Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Peste 46.000 de persoane, dintre care aproximativ 4.000 de copii, asistate medical de către echipajele SMURD în luna august 2023

ro

15 Sep, 2023 09:26 723 Marime text
Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea unei culturi de securitate în rândul publicului larg rămân obiectivele principale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În acest context, caracterul dinamic al situațiilor de urgență înregistrate la nivel național și dezvoltarea instituțională impun implementarea celor mai bune practici pentru cele trei domenii prioritare: intervenție, prevenire și pregătire.

Intervenţie

Potrivit IGSU, în luna august, la nivel național, pompierii au gestionat peste 54.000 de situații de urgență, cele mai mai multe misiuni constând în acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora 46.055 persoane, dintre care 4.066 copii, au fost asistate medical de către echipajele SMURD.

„De asemenea, salvatorii au intervenit în peste 6.000 de misiuni pentru sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, inundații, fenomene hidrometeorologice periculoase și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.

Totodată, în afara acestor situații de urgență, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea a 3.845 incendii, dintre care 2.193 intervenții au fost la arderi de vegetație (miriști, vegetație uscată, deșeuri, fond forestier).

În perioada de referință, la nivel național, 2.029 de persoane, dintre care 112 copii, au fost salvate din situații critice de către pompierii militari“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.


Prevenire

Activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi de agrement au fost continuate de către inspectorii de prevenire și în luna august a acestui an. Astfel, la nivel naţional, personalul specializat a desfăşurat 3.586 controale, în urma cărora au fost aplicate 11.203 avertismente și 2.023 amenzi, în cuantum de peste 9.000.000 lei.

„De asemenea, în acest interval de timp, personalul aflat la locul de muncă a fost instruit de către colegii noștri asupra asigurării intervenției imediate în cazul producerii unor situații de urgență, până la sosirea echipajelor operative specializate. 

La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate 3.224 activități de instruire și informare preventivă la care au participat peste 34.000 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, au fost promovate măsurile de prevenire şi comportamentul care trebuie adoptat în diferite situaţii de urgenţă, de amploare și intensitate deosebite.

Totodată, prin intermediul Caravanei „Fii pregătit” și a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență a continuat procesul de pregătire a populației în cazul producerii unor situații de urgență. Astfel, cele două mijloace mobile de informare au fost prezente în mai multe localități din județele Argeș, Bacău, Caraș-Severin, Constanța, Mehedinți, Timiș, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București. În tot acest timp, peste 6.000 de persoane, dintre care 3.563 elevi, au luat parte la acțiunile de prevenire și s-au familiarizat cu măsurile de prim ajutor, precum și cu modul de comportare ce trebuie adoptat înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență“ - au mai menționat reprezentanții IGSU.


Pregătire

Creșterea gradului de pregătire a structurilor IGSU rămâne un alt obiectiv prioritar al instituției noastre, sens în care, la nivel național, în luna august, au fost organizate și desfășurate aproximativ 200 de exerciții, care au vizat gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, generate în principal de incendii, cutremure de pământ, accidente, avarii, explozii, incendii în activități de transport, alunecări de teren sau accidente la obiective de tip SEVESO. Dintre acestea, 8 exerciții au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.

Totodată, în perioada 28-31.08.2023, reprezentații din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au participat la exercițiul interinstituțional de nivel operativ, de instruire, cu forțe în teren (LIVEX) – „SAREX 2023 – PRAHOVA”, organizat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, activitatea având drept obiectiv principal antrenarea personalului specializat în vederea desfășurării integrate a acțiunilor și misiunilor din domeniul de căutare-salvare în mediul montan.

Pregătirea timpurie este extrem de necesară pentru familiarizarea și exersarea măsurilor de autoprotecție care, într-o situație limită, poate salva vieți și bunuri!

Astfel, accesați sursele oficiale de informare (platforma națională de informare în situații de urgență, https://fiipregatit.ro/, și aplicația de mobil DSU, disponibilă gratuit pe AppStore și Google Play) și consultați măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc.

Citește și: 

Trei pompieri voluntari, răniți într-un incendiu în județul Harghita
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii