Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Peste 1.900 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

ro

27 Jul, 2022 11:50 726 Marime text
Pompieri în timpul intervenției. Foto: Facebook/IGSU
Ziua de ieri a fost solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Cluj, Timiș, Prahova și Argeș.

O pondere de peste 80% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD ( 1.564 de cazuri din totalul de 1.940 de situații de urgență gestionate).

Potrivit IGSU, de asemenea, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 196 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 170 misiuni pentru protecția comunităților.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 10 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 1 persoană și-a pierdut viața în județul Dâmbovița.

Din totalul celor 196 de incendii care au avut loc ieri, 137 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de miriști, vegetație uscată, fond forestier, culturi de cereale și deșeuri, fiind afectate 790 ha.

De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 7 persoane aflate în dificultate.

În ultimele 24 de ore au fost transmise 13 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (2), Covasna (1), Harghita (4), Mureș (1) și Prahova (5).

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

❗O misiune solicitantă pentru salvatori a avut loc pe parcursul zilei de ieri, în județul Mehedinți, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o clădire și un depozit auto, pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin. La sosirea pompierilor la locul evenimentului, arderea se manifesta violent, cu degajări masive de fum, intervenția fiind una dificilă din cauza materialelor combustibile care se aflau depozitate în interiorul unei anexe. Concomitent cu acțiunea de stingere, colegii noștri au evaluat și asistat medical o victimă găsită în interiorul clădirii, fără a fi necesar transportul la spital. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost stins, fără a fi înregistrate și alte victime.

❗O altă intervenție complexă care a necesitat efort susținut din partea pompierilor prahoveni a avut loc tot ieri, pe raza localității Ariceștii Rahtivani, unde au fost solicitați să intervină la un incendiu violent izbucnit la o anexă. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta la două gospodării (casă și anexe), pe o suprafață de aproximativ 400 mp. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, incendiul a fost lichidat fără a se extinde la locuințele din vecinătate.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 331 de pompieri salvatori și 233 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
[10:57, 27.07.2022] +40 726 255 462: ‼️ Misiuni și acțiuni întreprinse pentru prevenirea și gestionarea efectelor generate de caniculă, în ultimele 24h‼️

Referitor la situația efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.482 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 1.423 persoane, 27 dintre acestea fiind transportate la unități spitalicești. În perioada de referință, au primit asistență medicală de urgență prespitalicească din partea echipajelor SAJ și SMURD 29 de persoane, din care 26 au fost transportate la spital. 

Totodată, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 137 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 790 ha.

În ultimele 24h, Inspectoratele pentru Situații de Urgență au desfășurat 13 misiuni de transport privind distribuția de apă către zonele afectate, respectiv, 6 misiuni de transport apă menajeră, 6 misiuni de transport apă potabilă și 1 misiune de transport apă pentru animale,  iar autoritățile publice locale au efectuat 63 de misiuni dintre care, 15 transporturi apă potabilă, 33 transporturi de apă menajeră, 15 transporturi de apă pentru animale.

Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate  871 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 2.542 materiale informative.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 517 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 192 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 14 cu ajutorul autorităților locale, 311 de către SVSU.

Totodată, au fost executate 81 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere  a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 78 sancțiuni contravenționale, dintre care 63 avertismente și 15 amenzi, în cuantum de 22.000 lei.

‼️ Sfaturi Generale pentru populatie‼️

🔴evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00 
🔴 bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice! 
🔴poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
🔴consumă fructe și legume proaspete
🔴nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite
🔴resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde! 

**Info background**

Urmare a prevederilor Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 31 din 20.07.2022 prin care se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură responsabilă în vederea coordonării integrate, la nivel național, a măsurilor adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc “temperaturi extreme cu riscul asociat, caniculă” precum și gestionarea situațiilor de urgență conexe, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) s-a constituit în data de 21.07.2022, o celulă pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme - risc asociat„caniculă", cu personal dislocat din cadrul DSU, respectiv IGSU. 

Astfel, la acest moment, în cadrul CNCCI, pe lângă celula de criză nou înființată, amintită anterior, se regăsește și un modul de lucru, însărcinat cu monitorizarea și coordonarea integrată a situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul național, înființat încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

Reamintim faptul că printre atribuțiile celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme - risc asociat „caniculă", se regăsesc:

🔴 monitorizarea tehnicii de intervenție disponibilă la nivel național  destinată
interventiilor pentru stingerea incendiilor la vegetate uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea situațiilor de urgență produse de temperaturile foarte ridicate la vegetație uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea platformei EFFIS (Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere);

🔴ținerea evidenței misiunilor cu caracter preventiv desfășurate de personalul
IGSU, în cooperare cu celelalte structuri subordonate MAI, MMAP si MADR;

🔴cooperează cu structurile de ordine și siguranță publică din MAI privind condițiile de desfășurare a traficului rutier, raportat la condițiile de vizibilitate generate de degajările mari de fum rezultat în urma incendiilor;

🔴asigurarea fluxului informațional  cu autoritățile care asigură funcții de sprijin;

 🔴asigurarea fluxului informațional cu centrele județene/mun. Bucuresti de coordonare și conducere a intervenției;

De asemenea, reamintim faptul că măsurile de sprijin pentru populație vor fi stabilitate în cadrul ședințelor Comitetelor Județene/municipiul București pentru Situații de Urgență iar atunci când implementarea acestora depășește posibilitatea autorităților locale/județene de a fi îndeplinite,  se solicită sprijinul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii