Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:42 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hramul bisericii „Naşterea Maicii Domnului", prăznuit de sute de localnici din Peştera (galerie foto)

ro

09 Sep, 2011 02:50 3913 Marime text
pestera.jpgÎn fiecare an, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, locuitorii comunei Peştera se adună, cu mic, cu mare, încă de la primele ore ale dimineţii, să asiste la slujba de cinstire a sărbătorii într-unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult funcţionale din judeţ

Biserica al cărei hram este „Naşterea Maicii Domnului" a fost inaugurată în urmă cu mai bine de 100 de ani, în 1893, şi va intra la finele acestui an într-un proiect de reabilitare totală, care ar putea dura şi trei ani.

Există localităţi în judeţ în care primarii, din lipsă de fonduri sau din alte motive, nu prăznuiesc cum se cuvine sărbătorile mari din calendar, cu atât mai mult cu cât bisericile din localităţile lor poartă numele unor sărbători importante pentru creştinătate.

pestera_2.jpgNu acelaşi lucru se poate spune despre Peştera. Chiar dinainte de a fi primar în Peştera, actualul edil, Valentin Vrabie, a fost mereu printre oameni, alături de ei, la biserică, dar şi la agapele pe care chiar el le-a susţinut. Slujba oficiată ieri de preotul paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului" şi de alţi patru preoţi veniţi de la Cernavodă, Medgidia şi din cele două sate care aparţin de Peştera, Ivrinezu Mic şi Ivrinezu Mare, a fost un prilej de bucurie pentru toţi credincioşii din localitate. La finalul slujbei, preoţii au ţinut o cuvântare pentru credincioşii prezenţi, în care au vorbit despre praznicul sărbătorit ieri, dar şi despre binefacerile Maicii Domnului.

Ieri, la fel ca şi în anii trecuţi, enoriaşii au participat la sărbătoare în număr mare. După slujbă, aproximativ 250 de săteni au fost invitaţi de primarul Valentin Vrabie la o masă creştinească, aşa cum se obişnuia şi în trecut. Masa, agapa, cum se numeşte în termeni arhaici, a fost oferită de Primărie, dar şi de Consiliul Local, şi s-a ţinut la Căminul Cultural din localitate. La slujbă, dar şi la agapă a participat şi prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.

Biserică refăcută din temelii

Sătenii s-au arătat foarte încântaţi de tradiţia pe care primarul comunei o păstrează de ani buni. De altfel, edilul comunei le transmite că imediat după ce vor fi gata lucrările la biserica din Ivrinezu Mare, care a fost reabilitată în totalitate, lăcaşul de cult din Peştera va intra într-un amplu proiect de renovare, mai ales că au trecut mulţi ani de când s-au făcut ultimele lucrări de acest gen. „Fiind biserică veche şi cu arhitectură specială, lucrările de renovare sunt programate să dureze mai mult, în jur de doi - trei ani. Vrem să o acoperim cu tablă aurie de cea mai bună calitate, să construim o capelă, dar şi casă mortuară şi o sală de mese unde sătenii să-şi poată face pomenile. În plus, biserica va fi repictată de la zero. Nu mai putem păstra nimic din vechile picturi, pentru că sunt afectate. Sperăm ca până de Sfinţii Mihail şi Gavril, care este şi hramul bisericii renovate, să terminăm lucrările şi mai apoi să ne apucăm de cea din Peştera. Sper să avem vreme bună, pentru că este nevoie să decopertăm biserica şi această lucrare nu se poate face oricând", a spus primarul Valentin Vrabie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei 12 Sep, 2011 19:10 popa de la pestera,mihaila viorel,e cea mai mare pramatie dintre toti popii ce i cunosc!toti sunt,da asta e dracu gol,e tatal lor!e un curvar de top,nu are nimeni loc de el,plus ca e campion la baut!sa mergeti in pelerinaj la el ca e facator de minuni!!!!!!!!un enorias scarbit de popi