IICCMER solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești
IICCMER solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești
16 Sep, 2022 12:01
ZIUA de Constanta
1319
Marime text
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă consternarea și regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foștilor lucrători ai Securității. Solicităm îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea Instituțiilor Statului de această manifestare cu caracter totalitar.
Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României.
Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi. Cele mai multe decese ale „luptătorilor frontului nevăzut” din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român.
Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci „brațul armat al partidului”, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deși și-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de „interesele naționale” și „suveranitate”, în perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune și de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi și demni. Toate activitățile desfășurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea și întărirea național comunismului românesc, protejarea familiei Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului, precum și furtul de informații și tehnologie în beneficiul regimului Ceaușescu și al „lagărului comunist”, de care Securitatea a rămas profund atașată pe tot parcursul existenței sale.
Consider că este absolut inadmisibil!
,,Uman vorbind, pot să înțeleg că este vorba despre sensibilități personale ale foștilor colegi și că toți cei decedați au dreptul la oficierea serviciului religios, însă, pentru buna informare a publicului și în onoarea și memoria celor care au suferit în închisorile Securității (în special în cea de la Pitești), unde a fost lichidată elita României, trebuie subliniat faptul că inclusiv activitatea de informații internă sau externă a Securității a avut o puternică amprentă represivă.
Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul „front nevăzut” este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv”- a declarat Președintele executiv IICCMER, Prof. univ. dr. Daniel Șandru.
,,Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, își exprimă consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitatea, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului – a declarat și Prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, Președinte al Fundației Culturale Memoria – filiala Argeș.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii