Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:42 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hoți deghizați în colindători. Care sunt recomandările Poliției Române

ro

22 Dec, 2019 08:37 2351 Marime text
Poliția Română îndeamnă la vigilență în această perioadă a sărbătorilor, în care infractorii se pot deghiza în colindători și pot fura diverse bunuri, scrie digi24.ro.

În plus, aveți grijă ce postați pe rețelele sociale: nu de puține ori hoții au făcut surprize proprietarilor care s-au lăudat pe Facebook că au plecat de acasă.
 
Poliția Română le explică românilor cum să se ferească de necazuri în această perioadă.

- Vă urez sărbători fericite, atenție cui deschideți ușa, există tot dfelul de colindatori, o sfătuiește un polițist pe o doamnă aflată într-un supermarket.

- Am vazut ieri cum îi căuta la unul, îi spune doamna.

- Nu îi primiți în locuință! Să fiți atentă când sunteți la cumpărături.

Anul trecut, de sărbători, doi adolescenți din Bihor au fost cercetați după ce au furat un telefon dintr-o casă în care au fost la colindat. Pentru a evita astfel de situații, polițiștii de la Institiutul de Prevenire le recomandă bucureștenilor să fie mai vigilenți în această perioadă.

„E o perioadă în care gândurile sunt cu totul în altă parte și se omite să fii atent la lucrurile personale, la casă, la portmoneu, la haină, cel puțin în aglomerația asta se întâmplă foarte des să rămâi fără bunuri”, explică un client din supermarket.

În fiecare oră, la nivel național sunt reclamate în medie cel puțin trei furturi. Anual, au loc în jur de 30.000 de astfel de fapte. Cele mai multe sunt furturi din locuințe, urmate de curți, anexe și gospodării - arată datele Poliției Române.

„Chiar am fost - în magazin mi s-a furat telefonul și am solicitat camera și m-am dus la poliție și a zis că tre să mă judec”, spune o doamnă.

„Am văzut în mașină când i-a rupt unei doamne lanțul de la gât”, povestește o femeie.

Hoților nici nu le este greu să acționeze în unele cazuri, spun polițiștii. Și asta din cauza obiceiului ca plecările de acasă și inclusiv destinațiile să fie făcute publice pe rețelele sociale.

„Când plecați de acasă nu postați asta pe rețelele sociale!” - este sfatul poliției.

„Au fost situații în care hoții s-au inspirat de pe rețelele sociale și au săvârșit infracțiuni în lipsa proprietarilor care și-au promovat plecarea de acasă pe rețele”, spune Sorin Stănică, comisar-șef al Institutul de Prevenire.

Polițiștii recomandă măsuri suplimentare pentru protecția locuințelor, dacă suntem plecați mai mult timp.

„A ne utila locuința cu o încuietoare solidă și să le închidem, să le folosim, avem situații de furturi în care hoții pătrund pe ușa uitată deschisă de proprietari”, spune Sorin Stănică.



Pentru a fi și mai liniștiți când plecați în vacanță, puteți opta pentru sisteme tehnice, alarme sau camere video. Mare atenție: este necesar să le activați înainte de a părăsi locuința.

În primele zile ale anului trecut, chiar marele Gică Hagi a fost victima unui jaf în locuința sa din București. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii