgGunoiul, aruncat de la balcon

Vara, când temperaturile sunt deja foarte ridicate este şi mai greu să treci pe aleea de lângă acest teren sau să ţii geamurile deschise. „Noroc de copaci, că ne mai apără. Este păcat, deoarece Poarta 6 arată destul de bine", se plâng locuitorii din zonă.

De altfel, tot din rândul lor sunt şi răspunzători pentru această situaţie. Chiar unii dintre locatarii blocului FC 7 aruncă direct de pe balcon gunoiul, fără să se gândească la faptul că respectivul teren, care se află la maximum trei-patru metri de geamurile lor, devine, de la o zi la alta un focar de infecţie tot mai periculos.

Aceste lucruri se petrec de aproape cinci ani, interval în care nimeni nu a ridicat gunoiul de acolo şi nimeni nu a fost amendat că aruncă resturile menajere oriunde, numai la ghenă nu. Locuitorii din împrejurimi se uită, strâmbă din nas, susţin că „este urât", însă stratul de gunoi creşte, de la an la an. Şi părinţii cu copii mici sunt revoltaţi de faptul că lângă casele lor există o groapă de gunoi în miniatură.

Ilie Budulan spune că a trimis mai multe sesizări la Ministerul Mediului, Garda de Mediu Constanţa, chiar şi Direcţiei de Sănătate Publică şi Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

Contactat telefonic, directorul Gărzii de Mediu Constanţa, Vasile Petro, a precizat că este posibil ca şi sesizarea din Poarta 6 să fie în lucru, deoarece au primit mai multe de acest gen, însă procedura este una destul de anevoioasă. În primul rând, durează foarte mult până când proprietarul este depistat şi sunt verificate toate actele. Apoi, dacă cetăţenii care aruncă gunoiul nu sunt amendaţi şi ei, pentru a scăpa de acest obicei, degeaba proprietarul face curăţenie, pentru că terenul va fi din nou acoperit cu pungi de resturi.

„În cazul acesta sunt doi vectori care acţionează asupra problemei: proprietarul de teren şi sectorul cetăţenesc. Legea spune că deţinătorul este obligat să asigure curăţenia, deoarece altfel va fi amendat, dar nu mi se pare corect şi normal ca un cetăţean, care şi-a împrejmuit proprietatea cu un gard, să plătească pentru alţii care aruncă gunoiul acolo.", a precizat Vasile Petro.

Reprezentantul Gărzii de Mediu Constanţa a venit cu o soluţie. Cineva din zonă să depună o nouă sesizare, pentru ca ulterior să se poată demara o anchetă şi eventual să se ia măsuri.

{mos_ri:strada Zefirului} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii