Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Peste 1.500 de situații de urgență înregistrate la nivel național. Unde au intervenit salvatorii

ro

05 Oct, 2023 09:54 750 Marime text
foto cu rol ilustrativ
În doar 24 de ore, unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la 1.559 situații de urgență înregistrate la nivel național.

Potrivit IGSU, totodată, în decursul zilei de ieri, s-au înregistrat aproximativ 1.200 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.269 de persoane aflate în dificultate.

Eforturile colegilor noștri au fost concentrate și pe misiunile destinate protecției comunităților locale, unde salvatorii au acționat în gestionarea celor 170 de situații pentru căutarea, deblocarea, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare, precum și alte situații de urgență.

Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, operațiunile echipajelor de stingere au fost esențiale pentru localizarea și lichidarea celor 135 de incendii izbucnite la nivel național. Din totalul acestora, 92 s-au manifestat la arderi necontrolate, cum ar fi cele de miriști, vegetație uscată și deșeuri, suprafața afectată însumând aproximativ 600 ha. 

De asemenea, în perioada analizată, au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT pentru semnalarea prezenței animalelor periculoase în proximitatea comunităților din județele: AG, BZ, MS, NT și VL, a mai punctat sursa citată. 

Având în vedere numărul  mare de incendii înregistrate la arderi necontrolate, precum și suprafața afectată din ultimele 24 de ore, reamintim cetățenilor următoarele:

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.


Comportamentul preventiv salvează vieți și bunuri! 

Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU din App Store și Google Play pentru parcurgerea măsurilor și a modului de comportare specifice diverselor situații de urgență. Respectați recomandările noastre pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!



Citește și:

Incendiu tragic în localitatea Comana. Un bărbat decedat în urma arderii casei sale (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii