Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În plină furtună solară Aurore boreale pentru a doua noapte consecutivă. Este preconizat ca fenomenul să se repete și în această noapte

ro

12 May, 2024 13:50 723 Marime text

Sursa foto: Facebook/ Apele Române




 
  • Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind "istorică" şi care ar trebui să continue şi duminică, informează AFP.

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ, conform Agerpres.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 - valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători - au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică, iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.

„Am senzaţia că trăiesc o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d'Azur, pe reţeaua de socializare X. "Şi pentru că am fost întrebat: da, există şanse de producere a aurorelor şi în această noapte. Găsiţi un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord", a adăugat specialistul francez.

 

„Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această noapte, este ceva mult mai greu de prognozat decât condiţiile meteorologice. Însă nu ne costă nimic să privim cerul pentru orice eventualitate", a declarat la rândul său astronautul francez Thomas Pesquet.


Potrivit Centrului de previziuni meteorologice spaţiale (SWPC) din Statele Unite, afiliat NOAA, aurore boreale ar putea fi din nou vizibile "într-o mare parte a teritoriului Statelor Unite" în noaptea de sâmbătă spre duminică.
 
 
Citește și
 
 Fenomen rarAurora boreală vizibilă și din România
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii