Iașul - în topul național al destinațiilor de business. Cum au reușit proiectele IULIUS să susțină dezvoltarea industriei „hard”
Iașul - în topul național al destinațiilor de business. Cum au reușit proiectele IULIUS să susțină dezvoltarea
28 Oct, 2024 11:20
ZIUA de Constanta
660
Marime text
Iașul ocupă prima poziție într-un top al noilor dezvoltări pe segmentul office la nivel național și este pe locul trei în ceea ce privește stocul de birouri din România, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox cu datele din 2023. Este un loc fruntaș pe care Iașul l-a dobândit în ultimii ani de investiții în infrastructura office premium, dezvoltarea centrului universitar și adaptarea resursei umane la cerințele companiilor care s-au stabilit cu birouri aici. Un aport decisiv în acest sens l-a avut compania IULIUS, ale cărei investiții au reușit să atragă nume globale puternice la Iași și, astfel, să dezvolte regiunea. Și asta pentru că numai în polul de business din centrul orașului, dezvoltat de compania IULIUS, suprafața de birouri clasa A ajunge la peste 130.000 mp, în proiectele Palas și Palas Campus.
Iaşi este singurul oraş regional care a beneficiat de noi proiecte de birouri în 2023, devenind al doilea cel mai important hub din afara Bucureştiului din punct de vedere al stocului, după Cluj-Napoca, şi devansând pentru prima dată Timişoara, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox. La finalul anului trecut, stocul total din cele patru oraşe regionale s-a situat la 1,08 milioane metri pătraţi. În Cluj-Napoca sunt construite clădiri moderne de birouri cu o suprafaţă totală de 340.400 metri pătraţi (31,5% din total), în Iaşi stocul a crescut în 2023, mai ales după livrarea Palas Campus (60.000 metri pătraţi), de către compania IULIUS, și a ajuns la 296.200 metri pătraţi (27,4% din stocul total), în timp ce în Timişoara acesta s-a menţinut la 293.500 metri pătraţi (27.1%), iar în Braşov la 152.200 metri pătraţi (14%).
Iașul a câștigat teren în lupta pentru atractivitatea investițională a orașelor, mizând pe statutul de centru universitar regional și pe susținerea mediului de business, care a impulsionat creșterea pieței office prin dezvoltarea de spații de birouri premium, la standardele pe care multinaționalele le solicită pentru sediile lor.
Spre exemplu, prima clădire inaugurată la Iași ca parte din rețeaua națională creată de IULIUS - United Business Center (UBC) – a fost inaugurată în 2010, cu Amazon și Endava drept chiriași. În prezent, în centrul orașului sunt 7 clădiri în ansamblul Palas, la care se adaugă Palas Campus, un proiect record pe piața office din România ca suprafață, care a atras noi nume în industria IT locală. Prin cele două proiecte mixte, IULIUS a reușit să dezvolte un pol de business puternic, care depășește 130.000 mp închiriabili de spații office premium, reprezentând aproape jumătate din totalul stocului de birouri din oraș. În acest pol al industriilor creative își au stabilite sedii peste 60 de companii, nume cu importanță în industria tech și nu numai, în timp ce numărul angajaților a ajuns la peste 14.000. În principal, tineri care au rămas în oraș după terminarea studiile sau chiar au venit pentru un job de nivel european, din Iași fiind furnizate servicii care pun lumea în mișcare, la propriu, pri tehnologii care susțin industriile de la nivel mondial.
Cifrele în ascensiune privind infrastructura office își găsesc corespondent în rezultatele privind aportul investițional, dezvoltarea comunității locale din industriile creative și servicii, oportunitățile de angajare și, implicit, nivelul de trai. Totodată, arată faptul că Iașul nu doar și-a conservat competitivitatea ca centru de business, ci continuă să-și etaleze atuurile în raport cu orașele regionale de la noi, dar și de peste hotare.
O nouă dimensiune a spațiilor de birouri
Potrivit studiilor din domeniu, angajații își doresc mai mult de la birourile în care își desfășoară activitatea: spațiu de lucru în aer liber, un loc în apropierea sediului unde se pot relaxa la terase și să îmbine timpul petrecut la job cu timpul liber, într-un mod cât mai practic. Aspecte care îi determină pe angajatori să aleagă clădiri de birouri nu doar accesibile, ci cu multipe facilități în vecinătate. „În cazul proiectelor mixed-use, așa cum sunt Palas Iași și Palas Campus, care oferă un pachet complet work – life – play, segmentul office este în continuare dinamic. Sunt numeroase companii care au intrat recent în portofoliul nostru de chiriași și multe care s-au extins sau au planuri în această direcție. Iar faptul că optează să fie parte din polul regional al marilor companii care activează în tehnologie și care produc soluții indispensabile pentru o viață mai bună reprezintă o recunoaștere a calității vieții pe care aceste proiecte o oferă anagajaților. Iașul s-a dezvoltat mult în ultimii 10 ani și a ajuns pe radarul marilor companii din cele mai dinamice sectoare ale economiei, un trend pe care ni-l dorim continuat și la care contribuim prin ceea ce știm să facem cel mai bine, să creăm spații în care oamenii se regăsesc și își pot atinge potențialul maxim”, au declarat reprezentanții IULIUS în spațiul public.
Concret, integrarea birourilor în proiectele mixte IULIUS asigură acces la spații verzi ample, restaurante și cafenele, magazine și servicii, inclusiv ale instituțiilor publice, opțiuni de entertainment variate, servicii medicale și educaționale, dar și facilități sportive. Toate acestea în locații centrale, foarte ușor accesibile și bine conectate cu orașul prin toate mijloacele de transport, cu un accent pe mijloacele alternative, existând amenajate inclusiv dușuri și vestiare la parterul clădirilor, în completarea locurilor de parcare pentru biciclete.
Dimensiunile acestea definitorii pentru calitatea vieții, alături de parametrii de eficiență energetică și consum redus de resurse, sunt analizate și pentru certificările verzi, iar portofoliul IULIUS este în întregime certificat după standarde internaționale de sustenabilitate, cu punctaje ce reflectă responsabilitatea în etapa de construire, dar și în cea de utilizare.
Upgrade pentru Constanța
În prezent, IULIUS este unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori de spații de birouri din România, care s-a concentrat pe orașele regionale. Pentru Iași, polul de business dezvoltat de IULIUS în centrul orașului a reprezentant un motor economic puternic, care l-a propulsat pe harta atractivității investiționale. A schimbat percepția privind munca la birou și a asigurat infrastructura office necesară pentru a deschide apetitul companiilor multinaționale de a-și stabili operațiunile în capitala Moldovei. La fel s-a întâmplat la Timișoara și la Cluj, iar următoarea destinațe este Constanța.
Amploarea investiției din orașul portuar anunță un efect similar, aici urmând să se dezvolte un proiect mixt pe 38 hectare rămase neutilizate, deținute de Oil Terminal, cu o investiție ce depășeste 800 de milioane de euro. În mod cert, Constanța este deficitară la capitolul spații de birouri, iar o infrastructură office de nivelul celor realizate de IULIUS ar avea capacitatea de a susține dezvoltarea business-urilor, dar, în special, de a atrage noi companii în oraș, susținând și centrul universitar regional. Pe lângă spațiile de birouri, cu un aport direct la creșterea economică, proiectul IULIUS din Constanța va include parcuri de amploare, spații de retail și entertainment, servicii diverse, restaurante și cafenele, dar și multe alte atracții culturale, educaționale și de petrecere a timpului liber, pe modelul proiectelor deja realizate în mari orașe din țară, care și-au adjudecat rolul de destinații regionale, pentru business, dar și sociale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii