Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția deținătorilor clădirilor de patrimoniu din Constanța. S-a lansat un nou apel de proiecte finanțate prin timbrul monumentelor istorice

ro

16 Oct, 2021 00:00 2250 Marime text
⦁ Institutul Național al Patrimoniului a deschis sesiunii I / 2022 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice
⦁ 5 milioane de lei sunt disponibili pentru proiecte de punere în siguranță, elaborarea documentației tehnice pentru restaurare, întreținere și reparații curente la obiective monument istoric
⦁ Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României
⦁ Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate
⦁ Casa Manicatide, de pe strada Nicolae Titulescu, din Constanța, reabilitat de Andrei Muntmark, beneficiar al timbrul monumentelor istorice



Alți 5 milioane de lei sunt disponibili pentru proiecte de punere în siguranță, elaborarea documentației tehnice pentru restaurare, întreținere și reparații curente la obiective monument istoric.

Institutul Național al Patrimoniului a deschis sesiunii I / 2022 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice.

Banii sunt eligibili pentru proiecte care se înscriu în cele patru categorii, și anume: 1) intervenții de urgență (1.500.000 lei), 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); 3) Roșia Montană, patrimoniu mondial în pericol – lucrări de întreținere și reparații curente (1.000.000 lei), respectiv 4) Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente (1.000.000 lei).

Priorităţile anuale ale INP în vederea finanţării prin TMI, pentru 2022 sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice în pericol; angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice și contribuţia la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural.


Vă reamintim, peste 60 de proiecte au beneficiat în ultimii doi ani de finanțare prin sumele strânse din contribuțiile la Timbrul Monumentelor Istorice.

Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României.

Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate.

Termenul limită pentru participarea în sesiunea curentă de finanțare este 1 februarie 2022, ora 16:00, iar depunerea cererilor de finanțare se va desfășura exclusiv online, începând cu 1 decembrie 2021 pe platforma https://tmi.patrimoniu.ro.


Casa Manicatide, de pe strada Nicolae Titulescu, din Constanța, reabilitat de Andrei Muntmark, beneficiar al timbrul monumentelor istorice

Potrivit rezultatului evaluării dosarelor depuse pentru finanțare din fondul  Timbrul Monumentelor Istorice  sesiunea 1 – 2021, subprogramul intervenţii de urgenţă, elaborarea documentației tehnico-eonomice pt reabilitare fațade, acoperiș, amenajări interioare și refacerea zonei de protecție a casei Manicatide- Faza DTAC, PT, DDE 21-02-1-1366 a obținut 50 de puncte.

Casa Manicatide reprezintă una dintre construcțiile impresionante ce însuflețeau Constanța sfârșitului secolului al XIX-lea.

Construită în stil eclectic, în care au fost inserate elemente neoclasice, casa Manicatide este una dintre cele trei vile ridicate în Constanța de Take Manicatide, important om de afaceri, membru al comunității elene din oraș și președinte al Comerei de Comerț. De asemenea, acesta era un important membru al Partidului Conservator.

Casa a fost construită după planurile arhitectului H. N. Mangoianu și are 17 camere, trei băi, patru balcoane și o terasă, amprenta la sol fiind de 232 mp.

Facem mențiunea că acesta nu este singurul imobil pe care Andrei Muntmark îl deține în Peninsula Constanței.

În urmă cu doar câțiva ani, acesta a cumpărat și Hotelul Bulevard, situat în fosta Piața Basarabi a Constanței, în apropiere de Piața Ovidiu (atunci, Piața Independenței).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește:

Noi speranțe pentru Constanța veche! Un important monument istoric din zonă intră în reabilitare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii