Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:02 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îl iartă Mazăre pe Morar?! Edilul Constanţei şi strategia „anti-DNA"

ro

24 Aug, 2011 02:42 2258 Marime text
Mazare.jpgPrimarul a dat în judecată DNA şi pe Daniel Morar, cerându-le judecătorilor să emită o hotărâre prin care cei doi să fie obligaţi să-i dea înapoi banii cheltuiţi cu avocaţii

După ce, ani la rând, s-a războit public cu procurorii anticorupţie, în frunte cu şeful lor, magistratul Daniel Morar, numindu-i în repetate rânduri „slugoii lui Băsescu" şi înfierând „prigoana politică" ce avea la origini dosarul privind retrocedările Constanţei, primarul Radu Mazăre a ajuns să fie de-a dreptul dezinteresat de subiect. De altfel, dezinteresul ar fi atins cote atât de ridicate, încât acesta pare să nu dea doi bani pe procesele intentate Anticorupţiei lui Morar.

În 2010, Radu Ştefan Mazăre a dat în judecată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi pe procurorul şef al DNA, Daniel Morar, solicitând ca instanţa să-i oblige pe cei doi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de procesul de daune morale pe care Mazăre l-a câştigat în 2008 împotriva DNA. Foarte interesant, noul proces privind recuperarea sumelor cheltuite cu avocaţii care l-au reprezentat împotriva DNA a fost înregistrat direct la Bucureşti, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Sectorului 1. Dosarul a avut numărul 55163/299/2010, având ca obiect „obligaţie de a face cheltuieli de judecată". În proces, Radu Ştefan Mazăre a avut calitatea de reclamant, în timp ce procurorului şef Daniel Morar şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le revenea rolul de pârât.

Onorariu pentru avocaţi

Cu alte cuvinte, primarul a dat în judecată DNA şi pe Daniel Morar, cerându-le judecătorilor să emită o hotărâre prin care cei doi să fie obligaţi să-i dea înapoi banii cheltuiţi cu avocaţii. Culmea, era vorba despre avocaţii angajaţi pentru a-l reprezenta pe primar în procesele intentate DNA-ului la Constanţa, pentru daune morale, ca urmare a prejudiciilor de imagine şi nu numai aduse de ancheta celor de la Anticorupţie privind retrocedarea terenurilor din Constanţa. Revenind la procesul actual, este de menţionat că, deşi a fost înregistrată la instanţă încă de la sfârşitul anului trecut, abia în luna mai judecătoria bucureşteană a luat în discuţie cererea lui Mazăre. După o primă înfăţişare la care procesul a bătut practic pasul pe loc, iar dosarul a fost amânat, la următorul termen de judecată, instanţa a hotărât suspendarea procesului. Foarte interesant, dosarul privind recuperarea cheltuielilor de judecată a fost suspendat, după câte se pare, din vina ... lui Mazăre.

Judecată suspendată din vina reclamantului

Mai exact, instanţa a hotărât suspendarea procesului în temeiul articolului 155 indice 1 din Codul de procedură civilă: „În baza articolului 1551 Cod procedură civilă, suspendă judecarea cererii de chemare în judecată. Cu recurs pe toată perioada suspendării. Pronunţată în şedinţa publică". Conform legislaţiei în vigoare, articolul 155 indice 1 prevede faptul că „atunci când se constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiei prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata". Ceea ce s-ar putea „traduce" în mai multe feluri. De pildă, prin faptul că edilul a dat în judecată DNA-ul şi pe Morar, iar apoi a uitat de noul litigiu cu procurorii anticorupţie (probabil datorită faptului că ancheta privind retrocedările a ajuns deja în instanţă, unde procesul bate sistematic pasul pe loc). Pe de altă parte, există şi varianta potrivit căreia, dintr-o mărinimie mai degrabă inexplicabilă (având în vedere atitudinea din anii anteriori manifestată de primar la adresa DNA), Mazăre a renunţat la litigiul intentat lui Morar, iertându-l pe şeful Anticorupţiei pentru neplăcerile cauzate. Sau, cine ştie, poate că primarul aşteaptă să creadă DNA că a trecut „pericolul" procesului, iar apoi să ceară repunerea pe rol a cauzei. Fireşte, nimic nu ar fi total surprinzător.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii