Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IICCMER, de Ziua Arhivelor Naționale „Păstrarea documentelor de arhivă, esențiale pentru identitatea unei țări“

ro

31 Oct, 2022 13:21 1333 Marime text
Ziua Arhivelor Naționale, foto: Pexels
La data de 31 octombrie celebrăm Ziua Arhivelor Naționale! 

Păstrarea documentelor de arhivă este esențiale pentru identitatea unei țări și reprezintă un simbol valoros de patrimoniu., punctează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Mesajul transmis de IICCMER cu această ocazie este următorul: 

La mulți ani Arhivelor Naționale!

Astăzi este sărbătorită Ziua Arhivelor Naționale! Păstrarea documentelor de arhivă este esențiale pentru identitatea unei țări și reprezintă un simbol valoros de patrimoniu.

De-a lungul anilor, colegii noștri au petrecut mii de ore în depozitele Arhivelor Naționale, unde au putut să identifice adevărata față a comunismului și a faptelor petrecute în acea perioadă. Fără permiterea accesului de a consulta documentele, astăzi, probabil istoria comunismului ar fi fost interpretată totalmente greșit.

În cursul acestui an, IICCMER a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, unde în decurs de 6 ani vom digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii care aparțin exclusiv perioadei regimului comunist.


Pentru sprijinul acordat în tot acest timp, pentru efortul comun de aflare și redare a adevărului istoric, le urăm tuturor arhiviștilor la mulți ani, cu multă putere și energie de muncă!


Date despre Arhivele Naționale ale României

Arhivele Naționale ale României, denumite până în 1996 "Arhivele Statului", reprezintă principala instituție de profil din România, având sediul în București. În prezent, director al Arhivelor Naționale este Dr. Cristian Anița, începând cu septembrie 2018. Instituția se află în subordinea Ministerului de Interne și cuprinde 42 de filiale județene (servicii/birouri), câte una pentru fiecare județ al României și una a Municipiului București.

În conformitate cu Legea 16/1996 (preconizată a fi modificată, din considerentul îmbunătățirii legii existente și al racordării sale la legislația Uniunii Europene), Arhivele stabilesc norme ale activității arhivistice; implementează măsuri pentru gestionarea arhivelor; preiau documente pentru Fondul Arhivistic Național al României; inventariază, selecționează și conservă documentele deținute; conservă documentele pe microfilm sau pe alte suporturi; administrează baza de date arhivistică; editează periodicul Revista Arhivelorși alte publicații de specialitate; asigură pregătirea și calificarea arhiviștilor și arhivarilor prin Școala Națională de Pregătire Arhivistică; stabilește dacă un anumit document aparține Fondului Arhivistic Național al României; autorizează mutarea temporară a anumitor documente pentru scopuri științifice și culturale; ține legătura cu instituțiile de profil, pune în aplicare convențiile internaționale în domeniu și participă la congresele și conferințele internaționale ale arhiviștilor; de asemenea, asigură protecția documentelor din depozite.


Legea definește Fondul Arhivistic Național ca "acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, chemări, afișe, planuri, schițe, hărți, pelicule cinematografice și alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum și înregistrări foto, video, audio și informatice, cu valoare istorică, realizate în țară sau de către creatori români din străinătate.", scrie wikipedia.org. 

Arhivele sunt afiliate la Consiliul Internațional al Arhivelor din 1954; au acorduri bilaterale cu instituțiile de profil din Franța, Germania, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Chineză și alte state.

Sediul din București are două săli de studiu, precum și o sală de consultat microfilme, toate deschise în zilele de lucru cercetătorilor. Documentele bisericești și cele familiale sunt adesea solicitate, ca și documentele referitoare la istoria comunismului și la colectivizare și naționalizare. Documentele pot fi de asemenea consultate la cele 42 de direcții județene ale Arhivelor.De asemenea, la sediul central se află o bibliotecă ce conține circa 70.000 de cărți și 50.000 de periodice, multe dintre ele rare și de patrimoniu; la rândul său, fiecare filială județeană beneficiază de câte o bibliotecă proprie.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii