Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:31 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul doreşte să elimine concurenţa Uber şi Clever. Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, prevede amenzi colosale

ro

04 Mar, 2019 00:00 2327 Marime text
Pe portalul Ministerului Transporturilor, cât şi pe cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost publicat, cu data de 1 martie 2019, un proiect de OUG pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum şi de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Astfel, amenzile imense care urmează a fi aplicate şoferilor ce fac transport de persoane de tip ridesharing - Uber, Taxify sau Clever ar putea duce la retragerea de pe piaţă a acestor servicii.
 
Cu privire la transportul interjudeţean, este necesară asigurarea continuităţii transportului de persoane contra cost prin servicii regulate în trafic interjudeţean după data de 30 iunie 2019, existând pericolul afectării grave a activităţii economice a operatorilor economici, în condiţiile în care prevederea legală în vigoare le interzice efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate în trafic interjudeţean după această dată, afectarea nevoilor de mobilitate a cetăţenilor, precum şi riscul consecinţelor ce decurg din suspendarea de către instanţele de judecată a unor prevederi ale actului normativ ce reglementează procedurile şi criteriile de atribuire a unui nou program de transport interjudeţean.
 
Cu privire la transportul în regim de taxi şi închiriere, la art. 55, pct. 3, lit h) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede dispoziţia legală potrivit căreia constituie contravenţie următoarea faptă, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, a următoarelor fapte, prevăzute la art. 7, alin. (2) şi (3):
„(2) Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă, potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Este interzis transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă, potrivit prevederilor alin. (1), ori altă autorizaţie valabilă”.
 
Raportat la această prevedere, este dificil ca organele de control să probeze caracterul repetitiv al faptei, astfel încât să poată aplica sancţiunea. Prin urmare, proiectul de ordonanţă propune menţinerea valabilităţii actualului Program de transport interjudeţean până la data de 30.06.2023.
 
De asemenea, în domeniul transportului în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului se propune eliminarea expresiei „în mod repetat”, de la art. 55, pct. 3, lit. h) din Legea nr. 38/2003 astfel încât, sancţiunea să fie aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3).
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii