Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Împlinirea a 37 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor din Braşov, marcată de IICMER

ro

16 Nov, 2024 19:16 771 Marime text
Sursa foto: IICMERVineri, 15 noiembrie 2024, cu scopul de a marca împlinirea a 37 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor din Braşov, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat o vizită la şantierul deschis pe 6 noiembrie 2024 pe sit-ul fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat, în perspectiva realizării Memorialului "Închisoarea Tăcerii" şi a Centrului Educaţional privind Comunismul în România.

Potrivit IICMER, la acest eveniment au luat parte Dragoş Hotea, secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului Guvernului României, Cecilia Văduva, secretar general-adjunct în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Vladimir Simion Ismailciuc, directorul Unităţii de Implementare a Investiţiilor din Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Sorin Valentin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, alături de reprezentanţii IICCMER, Daniel Şandru, preşedinte executiv, Dan Mihai Ţălnaru, director executiv şi Cătălina Bulborea, arhitect şi manager al proiectului.

După vizita realizată la faţa locului şi discuţii purtate cu reprezentanţii companiei care realizează lucrările de desfiinţare a construcţiilor parazitare şi lucrările de săpătură aferente cercetării arheologice preventive, dar şi cu arheologii de la Muzeul de Istorie al Judeţului Buzău, participanţii au adresat mesaje despre importanţa implementării acestui proiect din perspectiva recuperării oneste a memoriei istorice şi din aceea a educării tinerelor generaţii în spiritul valorilor democratice şi antitotalitare.

În acest context, secretar de stat Dragoş Hotea a prezentat mesajul transmis cu această ocazie de dl Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Guvernului României, în care se subliniază următoarele: "Astăzi, autorităţile centrale şi locale conştientizează datoria morală pe care o avem şi lucrează împreună la realizarea Memorialului Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat şi a Centrului Educaţional privind Comunismul în România, unite de obiectivul de a investi în educarea tinerelor generaţii şi de a promova politicile memoriei. Acest proiect, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Componenta 11 Turism şi Cultură, a reprezentat încă de la început o prioritate pentru Guvernul României, iar întâlnirile de lucru organizate în acest an la Palatul Victoria au oferit un cadru de dialog pentru instituţiile cu atribuţii în realizarea acestui proiect în vederea identificării şi soluţionării posibilelor blocaje, contribuind, în acest fel, la dinamizarea procesului. În continuare, mai sunt paşi importanţi de făcut până în 2026, dar voinţa politică a tuturor actorilor implicaţi este evidentă".


Totodată, secretarul de stat în Cancelaria Premierului a accentuat asupra sprijinului pe care Guvernul României îl asigură pentru finalizarea proiectului: "Mă aflu pentru prima oară aici şi, uitându-mă în jur şi văzând progresele efective făcute pentru materializarea acestui obiectiv important, nu pot decât să felicit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc pentru eforturile consistente depuse în slujba acestui deziderat, precum şi pentru organizarea acestei vizite. Astfel de acţiuni ne ajută să rămânem ancoraţi în realitatea din teren şi să ne întoarcem la treabă şi mai motivaţi".

De asemenea, dl Daniel Şandru, preşedintele executiv al IICCMER, a apreciat că "este un moment extrem de important în istoria de aproape a 20 de ani a instituţiei noastre: pentru prima data se văd lucruri concrete în direcţia realizării Memorialului şi a Centrului Educaţional, realitate ce poate fi aşezată alături de alte repere cu adevărat importante ale activităţii noastre, şi aş menţiona aici singurele două condamnări ale unor responsabili ai crimelor comunismului ca urmare a investigaţiilor realizate de IICCMER, torţionarii Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior, precum şi stipularea, în noua Lege a Educaţiei, a introducerii disciplinei ŤIstoria comunismului din Româniať ca fiind obligatorie pentru elevii de liceu începând cu anul şcolar 2025-2026".


În context, reprezentanţii MIPE şi CNI au dat asigurări că, din perspectiva calităţii instituţionale pe care o deţin, aceea de structură de reformă (MIPE), respectiv de structură de implementare (CNI), vor susţine eforturile IICCMER, ca beneficiar, pentru ca lucrările să fie finalizate până la data de 30 iunie 2026.

Reamintim că fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat, pentru reabilitarea căreia a fost semnat, în data de 04.10.2022, contractul de finanţare în cadrul PNRR/2022/C11/MIPEI2/Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale, reprezintă singurul proiect memorial dedicat victimelor regimului totalitar comunist asumat de statul român prin Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

Evoluţii recente în cadrul proiectului Memorialul "Închisoarea Tăcerii" şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România, finanţat prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, investiţia PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale:

În data de 29.10.2024 s-a semnat contractul pentru lucrările de desfiinţare a construcţiilor parazitare şi lucrările de săpătură aferente cercetării arheologice preventive, iar în data de 31.10.2024 s-au semnat contractele pentru serviciile de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi dirigenţie de şantier pentru aceste lucrări. Tot în data de 31.10.2024 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, care au debutat în 06.11.2024. Lucrările se desfăşoară în baza Autorizaţiei de desfiinţare nr. 69/26.07.2024, emise de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, şi a Autorizaţiei de cercetare arheologică preventivă nr. 406/20.08.2024, eliberată de către Ministerul Culturii. Dat fiind ritmul susţinut de lucru, estimăm că lucrările se vor încheia înaintea finalului lunii noiembrie - conform IICMER.

IICCMER

În paralel cu pregătirea acestor proceduri, s-au actualizat devizul general al proiectului şi documentaţia tehnică la faza SF+DALI, care se află în curs de aprobare, şi s-a iniţiat pregătirea procedurii de achiziţie pentru celelalte lucrări de execuţie, procedură ce va fi organizată de către Compania Naţională de Investiţii, în calitate de structură de implementare a proiectului, conform OUG nr. 42/25.04.2024 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, modificată şi completată prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare. 

Citește și. 


A fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii