Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În prezenţa unor oaspeţi de seamă Primarul Cîrjaliu a inaugurat geamia din localitatea Lazu (galerie foto)

ro

26 Mar, 2011 02:27 3805 Marime text
geamie_agigea_2.jpgReprezentanţii comunităţii musulmane din Agigea au participat ieri la inaugurarea geamiei din localitatea Lazu de către primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, precum şi o delegaţie oficială din Çifteler şi Eskişehir - Turcia.

În luna ianuarie a acestui an, comuna Agigea s-a înfrăţit cu localitatea turcă Çifteler, în urma unei deplasări efectuate la Eskişehir - Turcia, împreună cu reprezentanţi ai UDTTMR şi ai Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.

Ieri, reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Agigea şi din Lazu au participat cu mic cu mare la inaugurarea noului lăcaş de cult. La eveniment au fost prezenţi, pe lângă preşedintele UDTTMR, Varol Amet, şi deputatul Uniunii, Aledin Amet, consulul general al Turciei la Constanţa, Fusun Aramaz, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, Haci Vural, subprefectul Aidun Curt-Mola, primarul din Çifteler Metin Ozen, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Eskişehir - Turcia, Ahmet Iskender Bayar, Muftiul Iusuf Muurat, senatorul Alexandru Mazăre şi alţi oaspeţi de seamă.

După tăierea panglicii inaugurale a geamiei din Lazu, toţi oaspeţii prezenţi la eveniment au participat la festivitatea de inaugurare a aşezământului, care a debutat cu un ceremonial religios.

„Geamiile sunt locuri sfinte unde venim toţi laolaltă pentru a ne închina. Biserica de lângă noi simbolizează relaţia de fraternitate dintre noi, Dobrogea fiind un model de toleranţă între conlocuitorii ei", a declarat Muftiul Iusuf Muurat în deschiderea evenimentului.

Cristian Cîrjaliu: „Lumea ne judecă după fapte şi nu după promisiuni"

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a precizat că edificarea geamiei din Lazu nu a făcut parte din programul său de campanie, însă a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a veni în sprijinul comunităţii musulmane pentru a ridica aşezământul. „Trăim de sute de ani pe acest pământ şi trebuie să trăim ca fraţii. În anul 2009, când am pus piatra de temelie a acestui aşezământ, multă lumea spunea că geamia nu se va realiza, şi iată că suntem în 2011, iar acest edificiu este realizat. Noi, în această viaţă suntem efemeri, iar lumea ne judecă după ceea ce am făcut şi nu după ceea ce am promis", a declarat primarul comunei Agigea. Edilul a precizat că administraţia locală pe care o reprezintă a contribuit cu 300.000 de lei la realizarea geamiei şi că finisajele au fost realizate de reprezentanţii comunităţii musulmane. Minaretul geamiei a fost edificat prin contribuţia preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, Haci Vural. „Inaugurarea acestei geamii este un exemplu în a prezenta Dobrogea ca un model de toleranţă între conlocuitorii ei. Îl felicit pe domnul primar pentru inaugurarea ei, cât şi pe toţi cei care au contribuit la realizarea geamiei", a declarat Haci Vural, căruia i-a şi fost decernat titlul de cetăţean de onoare al comunei Agigea.

„Întreg ţinutul Dobrogei este un exemplu al acestei convieţuiri, pentru că şi în centrul Constanţei se regăsesc simboluri ale mai multor religii: o sinagogă, o bazilică, o geamie şi o biserică ortodoxă", a declarat la rândul său subprefectul Aidun Curt-Mola.

Primarul localităţii Çifteler, înfrăţită cu Agigea, Metin Ozen, a mulţumit tuturor autorităţilor implicate în realizarea geamiei din localitatea Lazu, oferindu-i Muftiului Iusuf Muurat un covoraş de rugăciune vechi de câteva sute de ani, iar primarului Cristian Cîrjaliu un tespi - şirag de mărgele asemănător mătăniilor, care sunt folosite de către credincioşii musulmani tot în cadrul ritualului de rugăciune. De asemenea, vicepreşedintele Camerei de Comerţ din Eskişehir a dăruit un obiect de artă pentru decorarea geamiei. Şi consulul Turciei a primit din partea autorităţilor comunei o plachetă care să-i amintească de Agigea.

Primăria mai construieşte o geamie şi o biserică în Agigea

În finalul evenimentului, primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a declarat că în momentul de faţă se lucrează şi la construirea geamiei din Agigea, care va avea şi o casă mortuară, dar şi un spaţiu destinat celor care vor să înveţe să citească versetele Coranului. „Acum că am finalizat lucrările la geamia din Lazu şi că vom construi un astfel de lăcaş şi în Agigea, vom face tot ce ne stă în putinţă şi pentru construirea Bisericii Constantin şi Elena din Agigea, la care am pus piatra de temelie. De asemenea, azi (n.r. ieri) încep şi săpăturile pentru realizarea Casei de Cultură, iar în curând vom pune piatra de temelie şi pentru noua grădiniţă din Lazu, ce va avea trei săli de clasă şi va fi construită în primul cvartal când vii dinspre Constanţa", a adăugat primarul Cristian Cîrjaliu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii