În anul 2023, Garda de Coastă și-a îndeplinit toate obiectivele Comandantul Alexandu Oae – Vom menține și în acest an un sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat
În anul 2023, Garda de Coastă și-a îndeplinit toate obiectivele: Comandantul Alexandu Oae – Vom menține
29 Feb, 2024 13:43
ZIUA de Constanta
974
Marime text
- Comandatul Gărzii de Coastă Constanța, Alexandru Oae, a prezentat principalele activităţi desfăşurate de către instituție.
- Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.
Anul trecut, activitatea desfăşurată la nivelul Gărzii de Coasta s-a încadrat în criteriile de eficienţă prevăzute de standardele în vigoare, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, asigurându-se îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Planul de măsuri al principalelor activităţi ale Gărzii de Coastă, majoritatea rezultatelor obţinute aflându-se în aria prognozată.
Ieri, comandatul Gărzii de Coastă Constanța, Alexandru Oae, a prezentat principalele activităţi desfăşurate de către instituție.
„Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier (P.T.F. Vama Veche, P.T.F. Negru Vodă, P.T.F. Dobromir, P.T.F. Lipnița și P.T.F. Ostrov), iar la granița cu Ucraina, P.T.F Isaccea.
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi, în cele mai aglomerate, au fost utilizate toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. La baza rezultatelor obţinute a stat gestionarea şi utilizarea eficientă a resurselor, fiecare structură aducându-şi aportul la îndeplinirea obiectivelor asumate“, a declarat comandatul Gărzii de Coastă Constanța, Alexandru Oae.
În anul 2023 s-a urmărit îndeplinirea obiectivelor prin aplicarea standardelor comunitare în toate domeniile de competenţă asigurând un climat de ordine și siguranță publică, prevenind migrația ilegală și infracționalitatea transfrontalieră.
De asemenea, Garda de Coastă a cooperat cu agențiile de frontieră ale statelor vecine, riverane Mării Negre, Agenții Europene și Internaționale; a implementat aquis-ului Schengen și a aplicat cele mai bune practici comunitare în activitatea de control la frontieră. La acestea se adaugă uilizarea eficientă a resurselor în scopul îndeplinirii misiunilor specifice și gestionarea judicioasă a resurselor financiare.
Punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, traniztate de peste 8,8 milioane de persoane
În anul 2023, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de persoane și mijloace de transport, pe ambele sensuri de deplasare. În comparație cu anul 2022 se constată o creștere a traficului cu aproximativ 25%. Punctele de trecere a frontierei cu specific rutier au fost tranzitate de 3.600.000 de persoane iar cele cu specific portuar, au fost tranzitate de 252.000 de persoane.
Supravegherea frontierelor este realizată prin prevenirea și combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere precum și prin asigurarea respectării drepturilor statului român.
Securitatea maritimă și fluvială presupune controlul navelor și ambarcațiunilor, protecția și apărarea obiectivelor de importanță deosebită, precum și interzicerea accesului navelor în raioane stabilite.
Garda de Coastă a participat la 30 de acțiuni pe Marea Neagră și pe Dunăre
În anul 2023 au fost efectuate 7.138 ore de misiune pe mare, fiind controlate 134 de nave și ambarcațiuni, iar pe fluviul Dunărea au fost efectuate 21.763 ore de misiune, fiind controlate 2.345 nave și ambarcațiuni. În anul 2023, Garda de Coastă, sub coordonarea MRCC și în cooperare cu alte instutții (ISU, ARSVOM), a participat la 30 de acțiuni SAR (9 pe Marea Neagră, 21 pe Dunăre), fiind descoperite și salvate 83 de persoane.
Numărul persoanelor care au trecut ilegal frontiera de stat, în scădere cu 40% față de anul 2022
În anul 2023, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost descoperite 222 persoane care au trecut ilegal frontiera de stat, înregistrându-se o scădere de aproximativ 40% față de anul 2022. Totodată, au fost identificați 38 de traficanți de migranți.
Față de persoanele implicate au fost dispuse măsurile prevăzute de lege, precum şi de acordurilor bilaterale încheiate între România şi Bulgaria.
Scăderea numărului de persoane depistate se datorează măsurilor de prevenire întreprinse de polițiștii de frontieră în zona de competență, prin utiliizarea dronelor intrate în dotare, precum și prin descurajarea acțiunilor de trafic de migranți prin identificarea și deferirea acestora justiției.
În perioada de referință, în zona de competență a Gărzii de Coastă, au fost constatate 103 de cazuri, în care au fost implicate 113 persoane, fiind descoperită cantitatea de 25.000.000 țigarete, 25.000 kg tutun, în valoare totală de 32.000.000 lei. Capturile au fost realizate atât în punctele de trecere ale frontierei, cât și pe căile de comunicații sau în localitățile din zona de competență a Gărzii de Coastă, având la bază informațiile deținute la nivelul structurilor teritoriale.
În cadrul acestor acțiuni au mai fost descoperite 3.553 litri de carburant, 1.559 kg de canabis, 630 grame de amfetamine, și 1250 pachete de alte stupefiante, ceasuri și bijuterii din aur în valoare de 150.000 lei precum și diverse sume de bani. (110.000 dolari, 6.450 euro și 2.320.000 lei).
Priorități pentru anul 2024
Printre prioritățiele instituției pentru anul în curs se numără:
- Menţinerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă a Gărzii de Coastă;
- Dezvoltarea de instrumente de interacţiune tehnică şi operativă cu statele riverane în cadrul Forumului de cooperare a Agenţiilor de frontieră / gărzile de coastă ale statelor riverane Mării Negre;
- Prezenţă activă în cadrul Operaţiunilor Comune organizate de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă cu mijloace de mobilitate navală și terestră;
- Participarea activă la dezvoltarea proiectelor derulate la nivel european în domeniul securităţii frontierelor.
- Finalizarea lucrărilor de execuție aferente modernizării și reabilitării sediului S.P.F. Băneasa.
- Continuarea demersurilor privind implementarea proiectelor de investiții privind reabilitarea și modernizarea, P.T.F. Ostrov, C.F.P.P.N. Agigea.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Garda de Coastă. Mii de pachete de țigări de proveniență duty free, ascunse și nedeclarate, descoperite de polițiștii de frontieră în portul Constanța (FOTO)
Știri Constanța Peste 200 kg de pește descoperite de polițiștii de frontieră într-o autoutilitaraUrmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii