Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plăţii contribuției financiare voluntare a României la bugetu​l OCDE

ro

27 Oct, 2023 17:57 870 Marime text
  • Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plăţii contribuției financiare voluntare a României la bugetul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), destinată Programului Regional de Competitivitate EURASIA.

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plăţii contribuției financiare voluntare a României la bugetul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), destinată Programului Regional de Competitivitate EURASIA, transmite un comunicat din partea Guvernului României.

La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Guvernul a aprobat plata contribuției financiare voluntare a României, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, la bugetul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în vederea cofinanțării, în anul 2023, a proiectului „Programul Regional de Competitivitate EURASIA” (ECP).

Contravaloarea în lei a contribuției financiare voluntare se suportă din bugetul anual aprobat al Ministerul Afacerilor Externe pentru anul 2023.

Contribuția voluntară în cadrul Programului va asigura vizibilitate României în contextul procesului de aderare la OCDE și va contribui la consolidarea profilului activ atât în cadrul organizației și a membrilor OCDE, cât și față de țările partenere. Având în vedere sprijinul constant al României față de Republica Moldova și Ucraina, alăturarea la programul ECP reprezintă și o continuare a sprijinului multidimensional acordat de România celor două state, inclusiv prin implicarea în diferite activități ale programului, contribuind la dezvoltarea economică în vecinătate.

Informații suplimentare: Programul Regional de Competitivitate EURASIA (ECP) al OCDE a fost lansat în 2008 și are ca obiectiv sprijinirea punerii în aplicare a politicilor de creștere a competitivității, îmbunătățirea climatului de afaceri și sprijinirea tranziției la economia de piață în țări din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Acesta include cele șase țări acoperite de Inițiativa OCDE pentru Europa de Est și Caucazul de Sud (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și cele șapte acoperite de Inițiativa pentru Asia Centrală (Afganistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia). Astfel, ECP sprijină implementarea reformelor prin încurajarea utilizării standardelor OCDE și are un rol central în coordonarea și furnizarea sprijinului direcționat al OCDE pentru Ucraina și Moldova.

Actualul mandat al Programului, care se finalizează la sfârșitul anului 2025, pune accent pe trei priorități legate de politicile de competitivitate: instituții, interconexiune și incluziune. Servicii guvernamentale mai bune pentru afaceri, condiții de concurență echitabile pentru firmele străine, dezvoltarea sectorului privat sau politicile de promovare ale antreprenoriatului se numără printre prioritățile Programului, a încheiat sursa citată.


Citește și:

Ministerul Transporturilor: Exproprierile pentru obiectivele de infrastructură rutieră aprobate de Guvern
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii