Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția șoferilor! Cum trebuie setat aerul condiționat din mașină pe timpul verii

ro

22 Jul, 2024 14:54 170 Marime text





 
  • Pentru foarte mulți șoferi, aerul condiționat din mașină este, probabil, cel mai bun prieten pe timp de vară. Dar, care este temperatura ideală pe care trebuie ținut AC vara și în ce condiții este aerul condiționat periculos pentru conducătorii auto sau pasageri.

Aerul condiționat a devenit o funcție esențială pentru majoritatea mașinilor, având în vedere temperaturile din sezonul cald, conform știrpesurse.ro.
Încă mai sunt producători auto care oferă opțional funcția de AC, dar aproape toate vehiculele moderne au în echiparea standard aerul condiționat.
Aerul condiționat din mașină oferă un confort sporit șoferului și pasagerilor. Dar, trebuie să aveți grijă la diferențele excesive de temperatură.
 
Greșeala comisă de majoritatea șoferilor
 
Pentru că atunci când afară este caniculă, deci temperaturi de peste 35 de grade Celsius, mulți vor fi tentați să dea AC la cea mai scăzută valoare, adică 18°C sau chiar mai jos. Dar, temperatura AC trebuie adaptată astfel încât să nu apară șocul termic.
În caz de inactivitate fizică, temperatură ideală care ar trebui setată la aerul condiționat este de 21°C. Dar această recomandare nu se aplică decât atunci când faceți călătorii lungi cu mașina. Dacă urcați și coborâți des din vehicul, în schimb, temperatura aerului condiționat trebuie adaptată.
Când temperaturile exterioare sunt ridicate, AC trebuie setat, de asemenea, la o temperatură mai ridicată.
 
Astfel, temperatura pe care trebuie ținut aerul condiționat din mașină, vara, ar trebui să fie cu aproximativ 10°C mai mică decât e în exterior. Deci, dacă afară sunt 35°C, AC ar trebui setat la 25°C.

Dacă mașina nu are climă, atunci puteți regla vizual temperatura. Astfel, din consolă, rotița trebuie poziționată la jumătate, între rece și cald. În general, temperatura minimă e de 18°C iar maxima e 32°C. Ceea ce înseamnă că, la jumătate, temperatura va fi de 25 de grade Celsius.
Probabil că unii șoferi vor avea impresia că mașina bagă aer cald, dar, aceasta e o măsură de precauție pentru a evitare producerea unui șoc termic.
 
Este AC periculos pentru șoferi?
 
Aerul condiționat nu este periculos nici pentru șoferi, nici pentru pasageri. Din contră, asigură un conform necesar conducerii în siguranță a mașinii atunci când e cald afară.

Dar, trecerea bruscă de la un mediu foarte răcoros la căldură intensă poate provoca amețeli și disconfort. Acesta este un șoc termic. De aceea se recomandă adaptarea temperaturii aerului condiționat din mașină la temperatura exterioară.

În plus, e important ca filtrele de aer să fie înlocuite constant, pentru a evita îmbâcsirea. Particulele de praf și impuritățile captate de filtre pot ajunge în habitaclu, dacă filtrul nu e schimbat la timp.
 
 
Citește și
 DJCT anunță lucrări pe drumurile județului Constanța în perioada 22 – 27 iulie 2024
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii