Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:40 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGPR Acțiunea „OZONUL 2023”. Ce au constatat polițiștii (FOTO)

ro

21 Oct, 2023 10:07 996 Marime text
Sursă foto: IGPR
  • În perioada 21 august - 1 octombrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Garda Națională de Mediu, Comisariatul General - prin comisariatele județene de mediu și Ministerul Finanțelor - Autoritatea Vamală Română, a inițiat și coordonat acțiunea națională „OZONUL 2023”.

În perioada 21 august - 1 octombrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Garda Națională de Mediu, Comisariatul General - prin comisariatele județene de mediu și Ministerul Finanțelor - Autoritatea Vamală Română, a inițiat și coordonat acțiunea națională „OZONUL 2023”, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.

Acțiunea a avut drept scop creșterea siguranței cetățeanului și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe ce diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și prin verificarea respectării legislației privind regimul substanțelor periculoase și deșeurilor, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

Obiectivele avute în vedere la declanșarea acțiunii au vizat, în principal, prevenirea producerii unor evenimente negative ce pot conduce la deteriorarea mediului înconjurător și sănătății populației prin desfășurarea de operațiuni ilegale cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și prevenirea gestiunii și managementului necorespunzător în domeniul substanțelor periculoase și deșeurilor.

De asemenea, tot printre obiectivele acțiunii au fost și creșterea capacității instituționale pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul substanțelor care depreciază stratul de ozon și a gazelor fluorurate cu efect de seră și la regimul substanțelor periculoase și deșeurilor, precum și protecției mediului și îmbunătățirea cooperării între autoritățile de aplicare a legii la nivel național (Poliția Română-Poliția de Frontieră-Garda Națională de Mediu-Autoritatea Vamală Română).

Identificarea persoanelor fizice și/sau juridice care desfășoară activități ilegale de producție, import, export, introducere pe piață sau folosire de substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră și operațiuni cu substanțelor periculoase și deșeurilor, precum și a celor care prin activitățile desfășurate aduc atingere mediului înconjurător și identificarea modurilor de operare folosite la săvârșirea infracțiunilor din domeniul de referință, reprezintă și ele obiective ale acțiunii desfășurate.

Totodată, identificarea problemelor comune cu care se confruntă autoritățile, planificarea corespunzătoare a controalelor pentru a determina efectuarea acestora cu eficiență maximă și pentru prevenirea scurgerilor de informații între operatorii economici implicați, încurajarea schimbului operativ de informații între autoritățile competente la nivel național (IGPR, IGPF, GNM, AVR) și asigurarea conformării cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1005/2009 privind substanțele care diminuează stratul de ozon și Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 fac parte din obiectivele acțiunii.

În activități, au fost implicate structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele de poliție județene prin structurile arme explozivi și substanțe periculoase, ordine publică, serviciile de investigare a criminalității economice și rutiere și secțiile regionale de poliție transporturi/Serviciul de Poliție Transporturi Maritime/Biroul Poliției Transporturi Feroviare București/Serviciul de Poliție Transporturi Aeriene), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră/Garda de Coastă, sectoarele poliției de frontieră/grupurile de nave) Garda Națională de Mediu, Comisariatul General - prin comisariatele județene de mediu și Ministerul Finanțelor - Autoritatea Vamală Română.


Acțiunea s-a desfășurat pe două paliere, respectiv verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră și a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

Pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, au fost efectuate 321 de acțiuni, dintre care 195 de către efectivele Poliției Române, 39 de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și 87 în comun de către cele două instituții.

Totodată, reprezentații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Autorității Vamale Române au acționat permanent în punctele de trecere a frontiere, în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilicite.

De asemenea, au fost verificate 274 de persoane juridice și 13 persoane fizice care ar fi efectuat operațiuni cu acest tip de produse și constatate 9 fapte de natură penală, respectiv 7 infracțiuni privind producția, importul, exportul, introducerea pe piață sau folosirea de substanțe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare și 2 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României, fiind cercetate 6 persoane.

În vederea confiscării sau neutralizării, au fost indisponibilizate, după caz, 415 kilograme de agenți refrigeranți (399 de kilograme din categoria gazelor care diminuează stratul de ozon și 16 kilograme din categoria gazelor fluorurate cu efect de seră) și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 520.000 de lei.


Pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, au fost efectuate 507 acțiuni, dintre care 349 de către efectivele Poliției Române, 51 de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și 107 în comun de către cele două instituții.

Totodată, reprezentații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Autorității Vamale Române au acționat permanent în punctele de trecere a frontierei în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilicite.

În urma acțiunilor efectuate, au fost verificate 5.228 de persoane juridice și 81 de persoane fizice care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.

De asemenea, au fost constatate 182 de fapte de natură penală, dintre care 54 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 102 infracțiuni O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 8 infracțiuni prevăzute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substanțe toxice, și 18 infracțiuni la alte acte normative.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 108.822,4 kilograme și 1.310,2 litri de substanțe periculoase și nepericuloase, 702.885,3 kilograme și 96.592,4 litri deșeuri periculoase și nepericuloase (metalice, plastic, sticlă, etc.).

Au fost aplicate 210 sancțiuni contravenționale, din care 38 la OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, 53 la OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 5 la HG nr. 1061/2008  privind transportul de deșeuri periculoase și nepericuloase în România, 17 la HG nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase, 3 la OG.nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor și 94 la alte acte normative, în valoare totală de 2.093.463 de lei.

În urma activităților desfășurate, în perioada de documentare de către structurile Poliției Române, împreună cu celelalte instituții implicate, au fost identificate și verificate, ulterior, 567 de persoane fizice și juridice.

La nivelul Direcției de Poliție Transporturi, poliţiștii celor 8 secţii regionale şi Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au acționat pentru punerea în executare a măsurilor din planul de acțiune inițiat de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru verificarea legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, precum și pentru respectarea legislației privind regimul substanțelor periculoase și deșeurilor.

Operaţiunile au vizat eliminarea riscurilor privind operațiunile cu substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, dar și substanțe periculoase și deșeuri în vederea creșterii siguranței cetățeanului.

În privința verificării legalității modului de efectuare a operațiunilor cu agenți refrigeranți au fost inițiate 7 acțiuni ale Poliției Transporturi, precum și 3 acțiuni în comun cu Garda Națională de Mediu, în care poliţiștii de la transporturi au efectuat verificări la 22 de persoane juridice care efectuează operațiuni cu agenți refrigeranți.

În referire la respectarea legislației privind regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, poliţiștii de la transporturi au inițiat 30 de acțiuni, precum și 13 acțiuni în comun cu Garda Națională de Mediu, în care au fost identificate 77 de persoane juridice în perioada de documentare și au efectuat verificări la 91 de operatori economici și la 10 persoane fizice care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, unde, de la o astfel de societate, au fost recuperate 7.380 de kilograme de materiale.

În urma desfășurării acțiunilor au fost constatate 3 infracțiuni fiind cercetate 3 persoane, au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1 la OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, 4 la OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor şi 50 la alte acte normative, cu o valoare totală de 257.210 lei.

La nivelul Poliției de Frontieră Române, structurile locale ale Poliției de Frontieră, au transmis Gărzii Naționale de Mediu, 966 de solicitări în vederea constituirii echipelor de control pentru efectuarea formalităților/verificărilor specifice asupra autovehiculelor care transportă deșeuri și mărfuri/bunuri second-hand prin punctele de trecere a frontierei de stat.

În urma activităților desfășurate au fost depistate 36 de transporturi de deşeuri, respectiv 637.952 de kilograme și un transport gaze refrigerante, respectiv 21.145,6 de kilograme.

În toate cazurile, a fost dispusă măsura nepermiterii intrării în țară (NPI), deșeurile fiind returnate pe teritoriul statului vecin.

Cele mai multe transporturi ilegale și cele mai mari cantități de deşeuri au fost depistate la nivelul ITPF Oradea - 28 de transporturi, în cantitate de 462.287 de kilograme.

În ceea ce privește impactul asupra punctelor de trecere a frontierei (PTF), prin prisma transferurilor de deșeuri sau alte bunuri/mărfuri susceptibile a fi încadrate în această categorie, fenomenul impactează cel mai mult asupra PTF Borș II, unde polițiștii de frontieră au aplicat, în perioada desfășurării planului de acțiune, măsura nepermiterii intrării (NPI) în 15 cazuri de transporturi ilegale de deşeuri, prin intermediul cărora s-a încercat introducerea ilegală în ţară a 177.597 de kilograme.

Activitățile de control, vor continua, scopul polițiștilor structurilor teritoriale arme, explozivi și substanțe periculoase și a comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, fiind prevenirea, constatarea și combaterea neregulilor, în domeniul operațiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, diminuarea și controlul fenomenului infracțional, precum și protejarea intereselor legitime ale cetățeanului, a încheiat sursa citată.


Citește și:
IGPR: Grupare infracțională specializată în contrabandă cu țigarete, destructurată în mai multe județe (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii