Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Bilanțul misiunilor din luna octombrie. Unde au intervenit salvatorii

ro

14 Nov, 2023 15:40 898 Marime text


Obiectivele prioritare ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămân siguranța cetățenilor și protejarea bunurilor acestora. În acest sens, având în vedere caracterul complex, dinamic și intens al situațiilor de urgență înregistrate la nivel național, dezvoltarea instituțională impune implementarea celor mai bune practici pentru cele trei domenii prioritare, respectiv: prevenire, intervenție și pregătire.

Prevenire

În perioada 01-31 octombrie a acestui an, la nivel național, inspectorii de prevenire au desfășurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi din domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și la alte tipuri de obiective.

Astfel, pe parcursul acestei perioade, la nivel național, inspectorii de prevenire au desfășurat 3.869 de controale, în urma cărora au fost aplicate 10.976 avertismente și 2.068 de amenzi, în cuantum de 13.120.500 lei. Totodată, specialiștii IGSU au prelucrat personalul aflat la locul de muncă în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere. 

Totodată, în urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la un obiectiv din categoria comerț (club), din județul Suceava, s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților prin depășirea numărului maxim de utilizatori, transmite IGSU. 

În același interval de timp, personalul inspectoratelor pentru situații de urgență au desfășurat 3.408 activități de instruire și informare preventivă la care au participat 34.137 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost instruiți asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să îl adopte în diferite situaţii de urgenţă.

Caravana SMURD „Fii pregătit” a continuat traseele stabilite, astfel că, în cursul lunii octombrie, acest mijloac de mobilitate a ajuns în zona București-Ilfov și în alte 3 județe din țară (Bihor, Brașov și Ialomița). Cu această ocazie,  aproape 3.000 de persoane, dintre care 2.436 elevi, au luat parte la acțiunile de prevenire și s-au familiarizat cu măsurile de prim ajutor și cu modul de comportare ce trebuie adoptat premergător, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

 Intervenţie

Din punct de vedere operațional, echipajele de intervenție au gestionat cu eficiență 47.931 situații de urgență la nivel național, 38.198 dintre acestea fiind  misiuni de acordare a măsurilor de prim ajutor. 

De asemenea, în perioada de referință, echipajele operative au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 4.414 incendii înregistrate la nivel național, precum și în alte 5.319 acțiuni destinate protecției comunităților și asistența persoanelor care aveau nevoie de sprijinul salvatorilor. Din totalul incendiilor, 2.735 de intervenții au fost la arderi necontrolate.



Totodată, echipajele de descarcerare au intervenit la 260 accidente rutiere, în timp ce pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor au asistat medical 38.891 de persoane aflate în dificultate, iar 1.119 au fost salvate din medii ostile vieţii, a mai punctat sursa citată. 


Pregătire

Creșterea gradului de pregătire a structurilor IGSU și modul eficient de intervenție, în sistem integrat, rămân factori esențiali pentru instituția noastră, sens în care, în luna octombrie au fost organizate și desfășurate peste 230 exerciții care au vizat gestionarea eficientă a situațiilor de urgență generate în principal de următoarele riscuri: incendii, cutremure de pământ, accidente, avarii, explozii, incendii în activități de transport, alunecări de teren sau accidente la obiective de tip SEVESO. 16 dintre acestea au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.

-De asemenea, în perioada 02-06.10.2023, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai unităților subordonate au participat la exercițiul național „VALAHIA 2023”. Activitatea a fost organizată sub egida programului de cooperare tehnică dintre Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Mecanismul Financiar Norvegian - „Îmbunătățirea Securității și Siguranței Nucleare în România – Creșterea rezilienței și pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare și radiologice 2019-2024”. Scopul acestei acțiuni l-a reprezentat verificarea și integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de  Urgență, în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR).

- Exercițiul internațional „ROMÂNIA-UCRAINA 2023”, desfășurat în perioada 17-20.10.2023, este o altă acțiune de pregătire la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Activitatea a fost organizată sub egida proiectului „Îmbunătățirea nivelului de siguranță și securitate a populației în zona transfrontalieră prin îmbunătățirea acțiunilor comune de formare și cooperare în gestionarea situațiilor de urgență”– BRIDGE.


-În perioada 23-26.10.2023, 52 de specialiști din cadrul DSU, IGSU, Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență și UPU SMURD Floreasca au participat, în Austria, la exercițiul internațional de tip MODEX, dedicat echipelor de căutare-salvare. Colegii noștri au parcurs scenarii dificile, au simulat intervenții complexe și și-au perfecționat modul de cooperare cu alte echipe internaționale.

-În contextul misiunilor internaționale de pregătire, o delegație din cadrul IGSU a participat, în perioada 22-28.10.2023, la exercițiul „DPPI FLEX 2023”, în Brčko, Bosnia și Herțegovina. Activitatea a fost organizata de DPPI SEE - Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South Eastern Europe, iar scopul acesteia a urmărit testarea cooperării regionale și interoperabilității între echipele de răspuns la dezastre ale Statelor Membre DPPI SEE (SM).

Totodată, în perioada 30.10-01.11.2023, o delegație a IGSU a participat la misiuni și activități specifice, în cadrul proiectului „Capacity for Risk Management of Earthquakes and Health Emergencies” – IPA CARE, în Macedonia de Nord.

Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate în rândul publicului larg sunt și vor rămâne deziderate prioritare ale instituției noastre, iar cetățeanul, unul dintre partenerii noștri strategici, cu rol esențial în menținerea și dezvoltarea unor comunități mai sigure. 

Pregătirea timpurie este extrem de necesară pentru familiarizarea și exersarea măsurilor de autoprotecție care, într-o situație limită, poate salva vieți și bunuri! 

Accesați sursele oficiale de informare și parcurgeți măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc. Descărcați, gratuit, din AppStore și Google Play, aplicația DSU și nu uitați că pe platforma națională de informare în situații de urgență fiipregatit.ro se pot regăsi ghiduri și campanii de pregătire pe diferite tipuri de risc, mai punctează IGSU. 




Citește și:

Locuință cuprinsă de flăcări în Suceava! (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii