Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În memoria aviatorului de legendă Horia Agarici. O lecție de istorie, altfel

ro

19 Oct, 2024 17:12 288 Marime text

 

 În avanpremieră la Ziua Armatei, astăzi, începând cu ora 12, la căpătâiul eroului aviator Horia Agarici (1911-1982) din Cimitirul Central din Constanța a avut loc comemorarea celui care a fost unul dintre așii Aviației Române.

O manifestare pe cât de pioasă, pe atât de emoționantă în memoria unui erou al Dobrogei, care a intrat în legendă deasupra mării, printr-o incursiune demnă de admirația și prețuirea posterității.

Slujba de pomenire a aviatorului cu nume de stradă în Constanța a fost urmată de evocarea personalității sale de către reprezentanți de marcă ai filialelor locale ale Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Cultul Eroilor “Regina Maria”, Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Horia Agarici”, Ligii Navale Române și ai Cenaclului “Mihail Sadoveanu”. Depunerile de coroane și jerbe de flori, au fost urmate de omagiul adus de un grup de cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” din municipiu.


O victorie aeriană memorabilă

La 22 iunie 1941, data intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial, Escadrila 53 Aviație de pe aerodromul Mamaia-sat a fost relocată în zona Tecuci pentru a fi mai aproape de linia frontului. Locotenentul aviator Horia Agarici, pilot în cadrul escadrilei, a rămas pe aerodrom pentru a remedia o defecțiune mecanică la avionul pe care-l pilota.

A doua zi, spre prânz, defecțiunea fiind remediată, în momentul în care pilotul Horia Agarici și mecanicul de bord se pregăteau să se alăture camarazilor de front pe noul amplasament, a fost semnalat un grup de 5 avioane inamice, care se îndepta spre litoralul românesc.
Fără să mai aștepte ordinele superiorilor, locotenentul Horia Agarici a decolat fără ezitare, devenind astfel primul aviator român care a înfruntat deasupra mării avioanele inamice care intenționau să atace portul și orașul Constanța.

După o încleștare aeriană pe viață și pe moarte, Horia Agarici a reușit să doboare trei dintre aparatele inamice, obligându-le pe celelalte să se retragă fără luptă.

Reușita acestei victorii aeriene, elogiată printr-un Comunicat al Comandamentului germano-român, l-a inspirat pe compozitorul Gherase Dendrino să-i dedice o celebră melodie, pe un text al scriitorului Ionel Teodoreanu, devenită șlagăr în epocă: “A plecat la vânătoare Agarici / Să vâneze, să vâneze bolşevici”.

 
Onorul veteran de război Radu Theodoru
 
Entuziasmul generat de pilda de curaj și iscusință oferită de locotenentul Horia Agarici a fost evocat sub bolta însorită brăzdată de planoare, de fostul său camarad front, venerabilul general-maior veteran de război Radu Theodoru
  
7px;" />     
Prezent la eveniment, scriitorul centenar a prezentat amănunte despre tânărul pilot, care i-a încredințat spre publicare cele mai inspirate creații poetice ale sale. Pentru că Cerul și Marea i-au fost maiorului Horia Agarici nemărginite orizonturi spațiale dar și inepuizabile surse de reverie.
O lecție de istorie și de viață pentru tinerii Constanței, pe care organizatorii au promis că o vor relua cu noi și inedite mărturii de front și amintiri memorabile cu și despre eroii Dobrogei.


Sursa foto: Marian Moșneagu


Citește și:

Istoria DobrogeiPortretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii



Articole asemanatoare


Ultimele articole din aceeasi categorie