Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Patru puncte temporare de lucru deschise în județul Constanța în minivacanța de Rusalii

ro

21 Jun, 2024 09:37 524 Marime text
Pompieri foto: Facebook/IGSUCu ocazia minivacanței prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite un mesaj important de siguranță, responsabilitate și prevenție.

Potrivit IGSU, întrucât în perioada imediat următoare, majoritatea cetățenilor vor alege să își petreacă timpul liber în diverse destinații turistice, atât pe litoral, cât și în stațiunile montane, aproximativ 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină zilnic pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate. Astfel, echipajele de salvatori sunt pregătite să acopere, la nevoie, misiunile destinate asistenței medicale de urgență, stingerii incendiilor și salvării persoanelor din medii ostile vieții.

„Prevenirea reprezintă o componentă extrem de importantă pentru evitarea evenimentelor deosebite care vă pot pune în pericol viața și bunurile. Astfel, pentru înlăturarea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, pe întreaga durată a sezonului estival se vor intensifica controalele de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de turiști, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sau la care au fost constatate anterior deficiențe grave privind apărarea împotriva incendiilor. De asemenea, pentru menținerea climatului de siguranță pentru beneficiari, colegii noștri vor avea în vedere și construcțiile ori amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, a celor de distracție și de agrement, a târgurilor tematice, locațiilor de cazare, cum ar fi campinguri, tabere școlare și altele asemenea, precum și spațiile cu caracter sezonier.

Din punct de vedere operațional, misiunile din dinamică vor fi optim acoperite prin intermediul celor peste 4.100 de mijloace tehnice, inclusiv echipaje de stingere, mașini de descarcerare și echipaje SMURD“ - au precizat reprezentanții IGSU. 


Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns ce pot fi înregistrate atât pe traseul către litoralul românesc, cât și în localitățile de pe litoral, în perioada 21 – 25 iunie a.c., a fost dispusă măsura suplimentară de operaționalizare a 4 puncte temporare de lucru în județul Constanța, încadrate cu personal specializat în misiuni de stingere, de prim ajutor și de descarcerare (1 în incinta unui complex comercial din satul Lazu, comuna Agigea, 1 în stațiunea Mamaia și 2 în localitățile Valu lui Traian și Vama Veche).

La acestea se adaugă punctul temporar de lucru din localitatea Ciocârlia, județul Constanța, operaționalizat anterior.
O atenție deosebită este acordată și gestionării optime a situațiilor de urgență ce pot apărea pe autostrada A2, astfel că, în fiecare weekend din perioada sezonului estival și în sărbătorile legale, mai multe echipaje de pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență Călărași, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite.


De asemenea, având în vedere că în această perioadă se preconizează un aflux mare de cetățeni care tranzitează punctele vamale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență operaționalizează puncte de prim ajutor în punctele de trecere ale frontierelor Nădlac (județul Arad), Borș (județul Bihor), Vama Veche (județul Constanța) și Giurgiu (județul Giurgiu). Acestea vor fi încadrate cu paramedici și voluntari, care vor asigura răspunsul eficient la solicitările din partea turiștilor.

Totodată, în cazul emiterii unor avertizări privind producerea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, colegii noștri sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației și autorităților locale, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte generate de vremea neprielnică.

„Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, vă reamintim că manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru petrecerea timpului liber în liniște și în siguranță. Însușirea și aplicarea măsurilor de autoprotecție pot preîntâmpina situațiile nedorite și, mai ales, pot salva bunuri și vieți.

Respectați recomandările noastre și nu utilizați focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin folosirea focului se face numai în locuri special amenajate și în condiții de siguranță care să nu pună în pericol construcțiile, pădurile sau alte vecinătăți. Este important să fiți vigilenți și să stingeți focul, înainte de a părăsi zona respectivă și să supravegheați copiii, în permanență,pentru a preveni jocul acestora cu focul.



De asemenea, vă sfătuim să înotați doar în locuri special amenajate, fără a vă pune viața în pericol. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice. Nu subestimați riscurile! Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă. Fiți precauți!

Ținând cont de faptul că traversăm o perioadă caracterizată de temperaturi extrem de ridicate, vă recomandăm, pe cât posibil, să stați la umbră și să evitați expunerea prelungită la soare. De asemenea, consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător și evitați consumul băuturilor alcoolice. Nu în ultimul rând, purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise și consumați fructe și legume proaspete.

Manifestați atenție și responsabilitate! Noi suntem și rămânem la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt și eficient la urgențele care pot apărea, însă prevenirea și responsabilitatea individuală trebuie să rămână prioritare. Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor suplimentare privind comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU, din App Store și Google Play.

Pompierii vă doresc o minivacanță liniștită, lipsită de evenimente nedorite!“ - au mai menționat reprezentanții IGSU

Citește și: 

În minivacanța de Rusalii va fi intensificată prezența efectivelor MAI în zonele aglomerate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii