Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotelul Royal distruge casele vecinilor

ro

05 Feb, 2004 00:00 4500 Marime text

Patronul Puflene vrea sa se extinda, sperand ca o piscina il va ajuta sa merite cu adevarat clasificarea de patru stele

Peretii casei familiei Marcu, de pe b-dul Mamaia nr. 189, s-au crapat dupa ce alaturi s-a ridicat hotelul "Royal" * Dumitru Marcu l-a actionat in instanta pe patronul firmei SC "Baron" SRL, Donchi Puflene, ce administreaza hotelul, solicitand oprirea lucrarilor * Puflene a tergiversat lucrurile pana a terminat constructia hotelului * Marcu i-a intentat in prezent un nou proces, solicitand repararea casei si daune morale * Patronul hotelului nici nu vrea sa auda de acest lucru, in schimb le-a propus printr-un intermediar sa ii vanda lui casa * In paralel, el face presiuni si asupra altor vecini * Aceste demersuri fac parte, se pare, dintr-un proiect ambitios al lui Puflene, care vrea sa se extinda * Trebuie precizat ca hotelul a primit patru stele, desi nu are piscina

Familia Marcu risca sa-si vada ruinata munca de-o viata. Crapaturi adanci traverseaza peretii casei lor de pe bulevardul Mamaia nr. 189. De cand s-a abatut necazul asupra lor, nici una dintre camere nu a scapat, iar la parter tocurile ferestrelor si usilor s-au deplasat de la locul lor, lasand spatii largi in care sarmanii oameni au mototolit ziare, ca macar sa nu bata vantul inauntru. Pe lateral, aproape lipita de casa, se inalta cladirea orgolioasa a unui hotel de patru stele - cel putin aceasta e clasificarea oficiala. Este Hotel "Royal", administrat de omul de afaceri Donchi Puflene. Aceasta cladire e de vina pentru crapaturile casei vecinilor. "Au zidit la temelie, si casa mea a luat-o la vale", isi spune oful Dumitru Marcu.

Puflene i-a mintit

Constructia hotelului a inceput in 1999, beneficiarul fiind firma lui Puflene, SC "Baron Service" SRL, cu sediul in satul Stejarul. Inca de la inceput, sotii Marcu au fost ingrijorati, dar Puflene i-a linistit, spunand ca nu vor avea nici o problema cu casa. In timpul constructiei hotelului, muncitorii au sprijinit schelele pe casa vecinilor, fara sa le ceara acordul. "A fost un calvar. Eu am fost omul lor de serviciu, pentru ca am adunat mereu gunoaiele din curte", povesteste Zamfira Dumitru. Atunci cand a vazut ca toate asigurarile patronului hotelului nu sunt decat vorbe goale, Marcu a incercat sa stea de vorba din nou cu el, fara nici un rezultat. Arogant si deloc dispus la dialog, asa l-a caracterizat el pe Puflene. In consecinta, Marcu a inceput sa trimita memorii. La Primarie si Disciplina in Constructii, de unde a primit un raspuns prin care era informat ca singura solutie este sa il actioneze in instanta pe Puflene.

Tevatura expertilor in constructii

Asa a inceput calvarul din justitie pentru Marcu. El considera ca Puflene s-a folosit de relatiile pe care le are pentru a gasi tot soiul de tertipuri pentru a-l intarzia pe reclamantul sau. La prima actiune in instanta, Marcu a incercat sa obtina oprirea lucrarilor hotelului. El a solicitat expertiza tehnica. In septembrie 2002 a fost numit un expert, in persoana lui Dumitru Balan. Raportul intocmit de acesta a fost contestat in instanta pentru ca Balan nu este expert in rezistenta tehnica. Judecatoria a solicitat de la Inspectia de Stat in Constructii o lista cu expertii in rezistenta tehnica. Expertul Anton Cotofana a refuzat sa efectueze expertiza pe motiv ca e bolnav si abia iesise din spital. Atunci s-a recurs la serviciile lui Dumitrel Ionescu. "A venit intr-o sambata sa faca poze. Nici macar nu ii mergea aparatul, a trebuit sa ii dam noi unul", isi amintesc sotii Marcu. Nici acest raport de expertiza nu a avut mai mult succes. Desi era favorabil familiei Marcu, actul nu le-a folosit, caci a fost anulat pe motiv ca la efectuarea expertizei nu au fost prezente ambele parti. A fost solicitat din nou Cotofana, care intre timp se insanatosise. "Eu cred ca Anton Cotofana s-a eschivat pentru ca el fusese angajat de catre Puflene anterior, pentru a-i calcula rezistenta hotelului. De aceea, Cotofana a sunat intr-o vineri si si-a anuntat vizita pentru sambata, in conditiile in care procesul era luni. Astfel, el nu ar fi avut timp sa faca expertiza si sa intocmeasca raportul. De aceea, ramanea un singur expert, profesorul universitar la catedra de Constructii a Universitatii "Ovidius", Virgil Breaban. Acesta a fost insa recuzat de Puflene. "A facut tot ce i-a stat in putinta pentru a tergiversa procesul, ca sa-si termine hotelul. Apoi, actiunea prin care solicitasem oprirea lucrarilor nu si-a mai avut rostul", declara Marcu. In consecinta, el i-a intentat lui Puflene un alt proces in care solicita sa ii fie reparata casa si cere despagubiri. Intre timp, Puflene, care nu vrea sa plateasca nici un fel de reparatii, a incercat sa ii momeasca pe sotii Marcu sa ii vanda lui casa. In mod similar, el a facut propuneri mai multor vecini, carora s-a oferit sa le cumpere terenurile. Explicatia sta in faptul ca hotel "Royal" nu merita cele patru stele, clasificarea fiind, probabil, urmarea unui aranjament, caci hotelul nu are piscina. De aceea, Puflene incearca sa cumpere cat mai mult teren in jur, pentru a se extinde. Probabil ca prelungirea procesului cu Marcu face parte din acelasi plan sinistru, urmarind sa il oblige pana la urma pe vecinul sau sa ii vanda lui casa, dupa ce mai intai i-a distrus-o.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii