Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In lupta cu virusul A/H1N1 „Mastile speciale", doar strategie de marketing

ro

03 Nov, 2009 01:52 1660 Marime text
masti_protectie.jpgSpecialiştii anunţă că nu este nicio diferenţă între o mască folosită în mod obişnuit în spitale şi una aşa-zisă „specială" împotriva noii gripe, chiar dacă farmaciştii susţin că deţin aşa ceva sau că se vor aproviziona

Virusul A/H1N1 a început şi în România să facă din ce în ce mai multe victime, iar farmaciştii încearcă să ţină pasul cu noile cerinţe: „măştile speciale" de protecţie, care, de fapt, nu sunt atât de speciale, ci sunt măşti simple, folosite de regulă în spitale. „Nu ştiu să existe măşti speciale pentru gripa respectivă (n.r - gripa porcină). Sunt măşti care se folosesc în mod obişnuit în sălile de operaţii", a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea. În plus, acesta a mai adăugat că rolul oricărei măşti este să blocheze germenii, astfel încât persoana bolnavă să nu răspândească virusul şi la cei din jur. Singura diferenţă dintre măştile de protecţie existente pe piaţă sunt de formă, dimensiune, material şi preţ.

Totuşi, farmaciştii nu aveau cum să nu profite de ocazia de a oferi cumpărătorilor măşti anume pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire, în cazul în care o astfel de măsură va fi necesară în Constanţa sau în ţară.

Astfel, am contactat telefonic câteva farmacii mari din Constanţa, iar referitor la existenţa pe rafturi a măştilor „speciale" împotriva virusului A/H1N1, angajaţii nu au ratat ocazia de a susţine că deţin aşa ceva sau că se vor aproviziona. Răspunsurile lor demonstrează fie că nu deţin informaţii elementare, fie că recurg la o strategie ieftină de marketing, pentru a atrage clienţii. Puţine farmaciste au spus că măştile folosite în spitale sunt suficient de bune pentru protecţie şi că nu au auzit că ar exista ceva... „special".

Astfel, pentru a intra în rândul lumii, o farmacie Sensiblu din oraş se va aproviziona spre sfârşitul săptămânii cu acest gen de măşti, iar Helpnet, în trei-patru zile.

Heliofarm s-a declarat pregătită să răspundă prompt cerinţelor cumpărătorilor cu măşti speciale care costă 50 de bani sau un leu. Totuşi, se pare că situaţia se schimbă de la sediul din b-dul Tomis până la cel de pe Soveja. La cel din urmă, farmaciştii au recunoscut că nu au măşti „speciale", însă au destule care se folosesc în spitale, şi care sunt la fel de bune.

Şi farmaciştii de la Hipocrat susţin că nu au măşti „speciale", însă cele chirurgicale le pot înlocui fără nicio problemă.

La alt lanţ de farmacii din Constanţa, Catena, multe detalii despre existenţa măştilor „speciale" nu se ştiu, însă am primit asigurări că se vor interesa.

Situaţia se înrăutăţeşte

În acest moment, peste 500 de persoane din 24 de judeţe şi municipiul Bucureşti se află sub supravegherea medicilor. Primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 a fost anunţat încă de pe 27 mai şi se pare că situaţia nu va fi nici pe departe una mai bună, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. Aceştia au anunţat că, acum, în România se prezintă al doilea val al epidemiei, din cele patru cu care specialiştii susţin că ne vom confrunta. Ultimul val este aşteptat abia la sfârşitul lui 2010.

Un raport dat publicităţii recent arată că aproximativ 20 de mii de români vor muri din cauza virusului. Chiar dacă mulţi au crezut iniţial că este o exagerare, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, a susţinut ieri, în cadrul unei emisiuni tv, că numărul acesta ar fi doar un mizilic în lipsa unui vaccin, mai ales că o să urmeze cinci-şase săptămâni de infecţie cu potenţial sever.

Veşti mai bune nu vin nici din alte ţări. Vecina noastă, Ucraina se confruntă cu mari probleme. Virusul gripei porcine a omorât aproximativ 60 de persoane, trei dintre decese înregistrându-se în regiunea Cernăuţi, iar cazurile suspectate de infectare cu virusul H1N1 se ridică la 150.000. Astfel, poate nici nu este de mirare că Iaşiul este declarat focar, iar Suceava a început şi ea să se confrunte cu noi cazuri.

Şi Bulgaria a decretat, ieri, epidemie de gripă porcină în sud-vestul ţării, şi se pare că acesta este doar începutul.

Vaccinul, singura soluţie

Institutul Cantacuzino din Bucureşti va pune în circulaţie cinci milioane de doze de vaccin, însă abia de pe 26 noiembrie.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Constanţa, Vasile Rizea, este de părere că aceste vaccinuri vor veni cam târziu şi că nu suntem chiar pregătiţi, în situaţia în care, într-adevăr, ne confruntăm cu o reală problemă, nu cu una superficială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii