In memoriam Laura Stoica și drumul succesului în cariera muzicală început la Festivalul Mamaia
In memoriam: Laura Stoica și drumul succesului în cariera muzicală început la Festivalul Mamaia
09 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1774
Marime text
- Venită pe lume pe 10 octombrie 1967, în Alba Iulia, Laura Stoica este adesea considerată de public cea mai importantă solistă de rock din România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone
- În anii ce au precedat Revoluția, Laura Stoica a participat de mai multe ori la preselecțiile pentru Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, însă nu a trecut mai departe. Ediția din 1990 a fost cea în care Laura Stoica reușește să devină un nume cunoscut pe scena muzicală românească
Venită pe lume pe 10 octombrie 1967, în Alba Iulia, Laura Stoica este adesea considerată de public cea mai importantă solistă de rock din România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone.
Laura Stoica s-a născut în Alba Iulia și a trăit acolo până la șase ani, apoi s-a mutat la Târgoviște, unde, în paralel cu studiile liceale, a urmat și cursurile de canto clasic la Școala Populară de Arte din localitate, sub îndrumarea profesorului Emil Niculescu.
După ce le-a absolvit, a debutat ca solistă la Festivalul Trofeul Tinereții de la Amara, în anul 1987. A obținut locul doi la secțiunea de interpretare.
Ea a participat ulterior și la alte festivaluri – concurs dedicate tinerelor talente din țară, precum cele de la Ploiești, Buzău sau Deva, iar în 1988 a câștigat trofeul Festivalului de muzică ușoară de la Râmnicu Sărat.
În anii ce au precedat Revoluția, Laura Stoica a participat de mai multe ori la preselecțiile pentru Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, însă nu a trecut mai departe. Lucrurile aveau să se schimbe în 1990, când a impresionat juriul și a trecut mai departe. Laura Stoica a avut un succes măreț și a câștigat Marele Premiu și premiul 1 la secțiunea interpretare, cu piesa „Dă, Doamne, cântec”. Ediția din 1990 a fost cea în care Laura Stoica reușește să devină un nume cunoscut pe scena muzicală românească, fapt subliniat și de celelalte premii obținute pe parcursul acelui an, precum premiile oferite de Asociația Artiștilor Profesioniști din România și Ansamblului Tineretului din București. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune i-a acordat premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.
Laura Stoica a participat pentru prima dată într-un turneu peste hotare în Bulgaria.
În 1992, regratata artistă a debutat discografic cu un disc single intitulat „Un actor grăbit”, tipărit în aproximativ 800 de exemplare care s-au epuizat în ziua lansării.
În 1992, Laura Stoica a devenit cunoscută și peste hotare. A participat la International Pop Festival din Austria, la Bregenz, unde cucerește premiul al doilea la secțiunea interpretare vocală cu piesele: „No One Sees My Tears” și „Fire”.
Dorința solistei de a aborda stilul rock s-a concretizat în 1993, prin înființarea propriei trupe, Laura Stoica Band. În componența primei formule se aflau chitaristul Eugen Mihăescu, basistul Iulian Vrabete, claviaturistul Vlady Cnejevici, toboșarul Florin Ionescu și saxofonistul de jazz Cristian Soleanu.
Laura Stoica Band a susținut primul concert la Festivalul Bucuești, ediția 1993.
Laura Stoica a urcat din nou pe scena Festivalului Mamaia, iar revista Pop, Rock & Show a clasat-o încă o dată pe prima poziție în rândul solistelor de muzică pop din România.
În paralel cu activitatea muzicală, solista a urmat, între anii 1996 – 2000, cursuri de artă – actorie. În 1999 a debutat ca actriță, pe scena Teatrului Nottara din București. A jucat și la Constanța, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, în spectacolul „Îndrăgostiții din Ancona” (2004).
În acel an, Laura Stoica și-a reconstruit trupa Laura Stoica Band cu Adrian Vișteanu (chitară), Emanuel Gheorghe „Fisă” (clape și orchestrații), Victor Miclăuș (bas) și Cristian Mărgescu (tobe). În această formulă a înregistrat piesa „Mereu mă ridic”. Un an mai târziu, ea a participat la Festivalul Cerbul de Aur și a câștigat premiul al treilea la secțiunea de creație a Festivalului Mamaia cu propria piesă, „Luna”.
Laura Stoica s-a stins din viață la doar 38 de ani, pe 9 martie 2006, în urma unui accident de mașină.
Trei zile mai târziu a apărut „In memoriam Laura Stoica”, melodie compusă și înregistrată de Ovidiu Komornyik, un omagiu adus artistei trecute în neființă, reunind mai mulți artiști de muzică ușoară ca: Angela Similea, Cristi Nistor, Cătălin Crișan, Daniela Răduică, Elena Cârstea, Oana Sîrbu, Sanda Ladoși.
De asemenea, în perioada 8 – 10 octombrie 2007, la București s-a desfășurat prima ediție a Festivalului „Laura Stoica”, organizat de fratele artistei, Alexandru, prin intermediul Fundației Laura Stoica. Festivalul și-a propus să aducă un tribut solistei, dar și să promoveze tinerele talente din România.
Citește și:
Se împlinesc 15 ani de la moartea Laurei Stoica, vocea feminină a rock-ului românesc
Știați că….? La această dată s-a născut un celebru cântăreț care a participat la festivalul Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii