Imagini de la Constanța Federația „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou unitățile sanitare din țară (FOTO)
Imagini de la Constanța: Federația „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou unitățile sanitare dinAceștia protestează și la Spitalul din Constanța.
În secțiunea Galerie foto a materialului puteți vedea imagini de la Constanța.
Ce se va întâmpla după acest protestAstăzi protestăm încă o dată. Cerem în continuare aceleași lucruri: cerem să se raporteze sporurile la salariul din 2023, să se raporteze plata orelor pe gardă la medici în contractele individuale de muncă, etc..
Solicităm deblocarea posturilor, asistentele medicale să fie plătite la salariul din 2023 pentru turele de weekend și turele de nopate. Solicităm să se ia în considerare că in sistemul medical turele de noapte sunt un efort pentru personalul care lucrează., a spus la Constanța Ianuș Mihaela, președintele sindicatului Solidaritatea Sanitară.
Avem pe 12. 07 un miting la București unde ne vom întălni cu toate sindicatele din țară. Vor urma aceste semnături ale medicilor și cadrelor medicale în ceea ce privește ture de nopate și ture de weekend.
Dacă nu ni se va da ceea ce solicităm, vom ajunge la grevă., a mai punctat Ianuș.
Nemulțumită de indiferența Guvernului față de adevăratele revendicări ale angajaților din Sănătate, Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acțiunilor cu un nou protest național ce se va desfășura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) și rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajați din sectorul public de sănătate.
Protestul se va desfășura joi, 06 iulie în intervalul 12.00 - 12.30, fără întreruperea activității unităților (detalii pot fi găsite urmând link-urile din comentarii).
Acțiunile de proteste sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanțele angajaților din sănătate. Ceea ce a fost stabilit prin ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface așteptările angajaților din sănătate și departe de a însemna o creștere reală a puterii de cumpărare. Nemulțumirea angajaților din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanță a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate (detalii în link-urile din comentarii).
Pichetarea unităților sanitare, ce se desfășoară mâine, nu este singurul protest al Federației ”Solidaritatea Sanitară” din această perioadă, acesta fiind completat de alte două proteste aflate în desfășurare:
- Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare, 1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităților intenția de a demisiona;
- Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, 6.386 salariați atenționând public și comunicând unităților asupra intenției/posibilității de a renunța la lucrul în ture și în zile libere/de sărbători legale.
Dacă intenția guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate.
Această soluție determină rezolvarea actualelor disfuncționalități salariale (acestea afectând sporurile pentru condiții de muncă, tură și zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizația de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 și crearea posibilității de-a acorda aceste drepturi salariale.
Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, joi, 6 iulie va fi urmat de un miting organizat în data de 12 iulie în Piața Victoriei.
Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privința grevei urmând să fie luată în funcție de numărul de angajați care vor semna până atunci pentru grevă și de situația juridică a conflictului colectiv de muncă.) Demn de reținut este faptul că în paralel ajung la scadență formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulți angajați, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare și refuzul angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua ture.
Toate aceste proteste exprimă nemulțumirea în continuă creștere față de atitudinea Guvernului, riscând să aibă ca efect blocarea funcționării normale a sistemului public de sănătate. Acțiunile de protest au ca scop satisfacerea revendicărilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”.
Citește și: Protest masiv al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene din toată țara, luni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp