Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 02 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imaginaţie bogată sau şarpele balaur de cinci metri Expertul herpetolog Marian Tudor, despre reptila de la Scărişoreanu (galerie foto)

ro

28 Oct, 2013 00:00 5120 Marime text
La sfârşitul săptămânii trecute, un şarpe uriaş a fost descoperit într-o localitate din judeţul Constanţa. Conform unor martori, pe raza localităţii General Scărişoreanu a fost observat un şarpe de circa 5 metri lungime.
 
Am discutat cu Marian Tudor, expert herpetolog în cadrul Laboratorului de Inventariere a Biodiversităţii Specifice, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universităţii Ovidius, pentru a afla cât mai multe despre aceste reptile. „Cel mai probabil, acel localnic a văzut un şarpe de doi metri, care se mişca repede. De frică, i s-a părut că vede un şarpe mare de cinci metri. Este vorba despre dolichophis caspius”, a precizat expertul herpetolog Marian Tudor. Dolichophis caspius este cel mai rapid şi mai agresiv şarpe din România. În popor mai este numit şi şarpe balaur. Datorită faptului că este neveninos, muşcătura lui nu poate fi decât dureroasă. Este răspândit în Asia Mică, Balcani, Ungaria, Sudul şi Sud – Estul României, Republica Moldova, Ucraina, Rusia de Sud (Caucaz) şi vestul Kazahstanului. În România specia este des întâlnită în Sudul Banatului, Sudul Olteniei şi Munteniei, Sud-Estul Moldovei şi în numeroase localităţi din Dobrogea.
 
Singurul şarpe veninos din Dobrogea este vipera
 
„În România şi Dobrogea, doar viperele sunt otrăvitoare. La noi sunt două specii aparţinând genului Vipera. Este vorba despre Vipera ammodytes, subspecia montandoni (altfel spus, vipera cu corn dobrogeană) şi Vipera ursinii (vipera de stepă). Prima trăieşte în zone stâncoase, cu vegetaţie de acoperire, din sudul şi nordul Dobrogei, iar a doua (vipera de stepă) pe grindurile fluviomaritime din Delta Dunării. Vipera de stepă are un venin foarte slab, iar simptomele muşcăturii acestui şarpe sunt asemănătoare cu cele ale înţepăturii unei viespe de talie mare (Vespa crabro), însă, şi în aceste cazuri, dacă se instalează şocul anafilactic ca urmare a unei reacţii alergice, moartea poate surveni. Numai muşcătura viperei cu corn are însă potenţial mortal pentru om prin însăşi acţiunea directă a veninului. Spun potenţial pentru că nu întotdeauna muşcătura acestui şarpe este mortală. Pentru a fi mortală, este nevoie ca vipera să injecteze cel puţin 15 mg de venin direct într-un vas de sânge. De regulă, nu se întâmplă asta, iar inocularea se produce subcutanat, de unde veninul difuzează mult mai lent. În condiţii normale, organismul unui pacient sănătos poate lupta eficient cu înveninarea şi poate contracara prin mijloace proprii efectul veninului. Totuşi, în cazul unor asemenea evenimente este recomandat ca pacientul să fie imediat transportat la o unitate spitalicească, din cauză că există posibilitatea apariţiei unui şoc anafilactic", ne-a explicat expertul herpetolog, Marian Tudor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii