Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată unde se găsesc medicamentele care au dispărut din farmacii

ro

02 Sep, 2010 00:00 1291 Marime text

Lipsa fondurilor alocate farmaciilor pentru plata datoriilor către distribuitorii de medicamente, precum şi politicile comerciale ale producătorilor şi importatorilor au urmări directe asupra pacienţilor.

În consecinţă, unele medicamente necesare tratării diferitelor afecţiuni devin tot mai greu de găsit, iar zeci de mii de bolnavi recurg la măsuri precum accesarea paginilor web pentru a face rost de ele. În aceste condiţii, Internetul a devenit un instrument esenţial pentru căutările de medicamente necesare unor afecţiuni serioase, cum ar fi cele cardiovasculare sau dermato-venerice. Pentru a veni în ajutorul pacienţilor, a fost lansat Farm.ro, un sistem online de căutare şi rezervare a medicamentelor şi produselor medicale în peste 600 de farmacii din întreaga ţară. 

Potrivit datelor statistice interne Farm.ro pentru 2010 Bucureştiul conduce în topul căutărilor de medicamente pe oraşe cu 30%, urmat fiind de Cluj Napoca cu 14%, apoi Iaşi, Baia Mare, Constanţa, Timişoara, Braşov, Craiova, Ploieşti, Buzău şi Galaţi. Deşi vizitatorii din România cumulează peste 90% din numărul total de accesări, site-ul a fost vizitat şi de utilizatori de Internet din ţări precum Moldova, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi Spania. Potrivit Topului 50 de medicamente greu de găsit, 14% din căutările online de produse indisponibile de pe piaţă sunt pentru medicamente necesare în tratarea problemelor cardiovasculare: antiaritmice, antihiperetensive, antivaricoase şi hipolipemiante. Sunt medicamente utilizate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia istemică, boala arterială periferică sau coronară. O parte din aceste produse medicale sunt indisponibile în farmacii, dar utilizate în mod curent în spital, sub monitorizare strictă. O altă categorie de bolnavi ce întâmpină dificultăţi în găsirea medicamentelor necesare tratamentului o constituie cei aflaţi în căutarea antibacterienelor de uz sistemic: infecţii urinare, genitale, ORL, biliare, ale tractului respirator sau ale cavităţii bucale. Medicamentele necesare afecţiunilor sistemului nervos au generat 10% din căutările de produse indisponibile în farmaciile din România. Este vorba în special de medicamente pentru tratamentul durerilor de intensitate moderată-severă, de produse pentru inducerea anesteziei generale sau locale şi pentru tulburări circulatorii cerebrale sau de anxietate şi somn. Cu 6% din căutările din top 50 medicamente indisponibile, bolnavii suferind de afecţiuni dermatologice sunt in imposibilitatea de a găsi remediul pentru psoriazis, hiperkeratoze, eczeme uscate, înţepături de insecte sau urticarie. Restul căutărilor de medicamente ce nu se găsesc în farmacii sunt pentru afecţiuni ginecologice, digestive, neoplazice sau pentru vaccinuri. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii