Imagini apocaliptice - copaci smulşi, acoperişuri zburătoare, maşini strivite Ce-au păţit constănţenii la prima furtună a iernii care abia începe (galerie foto)
Imagini apocaliptice - copaci smulşi, acoperişuri zburătoare, maşini strivite: Ce-au păţit constănţeniiVremea rea a dat peste cap circulaţia pe mai multe şosele din ţară. Pe mai multe drumuri naţionale din Constanţa traficul a fost blocat din cauza copacilor doborâţi de vântul puternic, iar circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate pe DN22, DN2A, DN3, DN22C, DN38, DN39. Mai mult, ieri, Marea Neagră s-a retras 50 de metri spre larg, mai ales în staţiunea Mamaia. Specialiştii susţin că acesta este un fenomen normal, atâta vreme cât vântul bate dinspre ţărm spre larg.
Cum a arătat, ieri, municipiul Constanţa
În dimineaţa zilei de ieri, constănţenii au putut evalua stricăciunile produse de furtună. Spre exemplu, în Piaţa Ovidiu panourile care erau aşezate să protejeze statuia poetului au fost răsturnate de vijelie. Mai mulţi copaci au căzut seceraţi pe bulevardul 1 Mai, în faţa bisericii Sfânta Marie Mică, lângă stadionul Portul, peste drum de Casa de Cultură, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, pe strada Traian, între blocurile A3 şi A4. Şoferii ghinionişti s-au ales cu pagube însemnate, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi, peste maşini. În Kilometrul 5, o tarabă de difuzare a presei, din plastic, a fost răsturnată peste un autoturism. Cel mai mult au avut de suferit bannerele candidaţilor la alegerile parlamentare, care au fost aruncate la pământ de vântul puternic. Mai multe geamuri ale blocurilor situate în zona Capitol au fost sparte de vânt.
Din cauza vântului puternic, acoperişul blocului de la numărul 70 de pe strada Unirii a fost aruncat peste o parcare plină de maşini. De furia vântului nu au scăpat nici celelalte localităţi din judeţ. În Medgidia, acoperişul unui bloc a căzut pe case, iar alte două - peste maşini. Un alt acoperiş a distrus o maşină în Năvodari. Mai multe case din judeţ au rămas fără acoperiş: la Agigea (o casă), la Cuza Vodă - 7, Pantelimon - 5, Poarta Albă - 18, Seimeni - 6, Tortoman - 20, Târguşor - una.
RAJA SA Constanţa a remediat la timp problemele
Din cauza vântului puternic, mai multe linii de alimentare cu tensiune de la nivelul stațiilor RAJA au picat. Fără energie electrică, staţiile de pompare apă potabilă nu pot funcţiona, motiv pentru care SC RAJA SA Constanţa nu a putut asigura furnizarea apei potabile către mai multe localități şi zone din orașul Constanța. Ieri nu au avut apă consumatorii din municipiul Constanța, cartierele Palas, Medeea, Viile Noi, CET, Km 5, Km 4-5, Poarta 6, Inel I, Inel II, Coiciu, Brătianu, zonele Casa de Cultură, Gară, Obor și Depozitul Traian. Pe lângă municipiul Constanţa, nu au avut apă nici consumatorii din Albești, Vârtop, Băneasa, Valu lui Traian, Galeșu, Medgidia, Basarabi, Poarta Albă, Costinești, Cernavodă, Topraisar, Ciocîrlia și Ostrov. Cu toate acestea, SC RAJA SA Constanţa a depus eforturi pentru a remedia problemele şi a asigura apă consumatorilor. La rândul său, şi RADET Constanţa a fost nevoită să întrerupă furnizarea încălzirii şi a apei calde către toţi consumatorii din zonele Centru, Casa de Cultură, Tomis II, Tomis III, BIG, Poarta 6, Palas, Gară şi Km 4-5.
Vântul a distrus şi acoperişurile unităţilor şcolare
Din cauza vremii nefavorabile, la nivelul unităţilor şcolare din municipiul şi judeţul Constanţa au fost semnalate mai multe probleme la nivelul unităţilor şcolare. Pe lângă faptul că nu a fost curent, la 18 şcoli au fost afectate acoperişurile. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Constantin Angelescu din Constanţa, Şcoala gimnazială din Dorobanţu, Şcoala gimnazială din Sinoie, Şcoala gimnazială din Lumina, Şcoala gimnazială din Rasova, Şcoala primară dim Vlahii, Colegiul Agricol Poarta Albă. „Şcoala din Rasova a rămas fără acoperiş, pagubele fiind destul de mari. În lipsa altei clădiri, elevii vor sta acasă", a declarat primarul Mihalache Neamţu.
Constănţenii afectaţi de furtună, despăgubiţi de Primăria Constanţa
La Primăria Constanţa s-a întrunit Comisia privind evaluarea pagubelor rezultate în urma furtunii. „S-a hotărât ca toţi cetăţenii afectaţi de aceste fenomene meteo să fie despăgubiţi. Cuantumul despăgubirilor va fi stabilit ulterior",a anunţat Primăria Constanţa, prin intermediul unui comunicat de presă. „Constănţenii pot sesiza orice problemă legată de aceste fenomene meteo, la numerele de telefon: 0722 545 373 (Ştefan Taran, şeful Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă) şi 0722 326 735 (Ionuţ Pripiş, director în Primăria Constanţa)", se precizează în acelaşi comunicat. Comisia va realiza o centralizare a celor afectaţi de fenomenele meteo, urmând ca în prima şedinţă de Consiliu Local Municipal, consilierii să analizeze şi să stabilească prin Hotărâre de Consiliu Local, cuantumul şi modul de acordare a despăgubirilor, pentru cei care sunt îndreptăţiţi să le primească.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Blioju Iuri 04 Dec, 2012 06:58 Sunt multi copaci in Constanata, in special plopi care ar trebui taiati de tot sunt de esnta moale si la furtuni ca acestea se rup imediat. mai sunt o multime de cabluri de la companiile private de telecomunicatii care sunt puse prin copaci , unele sunt pe stilpi dar rupte le vezi prin tot orasul cazute pe jos. vrem locatarii de la blocurile 2B/3B/4B/5B, sa ni se taie plopii din fata blocurilor sunt uscati toti cad la cea mai mica adiere de vint crengi groase. este un plop chiar linga chioscul de ziare pe Tomis cu Tulcei, ala va omorii pe careva, dac nu-i taiat. Va rugam sa-i anuntati pe cei de la spatii verzi, eu autorul articolului am fost in Noiembrie la ei pe Ecaternia Varga, si au motivat ca nu au angajati suficienti,de ce nu angajeaza sunt multi someri in constanta care cauta de lucru. Cu ocazia veniri Sfintului Nicolai urez tuturor ce poarta acest nume la Multi Ani!