Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:05 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la ceremonia aniversară Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a împlinit 85 de ani de existență (GALERIE FOTO)

ro

04 Apr, 2023 16:00 1670 Marime text



85 de ani de învățământ de artilerie și rachete antiaeriene! 

Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a împlinit 85 de ani de existență. Aniversarea a fost celebrată printr-o ceremonie la care au fost prezenți directorul Statului Major al Apărării, generalul locotenent Corneliu Postu, ofițeri superiori din cadrul tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României, Ministerului Afacerilor Interne, militari francezi din cadrul Deta;amentului MAMBA, cadre militare active, în rezervă și în retragere, doi dintre nepoții generalului de brigadă Ion Bungescu și personal civil.

Activitatea a cuprins oficierea serviciului religios, citirea ordinului de aniversare a 85 de ani de la înființarea Școlii, decorarea Drapelului de Luptă cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, respectiv cu Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite., transmit reprezentanții Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.

Din partea unității, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a înmânat placheta aniversară a Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană directorului S.M.Ap., generalul-locotenent Corneliu Postu și șefului de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite, contra-amiral de flotilă, ing. Marinică Mustățea. De asemenea, comandantul Școlii a primit Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite.

În cadrul ceremoniei, maiorul Alexandru Untea, maistrul militar principal Răzvan Grecica, caporalul clasa a II-a Iulian Ungureanu și doamna Cecilia Nechifor au fost distinși de către reprezentantul S.M.F.A, colonelul Bogdan Istrate, cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene pentru rezultate meritorii în activitate.

La final, a fost dezvelită placa comemorativă dedicată generalului de brigadă Ion Bungescu., mai transmite sursa citată. 



Istoria Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană

Istoria Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană începe în anul 1938, an în care, pe atunci maiorul Ion Bungescu, obține aprobarea înființării Centrului de Instrucție pentru Apărarea Contra Aeronavelor. Înființarea acestei școli a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea artileriei antiaeriene, multe dintre activitățile de învățământ desfășurate în centru, având influențe majore asupra evoluției armei.

În primii 6 ani, Centrul și-a desfășurat activitatea în București în mai multe locuri, ultima locație din această garnizoană fiind situată în cartierul Ghencea pe Calea 13 Septembrie. În perioada 1942-1944 efectivele Centrului de Instrucție au participat nemijlocit cu parte din subunități la apărarea antiaeriană a Capitalei în cadrul comandamentului special constituit de Brigada 3 Artilerie Aantiaeriană, lăsând jertfe pe câmpurile de desfășurare a acțiunilor militare.

Perioada de război a presupus și schimbarea denumirii unității în Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene. După sfârșitul ultimei conflagrații mondiale, instituția a trecut prin mai multe transformări, reorganizări, redislocări și mutări în diferite garnizoane chiar și desființarea lui la un moment dat, însă spiritul de armă creeat de Ion Bungescu și dorința de perfecționare a artileriștilor antiaerieni a continuat sub diferite forme de instruire.


La data de 15 iunie 1949 în urma separării de Școala de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană de la Brașov, Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene a devenit unitate independentă, începând din acel moment să-și reconfigureze singură planurile de instruire în armă.

Până în anul 1950, instruirea practică a artileriștilor antiaerieni prin trageri de luptă se executa în Poligonul de Trageri și Bombardament de la Mamaia, însă nevoia de a avea un poligon propriu al armei devenise tot mai stringentă datorită numărului mare de structuri de artilerie antiaeriană care creștea de la an la an. “Astfel, la 1 aprilie 1950 în organigrama Centrului de

Instrucție al Artileriei Antiaeriene este introdus Poligonul de trageri antiaeriene dislocat, până la luarea unei decizii finale, la Capu Midia, județul Constanța, poligon care în deceniile sale de existență a instruit nu numai militari artileriști și rachetiști antiaerieni din țară, ci și din străinătate, devenind de-a lungul timpului un reper obligatoriu în cariera militarilor din armă, un loc în care s-au interferat existențe, experiențe și în care fiecare dintre aceia care l-au cunoscut a lăsat sau adăugat o parte din sufletul și mintea sa”, a spus comandantul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan.

Odată cu introducerea în înzestrare a rachetelor antiaeriene, în anul 1960, și înființarea primelor unități, Centrul de Instrucție a devenit unitatea-școală pentru rachetiștii antiaerieni, în timp ce artileriștii antiaerieni și-au continuat pregătirea în Școala de Ofițeri din Brașov și în Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene din Bacău.

La data de 1 august 1991 unitatea își schimbă denumirea în Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Artilerie și Rachete Antiaeriene. După anul 1997, învățământul de formare continuă în arma artilerie și rachete antiaeriene din cadrul ambelor categorii de forțe armate - SMFA și SMFT - s-a desfășurat într-o nouă structură - Școala de Aplicație pentru Artilerie și Rachete Antiaeriene, înfințată pe structura vechiului centru de instrucție, până în anul 2002 când și aceasta a fost desființată iar învățământul pe linie de armă s-a organizat în instituții corespunzătoare fiecărei categorii de forțe ale armatei, la Boboc pentru specialiștii din Forțele Aeriene și la Sibiu pentru specialiștii din Forțele Terestre, alături de celelate genuri de armă ale Armatei României.

Cea mai importantă schimbare pe linia existenței instituțiilor de formare continuă non universitară pentru arma artilerie și rachete antiaeriene a fost înființarea Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană în luna decembrie a anului 2021. Practic, prin crearea acestei structuri s-a realizat unificarea celor trei centre de instruire ale artileriștilor și rachetiștilor antiaerienei existente la Boboc, Sibiu și Capu Midia într-o singură școală de instruire, la Capu Midia renăscându-se, astfel, o instituție înființată în anul 1938 ca Centrul de Instrucție al Artileriei Contra Aeronavelor și dispărută în anul 2003 sub denumirea de Școala de Aplicație pentru Artilerie și Rachete Antiaeriene de la Cernica.

foto: Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii