Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Aproximativ 15.000 de persoane salvate de echipajele profesioniste, în primele 9 luni ale anului în curs

ro

20 Oct, 2023 11:05 812 Marime text
Foto: ISU Delta TulceaAsigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea unei culturi de securitate în rândul publicului larg rămân obiectivele principale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Potrivit IGSU, din punct de vedere operațional, în primele nouă luni ale acestui an, pompierii salvatori au desfășurat peste 400.000 de misiuni, în urma cărora aproximativ 15.000 de persoane aflate în dificultate au fost salvate de echipajele profesioniste.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul misiunilor a scăzut cu 16%, respectiv, de la 494.098 intervenții în anul 2022, la 414.893 situații înregistrate în acest an.

De asemenea, din totalul misiunilor derulate, 337.338 au fost cazuri SMURD, în urma cărora  342.343 persoane au beneficiat de prim-ajutor și asistenţă medicală de urgenţă. În această perioadă, răspunsul la urgențele medicale a fost asigurat prin intermediul celor aproape 600 echipaje SMURD, dintre care 329 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 43 de unități de terapie intensivă mobilă (dintre care 11 specializate în tratament nou născuți), 71 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 12 motociclete SMURD, precum și 120 autospeciale pentru descarcerare.

Totodată, în perioada de referință ( 01.01-30.09.2023), echipajele operative au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 21.614 incendii, în peste 1.800 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 55.941 misiuni de protejare a comunităților.

Pe linie preventivă, în perioada 01 ianuarie-30 septembrie a acestui an, la nivel național, personalul specializat a desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi din domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și la alte tipuri de obiective.

În acest sens, colegii noștri au desfășurat acțiuni de control la 32.984 de obiective din toate județele țării și municipiul București. Neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 17.394 amenzi, în valoare de 101.620.578 lei, precum și cu peste 100.000 avertismente. 

„În urma acțiunilor de control, pentru 11 operatori economici din domeniile comerț și turism, din județele Argeș, Bacău, Brașov, Cluj, Iași, Maramureș, Vâlcea și Vrancea, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește depășirea numărului maxim de utilizatori, depășirea regimului de înălțime conform prevederilor legale, neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, neechiparea cu instalații de stingere ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, precum și pentru neidentificarea datei la care a fost realizată documentația tehnică de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.
Important de menționat este că acțiunile vor continua și în perioada următoare, astfel încât siguranța beneficiarilor să fie optim asigurată. Reamintim faptul că acțiunile noastre nu urmăresc sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate care să ofere un plus de siguranță fiecăruia dintre noi.
În acest interval de timp, personalul aflat la locul de muncă a fost instruit asupra asigurării intervenției imediate în cazul producerii unor situații de urgență, până la sosirea echipajelor operative specializate.


De asemenea, personalul inspectoratelor pentru situații de urgență a desfășurat, în cele nouă luni ale anului în curs, 29.838 de activități de instruire și informare preventivă, la care au participat peste 300.000 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, au fost promovate măsurile şi modul de comportare specifice diverselor situaţiilor de urgenţă, de amploare și intensitate deosebite“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.

 
NU UITAȚI!

Pregătirea timpurie este extrem de necesară pentru familiarizarea și exersarea măsurilor de autoprotecție care, într-o situație limită, poate salva vieți și bunuri!
Fiți prevăzători! Respectați recomandările transmise pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

Consultați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația DSU, din App Store și Google Play. Parcurgeți ghidurile care conțin măsurile ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență!
 
Împreună contribuim la dezvoltarea climatului preventiv!


Citește și: 

Incendiile pot distruge vieți! Sfaturi de la pompierii ISU Constanța pentru a evita producerea unor tragedii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii