IGPR Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice
IGPR: Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice
04 Nov, 2023 10:25
ZIUA de Constanta
903
Marime text
- În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 34 de milioane de lei.
Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 20 octombrie - 2 noiembrie 2023, 84 de percheziții domiciliare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 34 de milioane de lei, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.
În perioada 20 octombrie - 2 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 84 de mandate de percheziție domiciliară, precum și 40 de mandate de aducere, în dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, față de 10 persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfășurate 9 acțiuni de amploare.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 34.172.070 de lei
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 215.758 de țigarete, 22.764 de kilograme de tutun, 400.100 de lei, 12.168 de euro, precum și alte bunuri, în valoare de 2.527.582 de lei.
Exemplu:
La data de 24 octombrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, au pus în executare 46 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Bistrița Năsăud, Bihor, Constanța, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Mureș, Giurgiu, Dâmbovița și în municipiul București, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și obținerea ilegală de fonduri.
Prejudiciul cauzat este de 4.086.000 de lei.
În urma perchezițiilor domiciliare, 3 persoane, cu vârste între 34 și 67 de ani, din București și Neamț, au fost reținute, pentru 24 de ore.
De asemenea, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă.
Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna ianuarie 2020, persoanele în cauză ar fi procedat la preluarea a 23 de societăți comerciale, care aveau încheiate deja acorduri de finanțare fie direct, fie prin intermediul altor persoane.
Ulterior, cele 23 de societăți comerciale controlate de către membrii grupării infracționale ar fi depus înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor OUG nr. 10 din 2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.
Din probatoriul administrat a rezultat faptul că niciuna din cele 23 de societăți comerciale nu ar fi desfășurat activitate economică, scopul preluării acestora fiind acela de a obține în mod ilegal fonduri publice, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Poliția Română: Peste 500 de polițiști și elevi ai școlilor de agenți de poliție, pregătiți în domeniul combaterii traficului de persoane (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii