Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:46 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărârea Parlamentului de acordarea încrederii Guvernului. Componența nominală așa cum apare în Monitorul Oficial. Program de guvernare (document)

ro

30 Jun, 2017 07:29 2686 Marime text
Aseară, a fost publicată în Monitorul Oficial al României partea I numărul 496, Hotărârea Parlamentului României pentru acordarea încrederii Guvernului.
Totdată a fost făcut public și Programul de guvernare al noului Executiv.

Guvernul României are următoarea componență:

Mihai Tudose - Prim-ministru;
Sevil Shhaideh - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
Grațiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul Mediului;
Ion-Marcel Ciolacu - Viceprim-ministru;
Carmen Daniela Dan - Ministrul Afacerilor Interne;
Teodor-Viorel Meleșcanu - Ministrul Afacerilor Externe;
Adrian Țuțuianu - Ministrul Apărării Naționale;
Ionuț Mișa - Ministrul Finanțelor Publice;
Tudorel Toader - Ministrul Justiției;
 Petre Daea - Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

 Liviu-Marian Pop - Ministrul Educației Naționale;
 Lia-Olguța Vasilescu - Ministrul Muncii și Justiției Sociale;
 Mihai-Viorel Fifor - Ministrul Economiei;
 Toma-Florin Petcu - Ministrul Energiei;
 Alexandru-Răzvan Cuc - Ministrul Transporturilor;
 Ilan Laufer - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;
 Florian-Dorel Bodog - Ministrul Sănătății;
 Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale;
 Adriana-Doina Pană - Ministrul Apelor și Pădurilor;

 Lucian Puiu Georgescu - Ministrul Cercetării și Inovării;
 Lucian Șova - Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
 Marius-Alexandru Dunca - Ministrul Tineretului și Sportului;
 Mircea-Titus Dobre - Ministrul Turismului;
 Andreea Păstîrnac - Ministrul pentru Românii de Pretutindeni;
 Gabriel Petrea - Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social;
 Viorel Ilie - Ministrul pentru Relația cu Parlamentul;
 Rovana Plumb - Ministrul delegat pentru Fonduri Europene;
 Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
 
Program de guvernare
 
Viziunea
Perioada 2017—2020 reprezintă o provocare pentru România atât din perspectiva oportunităților, cât și a riscurilor. Viziunea noastră de politici publice pleacă de la premisa construirii unei societăți echilibrate, bazată pe principii incluzive.1
Guvernările PSD și ALDE au adus creștere economică și bunăstare în rândul cetățenilor. O putem face din nou, acționând atât pe plan intern, cât și pe plan extern.
În plan intern, obiectivul constă în fundamentarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic, proactiv și a unei societăți echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă. Nevoia de a ieși din capcana modelului economic bazat pe avantajul unei forțe de muncă ieftine și trecerea la forța de muncă calificată reprezintă principala provocare a următorilor ani. Consolidarea stabilității macroeconomice concomitent cu creșterea investițiilor publice și private vor fi de natură să asigure convergența nominală și reală cu nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană.
Calitatea resursei umane este primordială. Privim educația ca un factor strategic de dezvoltare. Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. Educația trebuie să fie captivantă, continuă și coerentă. Captivantă poate să devină pentru cei școliți prin contactul cu lumea reală, centrată pe „a face” în totală concordanță cu „a ști” pentru a motiva și interesa elevul și studentul aflat în procesul de învățare. Continuă — păstrarea interesului și motivației pe toată durata școlarizării, de la ciclul primar și până la finalizarea studiilor superioare. Coerentă — prin viziunea care să asume un mesaj consistent la nivel național, să asigure o abordare integrată, cu infrastructură bazată pe tehnologiile moderne la toate nivelurile de învățământ și să aibă o abordare de tip antreprenorial cu accent pe creativitate și inovare. Nu în ultimul rând, trebuie să stimuleze și să asigure continuitatea abordărilor și prin activitățile extracurriculare și interdisciplinare relevante.
Implementarea principiului egalității de șanse în educație, îmbunătățirea performanțelor educaționale, abilităților și competențelor tuturor copiilor și tinerilor, prin accesul la un sistem de educație de calitate, relevant și incluziv, sunt cheia pentru creștere economică și prosperitate. În condițiile unui declin demografic accentuat, reducerea abandonului școlar, care a atins cote îngrijorătoare și este în creștere, a devenit crucială pentru dezvoltarea sustenabilă a României, permițând valorificarea potențialului fiecărui copil.
Etapa de dezvoltare prezentă a României impune dezvoltarea unui capital uman înalt calificat, precum și investiția în cercetare — inovare — dezvoltare CDI, astfel încât, în toate domeniile industriale, să fie asigurată eficiența proceselor și realizarea unor produse de înaltă calitate, transformând România într-un pol de competitivitate în zonă.

Programul de guvernare integral
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii