În dezbatere publică Aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, privind investițiile de la Cernavodă
În dezbatere publică: Aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii,
16 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1879
Marime text
- Aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii se face pentru o perioadă de 30 de ani
- El va putea fi prelungit cu câte cinci ani de zile, ulterior
- Acordul prevede investiții la CNE Cernavodă
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat, în transparență decizională, Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020.
Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro, începând cu 14 ianuarie 2021.
În contextul pachetului legislativ Energie curată pentru toti europenii și a Pactului Ecologic European, care impun transformarea sectorului energetic către un alt model de sistem, bazat pe tehnologii curate, inovatoare, care să facă față concurenței pe o piață de electricitate integrată, se impune acomodarea sectorului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare.
Aceasta presupune un volum investițional uriaș pe întreg lanțul tehnologic, de la producere de electricitate, la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate precum și la reformarea pieței de electricitate și gaze naturale care să facă față unui model nou, bazat pe capacitați energetice eficiente, curate, flexibile și tehnologii inovatoare într-un mediu concurențial regional, dar și european.
Decarbonarea sectorului de producere energie electrică al României, reprezintă prima prioritate strategică în dezvoltarea sectorului energetic și transformarea sa profundă pentru a face față concurenței la nivel regional și european.
În conformitate cu prevederile Regulamentului 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului privind Guvernanța Uniunii Energetice, toate statele membre ale Uniunii Europene au obligația elaborării Planurilor Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), documente care reprezintă angajamentul fiecărui stat la efortul comun de îndeplinire a țintelor europene, stabilite pentru anul 2030 în domeniul energiei și climei, respectiv creșterea ponderii energiei electrice din surse regenerabile în consumul final, îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră, creșterea gradului de interconectare a pieței de energie electrică.
Proiectul PNIESC
Proiectul PNIESC elaborat de România reflectă setul de particularități și priorități naționale, luând în considerare dreptul României de a-și stabili propriul mix energetic pentru atingerea obiectivelor și țintelor naționale pentru anul 2030, cu perspectiva 2050.
Pentru România, energia nucleară reprezintă o opțiune strategică, fiind o componentă de bază a mixului energetic național, această opțiune fiind susţinută de existența unei infrastructuri ce permite desfășurarea activității de producere a energiei electrice în condiții de siguranță și eficiență economică, energia nucleară constituind pentru România o soluție optimă de acoperire a deficitului de capacitate de producţie de energie electrică previzionat a se înregistra după anul 2030, ca urmare a atingerii duratei limită de operare a mai multor capacităţi existente. De asemenea, energia nucleară are un rol important in atingerea obiectivelor naționale în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonarea sectorului de producere.
Memorandumul Guvernului României nr. 3/20.01.2020 cu tema "Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetic din România" schiţează principalele linii directoare, de ordin strategic pentru securitatea energetică a României. Noile linii directoare de dezvoltare de capacități nuclearo-energetice în România necesită o relansare şi restructurare rapide, prin valorificarea potențialului de redefinire a direcțiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu peste un deceniu și bazată în primul rând pe investitori ce provin din țări aliate României.
Memorandumul de înțelegere între România și Statele Unite ale Americii
În contextul Memorandumului de înțelegere între România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul nuclear civil, semnat la New York in data de 24.09.2019, Ambasada SUA a transmis părţii române o propunere de Acord între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Amercii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România.
Scopul Acordului este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate și siguranță nucleară și, implicit, întărirea securității, diversității, siguranței în exploatare și stabilității energetice și de mediu ale României, obiective asociate și proiectelor de investiții în producerea energiei nucleare în România, retehnologizarea Unității 1 și extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
Ce are în vedere acordul?
Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.
Adițional proiectelor actuale, proiectul Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.
Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităților 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2, cu îmbunătățirile necesare pentru atingerea nivelului de securitate nucleară conform Directivei de securitate nucleară și normelor și standardelor europene și internaționale.
În conformitate cu prevederile articolului 103 din Tratatul Euratom, România a notificat Acordul Comisiei Europene (COM), în data de 22.10 2020. În urma evaluării proiectului de Acord, COM/DG Energy a informat partea română, în data de 19.11.2020, că acesta nu încalcă prevederile Tratatului EURATOM și că nu se opune încheierii acestui acord. Cu toate acestea, COM/ DG Energy a formulat unele recomandări cu privire la următoarele aspecte:
- în caz de conflict între dispozițiile acordului și dispozițiile Tratatului Euratom, acestea din urmă vor prevala;
- în vederea analizării compatibilității proiectului de acord cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în special principiile nediscriminării, tratamentului egal și transparenței aplicabile procesului de licitație etc., DG Energy recomandă părții române să consulte și celelalte servicii relevante ale COM pe problematica TFUE, în special cu DG GROW, responsabil cu normele privind achizițiile publice.
Aprobarea memorandumului
În data de 27 noiembrie 2020 a fost aprobat Memorandumul prin care ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri a fost mandatat să semneze, în numele României Acordul sus-menționat, acest document fiind semnat de către partea română la data de 9 decembrie 2020.
În data de 8 decembrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care a confirmat că dispozițiile Tratatului EURATOM vor prevala în caz de conflict între dispozițiile acordului și dispozițiile Tratatului Euratom, precizând, totodată, că autoritățile române vor consulta și celelalte servicii de specialitate ale COM în vederea stabilirii compatibilității acestui acord cu dispozițiile TFUE.
Schimbări preconizate
Prin prezentul act normativ se propune aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
Acordul va rămâne în vigoare o perioadă de 30 de ani şi va fi extins automat cu perioade succesive de cinci ani, dacă una dintre părți nu solicită altfel.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii