În anul 1960 a intrat în funcțiune prima stație meteorologică automată din România
În anul 1960 a intrat în funcțiune prima stație meteorologică automată din România
30 Mar, 2021 16:56
ZIUA de Constanta
2687
Marime text
- Astăzi se aniversează 61 de ani de la intrarea în funcțiune a primei stații meteorologice automate din România
Anul 1960 a fost marcat de intrarea în funcțiune a primei stații meteorologice din România, concepută și realizată în cadrul Institutului Meteorologic al României. A fost instalată la Observatorul de Fizica Atmosferei de la Afumați și mutată, pe vârful muntos Cozia, în 1961.
Aceasta face parte din primele 10 staţii din ţară care au efectuat observaţii şi măsurători sistematice.„Stația Meteorologică din Constanța este cea mai veche stație din România și este de referință la nivel european”, spune Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.
Centrul Regional Dobrogea este format din 13 stații meteorologice.
O perioadă a purtat denumirea de Stația Meteorologică Constanța – Coastă și a fost înființată la inițiativa lui Ștefan Hepites, directorului Institutului Meteorologic al României. În perioada 1885-1955 staţia a funcţionat în diferite locuri din zona veche a oraşului, cunoscută sub denumirea de „Peninsulă”.
Staţia meteorologică a fost instalată prima dată în ziua de pe data de 1 iulie1885, la locuinţa dl. Alex Gafencu, care a şi efectuat observaţiile meteorologice până în anul 1891. Era situată la 120 m depărtare de ţărm (în prezent, zona este numită „Statuia Victoriei”)
Pe lângă programele de observaţii sinoptic şi climatologic, staţia meteorologică a coordonat întotdeauna şi activitatea posturilor pluviometrice din judeţul Constanţa.
În cadrul staţiei a funcţionat şi laboratorul agrometeorologic pentru Dobrogea, înfiinţat la 1 octombrie 1978.
La data de 12 august 2019, este instalat și pus în funcțiune sistemul modernizat care cuprinde stația meteorologică automată, sistemul de calcul, echipamentele de comunicaţie şi producerea datelor. Aceasta cuprinde și senzori pentru temperatura și umezeala aerului presiune, precipitaţii, radiaţie globală, senzor de vânt ultrasonic și senzor temperatură sol.
La Constanţa, mediile anuale ale temperaturii aerului sunt de 11…13°C. Minima absolută s-a înregistrat pe data de 10 februarie 1929 (-25.0°C) şi maxima absolută, în zilele de 10 iulie 1927 şi 25 iulie 2007 (38.5°C).
Staţia Constanţa face parte din reţeaua naţională de supraveghere meteorologică. Programul de observaţii este continuu şi datele intră în fluxul naţional şi internaţional de date meteorologice.
În urmă cu o săptămână, data 23 de martie a marcat Ziua mondială a Meteorologiei. Tema de anul acesta a fost „Oceanul, clima și vremea”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii